Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής του, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την «άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού». Στα σημεία συνεχίζεται η συζήτηση ενώ οι διαδικασίες για την εγγραφή ομογενών στους εκλογικούς καταλόγους ήδη είναι πρακτικά πιο απλή και άμεση.
Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές από ΝΔ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ5.
Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, που ψηφίστηκε το 2019, για να μπορέσει να ψηφίσει ένας Ελληνας πολίτης από τον τόπο κατοικίας του, θα πρέπει τα τελευταία 35 χρόνια να έχει ζήσει τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα και να μπορεί να το αποδείξει, καθώς και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα πέρυσι και φέτος.
Εν αντιθέσει, το νέο νομοσχέδιο κάνει καίριες παρεμβάσεις στα σημεία που όμως απλοποιούν και κάνουν ταχύτερες όλες τις πτυχές του θέματος για τους ομογενείς Έλληνες. Πιο συγκεκριμένα, το νέο νομοσχέδιο επιφέρει τις εξής αλλαγές:
α. Καταργούνται τα πρόσθετα κριτήρια που αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή των ενδιαφερομένων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού (χρόνος διαμονής εντός της ελληνικής επικράτειας, υποβολή φορολογικής δήλωσης κατά την οριζόμενη έννοια).
β. Η διεύθυνση Εκλογών του υπουργείου Εσωτερικών αποφασίζει για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησης εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.
γ. Καταργείται η Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία έχει ανατεθεί το έργο εξέτασης ενστάσεων επί απορριπτικών αποφάσεων εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ο έλεγχος συγκεκριμένων αιτήσεων κατόπιν αιτήματος μέλους ή μελών της Επιτροπής καθώς και o δειγματοληπτικός έλεγχος των αιτήσεων που έγιναν αποδεκτές.