Ένα self test θα κάνουν από σήμερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και το προσωπικό των σχολικών μονάδων για να προσέλθουν στα σχολεία, κάτι που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα.
Την ίδια ώρα ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, δήλωσε στην πρωινή εκπομπή του Ant1 με τον Γιώργο Παπαδάκη ότι η πρόταση της Επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Παιδείας ήταν να συνεχιστούν τα δύο τεστ την εβδομάδα.
Η απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των τεστ έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα. Η Ντίνα Ρέππα, δασκάλα από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αριστοτέλης» και το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ δήλωσε στο kedenews.gr ότι η απόφαση του υπουργείου είναι ένας «εμπαιγμός απέναντι στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία λόγω της πανδημίας».
«Καμία εξήγηση από το υπουργείο»Η κ. Ρέππα πρόσθεσε ότι: «Δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση από το υπουργείο για αυτή την απόφαση, ενώ από εδώ και πέρα κανείς δεν γνωρίζει τι θα γίνει με τα κρούσματα που θα εμφανιστούν και θα μπορούσαν να εντοπιστούν έστω με το self test».
Η εκπαιδευτικός μας επισήμανε ότι υπάρχει σκοπιμότητα πίσω από αυτή την απόφαση του υπουργείου Παιδείας. Τα self test γίνονταν Δευτέρα και Πέμπτη και έτσι υπήρχε μεγαλύτερη δυνατότητα να εντοπιστεί ένα κρούσμα.
«Το υπουργείο δεν θέλει τα τμήματα να κλείνουν. Αυτό, όμως, γίνεται με πλασματικούς όρους. Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ λένε ότι αν κάποιος έχει έρθει σε επαφή με κρούσμα περισσότερο από 48 ώρες πριν το τμήμα δεν κλείνει.
Στην πραγματικότητα, τώρα κανένας δεν μπαίνει σε καραντίνα, μόνο το άτομο που νοσεί. Δεν βγάζουν κανένα άλλο σε καραντίνα, δεν υπάρχει προστασία των υπόλοιπων, μόνο του ατόμου που νοσεί. Υπάρχει αδυναμία ιχνηλάτησης. Επίσης, τα self test, ακόμα και τα rapid test, έχουν μεγάλο ποσοστό αποτυχίας.
Με τα δύο self test την εβδομάδα, είχες έστω περισσότερες πιθανότητες να εντοπίσεις ένα κρούσμα και να προστατέψεις τους υπόλοιπους», υπογράμμισε η εκπαιδευτικός.
Η κ. Ρέππα κατέληξε λέγοντας: «Το υπουργείο οφείλει να απαντήσει γιατί πήρε αυτή την απόφαση. Υπάρχει αγωνία στους γονείς και τους μαθητές. Ακόμα, δεν υπάρχει καμία επιτήρηση όσον αφορά τα self test. Αν εγώ το έκανα, αν το έκανα σωστά, το μόνο που κάνουμε είναι να το δηλώνουμε».
«Ντροπή και όνειδος» η απόφαση του υπουργείουΕπίσης, Σύλλογος Δασκάλων Αμαρουσίου σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει την απόφαση του υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης «ντροπή και όνειδος».
Ανάμεσα σε άλλα, αναφέρει: «Με έκπληξη, την οποία διαδέχτηκε η οργή και η αγανάκτηση πληροφορήθηκε η εκπαιδευτική κοινότητα και η ελληνική κοινωνία την απόφαση της κυβέρνησης και του ΥΠΑΙΘ να περιοριστεί η χορήγηση δωρεάν self tests για μαθητές και εκπαιδευτικούς από δύο σε ένα εβδομαδιαία από την προσεχή εβδομάδα (17 – 5 – 2021) κι όλα αυτά ύστερα από την απόφαση της Υπουργού Παιδείας και της κυβέρνησης ν’ ανοίξουν τα Δημοτικά Σχολεία και Νηπιαγωγεία στις 10 Μαΐου 2021 ακριβώς όπως έκλεισαν στις 10 Φεβρουαρίου, δηλ. χωρίς κανένα απολύτως μέτρο προστασίας που να αφορά την αραίωση των τμημάτων ενώ το σχολικό έτος παρατείνεται έως τις 25 Ιουνίου 2021.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας ότι από τη Δευτέρα 17 Μαΐου 2021 θα απαιτείται ένα και όχι δυο self tests για την είσοδο στα σχολεία, είναι απαράδεκτη. Ήδη σε τέσσερις μέρες λειτουργίας των σχολείων από τις 10 – 5 – 2021 έχουν κλείσει σχεδόν 100 σχολεία και εκατοντάδες τμήματα σε όλη την Ελλάδα».
Τα μέτρα που ζητούν οι εκπαιδευτικοί
Οι εκπαιδευτικοί ζητούν «άμεσα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων και την προστασία της υγείας μαθητών και εκπαιδευτικών». Τα βασικά αιτήματα που έχουν είναι:
- Υιοθέτηση των αιτημάτων των υγειονομικών και των εκπαιδευτικών ώστε να είναι ασφαλής η λειτουργία των σχολείων – ήδη στη Β/θμια εκπαίδευση, μετά από δύο εβδομάδες λειτουργίας, σε 401 λύκεια (ποσοστό 18,5% των λυκείων) σημειώθηκαν κρούσματα με αποτέλεσμα την αναστολή λειτουργίας τμημάτων ή και σχολείων. Άμεση αποσυμφόρηση των ΜΜΜ.
- Απόλυτη προτεραιότητα στους εμβολιασμούς των εκπαιδευτικών που επιθυμούν να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί πριν το άνοιγμα των σχολείων. Με τις ζωές και την υγεία των συναδέλφων μας δεν μπορεί να παίζει κανείς.
Δεν είναι τυχαίο ότι τόσο σε πολιτείες των ΗΠΑ τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών απαίτησαν και πέτυχαν να εμβολιαστούν πριν μπουν στις τάξεις τους. Στην Ελλάδα, η περίφημη προτεραιοποίηση των εκπαιδευτικών στους εμβολιασμούς υπάρχει μόνο στα χαρτιά. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις 21 – 4 – 2021, είχε εμβολιαστεί (α΄ δόση), το 12,1% του γενικού πληθυσμού και μόνο το 10% των εκπαιδευτικών!
- Μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλα τα σχολεία από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Τα self tests προφανώς είναι καλύτερα από το τίποτα αλλά απέχουν πολύ από την πραγματική ιχνηλάτηση και μεταθέτουν το βάρος από την πολιτεία στην περίφημη ατομική ευθύνη και τώρα περιορίζεται και η δωρεάν χορήγησή τους.
- Νέα λειτουργικά πρωτόκολλα ασφάλειας που θα προβλέπουν αναλυτική ιχνηλάτηση σε περίπτωση εμφάνισης κρουσμάτων.
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται: «Η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης για ό,τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα! Να πάρει πίσω την απαράδεκτη και επικίνδυνη απόφαση του περιορισμού της χορήγησης δωρεάν self tests και να προχωρήσει στην υιοθέτηση όλων των παραπάνω αιτημάτων μας.
Να αναθεωρηθεί η απόφαση για επέκταση του σχολικού έτους έως τις 25 – 6 – 2021 και να κλείσουν τα σχολεία κανονικά στις 15 Ιουνίου με στόχο τον περιορισμό των κρουσμάτων, άλλωστε δεν χάθηκε καμία ημέρα μαθήματος με την εφαρμογή της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης την οποία η κα Υφυπουργός Παιδείας δήλωσε ότι θεωρεί απόλυτα ίση με την δια ζώσης διδασκαλία».