‘’Φωτιές ανάβει’’ το ΚΥΤ στα σύνορα Ηλιούπολης-Αργυρούπολης, μια …κολόνια που κρατάει χρόνια, όπως λένε άνθρωποι που παρακολουθούν την υπόθεση με την κοινωνία να είναι κυριολεκτικά στο πόδι έτοιμη να αποτρέψει την περαιτέρω αυθαιρεσία στον Υμηττό.
Της Φλώρας Κριεκούκη
Ευαγγελία Δημητρίου: Το πολύ σε 10 χρόνια δεν θα υπάρχει ΥμηττόςΤο ΚΥΤ των 150KV, που ήδη λειτουργεί στην περιοχή κρίθηκε παράνομο από το ΣτΕ γύρω στο 2008 και σαν να μην έφθανε αυτό – δηλώνει στο kedenews η πρόεδρος της Κίνησης Πολιτών Ηλιούπολης, Ευαγγελία Δημητρίου- τώρα έρχεται να προστεθεί σε αυτό η απόπειρα για τη συνλειτουργία μονάδας με αυξημένη τάση 400 KV στην άλλη πλευρά. Μιλάμε για ένα Κέντρο Υψηλής Τάσης που βρίσκεται περίπου 200 μέτρα από τον οικιστικό ιστό δίπλα σε αθλητικό χώρο και πολύ κοντά σε σχολείο και τις εγκαταστάσεις καθαριότητας του Δήμου Ηλιούπολης, προσθέτει η κα Δημητρίου. ‘’Γνωρίζουμε από μηχανικούς περιβάλλοντος με τους οποίους έχουμε συνεργασθεί ότι η ακτινοβολία αυτού του τύπου ανοιχτών σταθμών είναι καρκινογόνα γι’ αυτό και έχουμε επισημάνει προς όλες τις πλευρές και την Πολιτεία ότι απαιτείται επανασχεδιασμός κλειστού τύπου για αυτές τις εγκαταστάσεις με υπογειοποίηση των καλωδίων. Όμως για να γίνει αυτό βάσει μελετών από τον ΑΔΜΗΕ χρειάζεται τουλάχιστον 5-10 χρόνια, άρα δεν υπάρχει χρόνος για να ηλεκτροδοτηθεί η μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό‘’.
‘’Τυράκια στη φάκα’’Για το ΚΥΤ υπήρξε και διαφωνία μεταξύ των δήμων Ηλιούπολης, Αλίμου και Αργυρούπολης, με τον δήμαρχο Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτο να υποστηρίζει ότι αγνοήθηκε και ερήμην του, ο δήμαρχος Ηλιούπολης (δεν ψηφίσθηκε το θέμα από το Δ.Σ. εναντιώθηκε η αντιπολίτευση) και ο δήμος Αλίμου ζήτησαν από τον ΑΔΜΗΕ να τους παραχωρηθεί χώρος για την ίδρυση κοινού διαδημοτικού νεκροταφείου, αίτημα το οποίο θα εξέταζε η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ με την προϋπόθεση να γίνει η επί πολλά χρόνια επιχειρούμενη αναβάθμιση της ισχύος του ΚΥΤ.
‘’Αυτά είναι τα λεγόμενα τυράκια στη φάκα’’ υποστηρίζει η κα Δημητρίου, προκειμένου να το δεχθεί η τοπική κοινωνία για να περάσει πιο εύκολα.
Δεν πρόκειται όμως να δείξουμε καμία ανοχή. Κι είμαστε πολλοί. Όσοι ζούμε εδώ πάνω βλέπουμε την αυθαιρεσία να σκαρφαλώνει χρόνο με το χρόνο στο βουνό του Υμηττού, το οποίο σε περίπου 10 χρόνια – εάν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση- δεν θα υπάρχει και θα είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε σε 45ο βαθμούς Κελσίου.
Επιδίωξη όλων μας είναι να μην υπάρχουν καρκινογόνες εγκαταστάσεις και να σταματήσει επιτέλους η αυθαιρεσία στον Υμηττό. Έχουμε ήδη υποβάλλει τις προτάσεις μας για να σώσουμε και το βουνό αλλά και το κλίμα μας. Όπως και για τον κορεσμό στα νεκροταφεία υπάρχουν λύσεις, όπως η καύση νεκρών ή η μεταφορά τους σε χώρο κατάλληλο κι όχι πάνω στον Υμηττό που σημειωτέον είναι χαρακτηρισμένη ως προστατευόμενη περιοχή NATURA‘’ .
Σημειώνεται ότι το νέο Π.Δ. για την προστασία του Υμηττού είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση η οποία ολοκληρώθηκε γύρω στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτέμβρη αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί.
Δήμαρχος Αργυρούπολης: Είμαστε εδώ για να το εμποδίσουμε και να το ανατρέψουμε
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο δήμαρχος Ελληνικού – Αργυρούπολης, Γ. Κωνσταντάτος, ο οποίος μίλησε στο kedenews για την υπόθεση και ξεκαθάρισε πως ο δήμος Αλίμου κινήθηκε αυθαίρετα χωρίς να έχει κανένα δικαίωμα στην περιοχή και πως διαθέτει το Κτήμα Γερουλάνου, όπου μπορεί να δημιουργήσει εκεί το δικό του νεκροταφείο. Σε ό,τι αφορά δε την δημοτική αρχή Ηλιούπολης, το ζήτημα καταψηφίσθηκε από το Δ.Σ. με την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης που τάσσεται στο πλευρό των κατοίκων.
‘’Εμείς πολεμάμε να φύγει το ΚΥΤ και δεν θα επιτρέψουμε κανένα νέο σχεδιασμό στον Υμηττό. Η έκταση δεν ανήκει στη ΔΕΗ έχει παρανόμως απαλλοτριωθεί. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω, η έκταση πρέπει να αποδοθεί στους κατοίκους και γι΄αυτό είμαστε εδώ για να ανατρέψουμε κάθε απόφαση που θα αποβεί εις βάρος της κοινωνίας μας. Έχουμε πει ομόφωνα όχι στην επιχειρούμενη αναβάθμιση του ΚΥΤ και αναμένουμε την έκδοση του Π.Δ. που εάν δεν προβλέπει την υπογειοποίηση των εγκαταστάσεων – θα μας βρουν απέναντί τους’’.
Μεγαλώνει το κύμα συμπαράστασηςΣυμπαράσταση στα αιτήματα της τοπικής κοινωνίας έρχονται πια από παρατάξεις φορείς και πολίτες όχι μόνο από την Αργυρούπολη και την Ηλιούπολη, αλλά και από τον Άλιμο, τον Βύρωνα, τη Γλυφάδα, του Ζωγράφου, την Καισαριανή και συνεχώς αυξάνονται.
Παραθέτουμε τα κοινά αιτήματα, τα οποία φαίνεται πως υιοθετούνται από όλους τους συμμετέχοντες στην διαμαρτυρία, που διοργανώθηκε στις 18/4/21 έξω από το ΚΥΤ
- Η δημιουργία σύγχρονου Διαδημοτικού Κοιμητηρίου που θα περιλαμβάνει και Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Οστών Νεκρών, σε έκταση του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού.
- Να μην προωθηθεί προς έκδοση το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για την προστασία του Υμηττού που προτείνεται από την ΣΜΠΕ και να γίνει εκ νέου επεξεργασία της με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και τους στόχους που έθετε το Π.Δ. του 2011 για το δημόσιο συμφέρον και τις κοινωνικές ανάγκες.
Διοργάνωση
*Επιτροπή πολιτών για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στον Υμηττό
*Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ηλιούπολης
*Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Όμιλος Αττικής (ΠΕΡΙ.ΠΟΛ.Ο)
*Πρωτοβουλία Πολιτών για την προστασία του Υμηττού
*Συνέλευση «Ανοιχτό κύκλωμα Ηλιούπολης»
*Παρατηρητήριο Προβλημάτων Πανοράματος Ηλιούπολης
*Κίνηση Πολιτών Ηλιούπολης (ΚΙ.Π.Η)
*Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης
σε συνεργασία με την «Επιτροπή Αγώνα / Υμηττός 2021»
και την «Διαδημοτική Επιτροπή για την προστασία του Υμηττού»
πηγή φωτό: kipi.gr