Μετά το μπαλάκι ευθυνών μεταξύ των Δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ, που διατηρεί και συντηρεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης της ΔΕΗ, τις ημέρες της κακοκαιρίας της Μήδειας (15η και 16η Φεβρουαρίου) που έπληξε την Αττική με αποτέλεσμα χιλιάδες νοικοκυριά να μείνουν μέσα στο κρύο χωρίς ρεύμα, η κυβέρνηση προχωρά σταδιακά στην υπογειοποίηση του δικτύου από την περιοχή του Τατοΐου
Της Μαρίας Θαλασσινού
Πρόκειται για υλοποίησης μιας παρέμβασης από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Το δε συνολικό έργο υπογειοποίησης του δικτύου ηλεκτρικού ρεύματος θα αφορά όλη τη χώρα και θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύσεων του ΔΕΔΔΗΕ.
Έτσι, λοιπόν, σήμερα, ξεκινά η υλοποίηση των πρώτων έργων υπογειοποίησης του ηλεκτρικού δικτύου στην περιοχή του Τατοΐου. Κι αυτές λίγες μέρες πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και τον ΔΕΔΔΗΕ, «οι εργασίες, με προϋπολογισμό 450.000 ευρώ, αφορούν στην κατάργηση εναέριου δικτύου Μέσης Τάσης, μήκους 3,4 χιλιομέτρων, και αντικατάστασής του από υπόγειο δίκτυο μήκους 4,3 χιλιομέτρων».
Όταν οι σχετικές εργασίες ολοκληρωθούν με σφιχτό χρονοδιάγραμμα και υλοποίηση εντός Ιουνίου 2021, «το εναέριο δίκτυο Μέσης Τάσης επί της Λεωφόρου Τατοΐου, από το ύψος της συμβολής της με την είσοδο των πρώην βασιλικών κτημάτων έως τη συμβολή της με την οδό Αγίου Αντωνίου στον Δήμο Αχαρνών, θα καταργηθεί και θα αντικατασταθεί από υπόγειο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΔΕΔΔΗΕ «οι εκσκαπτικές εργασίες στην περιοχή θα ολοκληρωθούν έως το τέλος Μαΐου, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν εργασίες αποξήλωσης του εναέριου δικτύου».
«Είναι ένα έργο, το οποίο καταρχήν προστατεύει τον σημαντικότερο πνεύμονα πρασίνου, που έχει η Αττική, από έναν κίνδυνο πυρκαγιάς. Και, βέβαια, βοηθάμε στο να μετατραπεί αυτό το πολύ σπουδαίο έργο για την ελληνική οικονομία, τα ανάκτορα του Τατοΐου, σε μουσείο», σχολίασε σχετικά ο υπουργός Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας, ο οποίος συνοδευόμενος από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο βρέθηκαν στην περιοχή όπου γίνονται οι εκσκαφές.
Σε κάθε περίπτωση, ο συνολικός προγραμματισμός του ΔΕΔΔΗΕ για την τετραετία 2022-2025 είναι να υπογειωθούν 2.152 χιλιόμετρα εναέριου δικτύου. Έτσι, λοιπόν, τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο ΔΕΔΔΗΕ θα επενδύσει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στον εκσυγχρονισμό δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μέσης και χαμηλής τάσης και στην υπογειοποίηση των εναέριων καλωδίων. «Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αξιοποιήσουμε πόρους οι οποίοι θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό των δικτύων», υπενθυμίζει ο υπουργός Περιβάλλοντος.
Πάντως, το πρόβλημα των εναέριων καλωδίων της ΔΕΗ στην χώρα μας είναι εκτεταμένο, εάν υπολογίσει κάποιος ότι στην Ελλάδα τα υπόγεια καλώδια είναι μόλις το 11% του δικτύου, ενώ στην Ευρώπη ο μέσος όρος είναι 50% και σε αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες κυμαίνονται σε ποσοστά 70% ή 80%.
Παραδεχόμενος ότι με έναν πρόχειρο υπολογισμό, τα έργα υπογειοποίησης των καλωδίων σε όλη την χώρα θα αγγίξουν τα 20 δισ. ευρώ, «ποσόν τεράστιο», ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Τάσος Μάνος θέτει με σαφήνεια το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε βάθος πενταετίας.
«Το 2021 θα έχουμε 40% αύξηση στις υπογειώσεις των καλωδίων και θα φτάσουμε στα 340 χιλιόμετρα», δεσμεύεται εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ ο Τ. Μάνος και συνεχίζει λέγοντας: «Για την περίοδο 2022-2025 θα κάνουμε πάνω από 2.150 χιλιόμετρα υπογειώσεις τα οποία θα χρηματοδοτηθούν στο μεγαλύτερο ποσοστό από τα 187 εκατ. ευρώ που έχουμε δεσμεύσει στο Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και σε άλλα προγράμματα ώστε να κλείνουμε το κενό με περίπου 600 χιλιόμετρα τον χρόνο».
«Το 30% του πλάνου αυτού θα γίνει στην Αττική που υπέφερε το προηγούμενο διάστημα και ένα 28% θα γίνει στα νησιά, στον τουριστικό πυλώνα της χώρας», υπογραμμίζει ο Τ. Μάνος και επισημαίνει ότι για τα έργα αυτά θα χρησιμοποιηθούν τρία εργαλεία:
- Στις περιπτώσεις που επιτρέπει το θεσμικό πλαίσιο, θα χρησιμοποιηθούν ίδιοι πόροι του ΔΕΔΔΗΕ
- Ο ΔΕΔΔΗΕ θα αιτηθεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και
- Από το Ταμείο Ανάκαμψης θα εγκριθεί το πλάνο συγχρηματοδότησης 50%-50% με διάφορους δήμους ανά την Ελλάδα.