Εμπλοκή με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του θεάτρου Βράχων στον Βύρωνα προέκυψε μετά την απόφαση του Εφετείου που αφαιρεί την έκταση από την ιδιοκτησία τους δήμους Βύρωνα και Δάφνης – Υμηττού και το αποδίδει στους φερόμενους ως ιδιοκτήτες που προσκόμισαν τίτλους κτήσης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας…
Της Μαρίας Θαλασσινού
Η υπόθεση κρατά ήδη από το 2003 όταν οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες εμφανίστηκαν, κατέθεσαν αγωγή εις βάρος του Δήμου Βύρωνα, του Δήμου Υμηττού και του Ελληνικού Δημοσίου αξιώνοντας η έκταση των 104 στρεμμάτων να περάσει στα χέρια τους. Ακολούθησε δεύτερη αγωγή το 2005 από άλλη ομάδα φερόμενων ως ιδιοκτητών με την ίδια ακριβώς διεκδίκηση. Στα 104 στρέμματα περιλαμβάνεται το μικρό θέατρο Βράχων, το μεγάλο κυλικείο, όπως και οι αθλητικές εγκαταστάσεις.
Κι ενώ και οι δυο αγωγές κατέπεσαν με αποτέλεσμα να δικαιωθεί η πλευρά των δυο δήμων και του Ελληνικού Δημοσίου, το 2017 οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες επανήλθαν. Άσκησαν έφεση. Το Εφετείο, λοιπόν, αναγνώρισε σε αυτούς ότι η έκταση των 104 στρεμμάτων είναι δική τους. Το πιο τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες προσκόμισαν χρυσόβουλα, δηλαδή τίτλους κτήσης από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που κατά το Εφετείο ήταν γνήσια και αποδείκνυαν ότι αυτοί ως κληρονόμοι είναι νόμιμοι ιδιοκτήτες της έκτασης των 104 στρεμμάτων. Πρόκειται για τους κληρονόμους ιδιοκτητών, που εκμεταλλεύονταν τα λατομεία από την εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Να σημειωθεί ότι αυτές οι εκτάσεις επί 35 χρόνια λειτουργούσαν ως χώρος πολιτισμού και τέχνης, καθώς εκεί φιλοξενείται το θέατρο Βράχων με υπέροχες μουσικές και θεατρικές παραστάσεις, ενώ λίγο πιο κάτω βρίσκονται αθλητικές εγκαταστάσεις για τους νέους της περιοχής μέσα σε μια πολύ όμορφα δενδροφυτεμένη περιοχή που είναι συνέχεια της μπροστινής πλαγιάς του Υμηττού.
Για την επανάκτηση της έκτασης των 104 στρεμμάτων οι Δήμοι Βύρωνα, Δάφνης – Υμηττού και το Ελληνικό Δημόσιο θα καταθέσουν εντός των επόμενων ημερών αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Εφετείου στον Άρειο Πάγο.