Βρέθηκε τραυματισμένο στη Θεσσαλονίκη το μεγαλύτερο θαλασσοπούλι της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο θαλασσοπούλι της Ευρώπης που συναντάται σπάνια στη χώρα μας, εντοπίστηκε τραυματισμένο στη Θεσσαλονίκη

Της Νατάσσας Βουδούρη 

Το πτηνό Morus bassanus είχε εγκλωβιστεί σε παγίδα ψαρά και δεν μπορούσε να πετάξει. Ο ίδιος μόλις το αντιλήφθηκε αμέσως το απεγκλώβισε και στη συνέχεια το ζώο μεταφέρθηκε στις εγκαταστάσεις της «Δράσης για την Άγρια Ζωή».

«Την Παρασκευή παραλάβαμε μία τραυματισμένη Σούλα (Morus bassanus). Έχει τραυματιστεί στη δεξιά του φτερούγα, αλλά είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι με τη φροντίδα μας θα καταφέρει να ξαναπετάξει», δήλωσε στο kedenews o Πρόεδρος της Δράσης Σταύρος Καλπάκης.

Πτηνό που συναντάται σπάνια στη χώρα μας

Πρόκειται για ενήλικο αναπαραγωγικό άτομο, το μεγαλύτερο θαλασσοπούλι της Ευρώπης το οποίο φωλιάζει σε αποικίες που δημιουργεί συνήθως σε βραχώδη νησιά. Συναντάται κυρίως στο Βόρειο Ατλαντικό, αλλά και τη Μεσόγειο.

«Σπάνια έχει κανείς τη δυνατότητα να συναντήσει στη χώρα μας. Τρέφεται με ψάρια τα οποία πιάνει βουτώντας από ψηλά, ενώ με αυτό τον τρόπο μπορεί να καταδυθεί στη θάλασσα σε βάθη 25-30 μέτρα. Η καταγραφή αυτή αποτελεί τη δεύτερη επιβεβαιωμένη για το Θερμαϊκό κόλπο. Μακάρι να καταφέρει να πετάξει πάλι και να πάνε όλα καλά!», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Δράση για την Άγρια Ζωή.

Λίγα λόγια για το σπάνιο πτηνό..

Η Σούλα είναι σχετικά σπάνια στην Ελλάδα, αλλά όχι τόσο σπάνια όσο θεωρούταν παλιότερα. Στην Ιταλία καταγράφονται πολλά άτομα και η δυτική Ελλάδα μάλλον είναι στα όρια της τακτικής τους εξάπλωσης. Αρκετές καταγραφές υπάρχουν κι από το Αιγαίο και την Κρήτη.

Οι Σούλες αναπαράγονται σε παράκτιους γκρεμούς στη βόρεια Ευρώπη και αρκετές μπαίνουν στη Μεσόγειο για να περάσουν το χειμώνα. Μερικά άτομα και κυρίως τα νεαρά, πολλές φορές μένουν εδώ όλο το χρόνο. Μάλιστα τα τελευταία χρόνια κάποιες Σούλες άρχισαν να αναπαράγονται στη νότια Γαλλία (Μασσαλία). Η αναπαραγωγή συνήθως λαμβάνει χώρα Μάρτη και Απρίλη, σε μεγάλες αποικίες σε γκρεμούς πάνω από τη θάλασσα, είτε στην ξηρά ή σε νησίδες. Σπανιότερα φωλιάζει αλλού, όπως πάνω σε σκάφη.

Τα ζευγάρια μένουν μαζί πολλά χρόνια. Ο χορός του ζευγαρώματος περιλαμβάνει το σήκωμα των κεφαλιών προς τον ουρανό με την επαφή των ραμφών του ζευγαριού. Το μοναδικό αυγό τους χρώματος μπλε, το επωάζουν με τα πόδια τους και όχι με την κοιλιά. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που βουτάει η Σούλα όταν ψαρεύει μαζεύοντας τα φτερά πίσω. Αναζητώντας τα ψάρια καταδύεται σε βάθη μέχρι και τα 25 μέτρα.

Περισσότερα σε Ειδήσεις