Την ώρα που η υγειονομική κρίση χτυπά υπέρμετρα τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, μεταξύ των οποίων και τους Ρομά, αναγκαία κρίνεται η άμεση λήψη μέτρων για την προστασία τους.
Της Μαρίας Θαλασσινού
Το αίτημα αναδείχθηκε μετά το ξέσπασμα κρουσμάτων κορωνοΐου στον καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο, στον δήμο Χαλανδρίου. Να σημειωθεί ότι από το ξέσπασμα της πανδημίας, ο κορωνοΐος έχει χτυπήσει καταυλισμούς Ρομά στην Λάρισα και την Πάτρα με τον ΕΟΔΥ να παρεμβαίνει άμεσα κάνοντας ελέγχους με rapid test και θέτοντας τον πληθυσμό σε καραντίνα.
Όμως στο καταυλισμό των Ρομά στο Νομισματοκοπείο το πρόβλημα διογκώνεται, καθώς φέρνει στην επιφάνεια τις καθυστερήσεις της κεντρικής Διοίκησης να υλοποιήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης του πληθυσμού σε οργανωμένες κατοικίες και επιδότηση της στέγασής τους.
Ανησυχία στους κατοίκους, να ξεκινήσει άμεσα το πρόγραμμα μετεγκατάστασης
Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι της περιοχής φοβούμενοι εξάπλωση του ιού και την ίδια ώρα το δημοτικό συμβούλιο Χαλανδρίου απευθύνει έκκληση προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας για την άμεση υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης, που είχε δρομολογηθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Κι αυτό γιατί μαζί με τον φόβο εξάπλωσης του κορωνοΐου, για τις συγκεκριμένες εκτάσεις υπάρχουν καταδικαστικές αποφάσεις ήδη από την δεκαετία του 1990, με υποχρέωση να καταβληθούν αποζημιώσεις στους νόμιμους ιδιοκτήτες.
Έτσι, λοιπόν, το ζήτημα έρχεται πάλι στην επιφάνεια, καθώς οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις έχουν μπλοκάρει την χρηματοδότηση ύψους 1.134.000 ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο προκειμένου να προχωρήσει η μετεγκατάσταση των Ρομά. Πρόκειται για την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος για τη Στεγαστική και Κοινωνική Ένταξη των Ρομά μέσω της σποράδην (ανά οικογένεια) εγκατάστασης στον αστικό ιστό, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την οριστική κατάργηση του καταυλισμού. Το πρόγραμμα αφορά την οριστική απομάκρυνση 75 οικογενειών Ρομά που έχουν απομείνει (257 άτομα -143 ενήλικες και 114 ανήλικοι).
Αναλυτικά αναφέρουμε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:
* Καταρχήν, και μέχρι την έναρξη υλοποίησης της Πράξης «Πιλοτικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου» στον άξονα Προτεραιότητας «ο Δήμος αναλαμβάνει την «επιδότηση ενοικίου» για τρία χρόνια με ίδιους πόρους στις ήδη υποστηριζόμενες οικογένειες.
* Την επιδότηση αποχώρησης από τον καταυλισμό των μη εντασσόμενων,ως μη συμβατών, στην Πράξη ««Πιλοτικό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των Ρομά του Δήμου Χαλανδρίου». Το κόστος εφαρμογής αυτής της πρότασης για το σύνολο του καταυλισμού ανέρχεται σε 1.134.000 ευρώ.
* Την παρέμβαση, μετά από εισήγηση της Κοινωνικής Υπηρεσίας, σε ειδικές περιπτώσεις που χρήζουν αυξημένη κοινωνική – ψυχική φροντίδα(π.χ. υπερήλικες, ΑμεΑ που δεν έχουν οικογενειακή φροντίδα ή συγγενικό περιβάλλον, περιπτώσεις με ιδιαίτερα σοβαρά αστικο-δημοτικά προβλήματα, κ.λπ.). Το κόστος της συγκεκριμένης ενέργειας θα είναι δυνατόν να εκτιμηθεί μετά την εκκένωση του καταυλισμού.
Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Το ζήτημα συζητήθηκε ξανά στην τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου ομόφωνα διαπιστώθηκε η «επιτακτική ανάγκη άμεσης απομάκρυνσης των διαμενόντων στον καταυλισμό, λόγω των δυσμενών συνθηκών διαβίωσής τους, αλλά και του κινδύνου ο καταυλισμός να αποτελέσει υγειονομική βόμβα για την ευρύτερη περιοχή ειδικά την περίοδο αυτή της πανδημίας από τον Covid-19 που βιώνει η χώρα μας».
Συμφωνήθηκε ομόφωνα ο Δήμος Χαλανδρίου να υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εσωτερικών για έκτακτη επιχορήγηση 1 εκατ. ευρώ προκειμένου να προχωρήσει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης. Κι αυτό γιατί, όπως επισημάνθηκε, «το πρόγραμμα ‘Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμησης της Φτώχειας και των Διακρίσεων - Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής’ του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘Αττική’ έχει παγώσει με αμφίβολη την ημερομηνία έναρξής του».
Να σημειωθεί ότι για την περίοδο 2016 – 2020, η δημοτική αρχή Ρούσσου είχε υλοποιήσει με ίδιους πόρους του Δήμου ύψους 250.000 ευρώ πρόγραμμα απομάκρυνσης των Ρομά μέσω της παροχής οικονομικών βοηθημάτων για την αντιμετώπιση της αστεγίας και εν γένει της βελτίωσης των συνθηκών διαβίωσης κατοίκων στους καταυλισμούς. Αξιοποιώντας αυτούς τους πόρους επιτεύχθηκε η απομάκρυνση (που συνοδεύτηκε από κατεδάφιση των παραπηγμάτων) συνολικά 81 ατόμων (17 οικογενειών) από τον καταυλισμό του Νομισματοκοπείου καθώς και 24 ατόμων (5 οικογενειών) από την περιοχή του Πατήματος, ο οποίος και εκκενώθηκε πλήρως.