Σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα σε Χατζηδάκη και Ξενογιαννακοπούλου
Μια ακόμη πολιτική αντιπαράθεση, αυτή τη φορά με φόντο το οκτάωρο, μόλις έχει ξεκινήσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Κωστή Χατζηδάκη, η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τον κατηγόρησε ότι απεργάζεται την κατάργηση του καθιερωμένου ημερήσιου χρόνου εργασίας, με τον υπουργό Εργασίας να ανταπαντά σε υψηλούς τόνους κάνοντας λόγο για “επίθεση με fake news από τους παγκόσμιους πρωταθλητές στα ψέματα”.
Η αντιπαράθεση που ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες, με επίκεντρο το υπό επεξεργασία νέο σχέδιο νόμου για τις εργασιακές σχέσεις, εντάθηκε σήμερα, Τρίτη 13 Απριλίου, το πρωί, μετά από δηλώσεις που έκανε ο κ. Χατζηδάκης, σε σχέση με τις αλλαγές που ετοιμάζεται να προωθήσει η κυβέρνηση. “Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη”, ανέφερε σε σχετική δήλωση της η κυρία Ξενογιαννακοπούλου, “αποτελούν συνεχή πρόκληση και εμπαιγμό προς τους εργαζομένους. Την ώρα που απεργάζεται την κατάργηση του οκταώρου, τη θέσπιση της απλήρωτης υπερωριακής εργασίας, τη διεύρυνση της εργασίας της Κυριακής και την περαιτέρω μείωση των μισθών, υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι πρός όφελός τους”.
“Προφανώς”, πρόσθεσε η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ, “στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το αφήγημα» της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα”.
Στις δηλώσεις της κυρίας Ξενογιαννακοπούλου απάντησε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας τονίζοντας ότι “από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ψέματα, επιτίθενται με fake news φυσικά, στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας”.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι με το νομοσχέδιο θα επέλθουν, μεταξύ άλλων, οι εξής θετικές αλλαγές:
1) Θα προστατευτούν οι εργαζόμενοι από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.
2) Θα θεσπιστεί για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
3) Θα στηριχθεί ο θεσμός της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.
4) Θα εισαχθούν αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.
5) Θα κατοχυρωθούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία.
6) Θα προστατευθούν τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.
Φυσικά, η πολιτική διαμάχη με φόντο το οκτάωρο δεν θα σταματήσει εδώ. Είναι δεδομένο ότι η “κόντρα” ανάμεσα στην κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες και θα κορυφωθεί με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου (κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει μέχρι το αργότερο μέχρι τις αρχές Ιουνίου).