Την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ στην πρόταση της ομάδας εργασίας για την πλήρη αλλαγή λειτουργίας του Οργανισμού, που επί 38 χρόνια παρέχει πλήρες θεραπευτικό πρόγραμμα απεξάρτησης από ουσίες
Της Μαρίας Θαλασσινού
Η εξέλιξη αυτή δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία, όπως εξηγούν στο kedenews.gr οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, μιας που το 2019 με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όρισε νέα διοίκηση αποτελούμενη από τους «εκλεκτούς» της κυβέρνησης, οι οποίοι δεν είχαν καμία εμπειρία στα προγράμματα απεξάρτησης. Με αυτό τον τρόπο, «η γενική Συνέλευση από κυρίαρχο όργανο του ΚΕΘΕΑ θα μετατραπεί σε παρακολούθημα των αποφάσεων του διορισμένου Δ.Σ.», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
«Με το προσχέδιο νόμου που προτείνει η ομάδα εργασίας –η οποία είναι διορισμένη από την διοίκηση- αλλάζει πλήρως οργανισμός λειτουργίας, το οργανόγραμμα, η φιλοσοφία λειτουργίας των προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ. Επίσης, καταργούνται και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας», τονίζει στο kedenews.gr ο αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων του Οργανισμού, Δημήτρης Γιαννάτος. «Δεν θέλουμε να τελειώσει η θεραπευτική κοινότητα και θέλουμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας», υπογραμμίζει.
«Το προσχέδιο νόμου της ομάδας εργασίας επί της ουσίας προκαλεί μεγάλη αναστάτωση στην λειτουργία των προγραμμάτων απεξάρτησης», σημειώνει ο Δημ. Γιαννάτος και εξηγεί ότι «αλλάζει πλήρως η φιλοσοφία λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ, μιας που ο ‘άνθρωπος’ παύει να είναι μέρος της διαδικασίας απεξάρτησης, η θεραπεία μπαίνει σε δεύτερο ρόλο και το ΚΕΘΕΑ γίνεται μόνον ένας οργανισμός παροχής υπηρεσιών και παροχής ολοκληρωμένης θεραπείας για τους ουσιοεξαρτημένους».
Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ καταγγέλλουν ότι με το προσχέδιο νόμου, ουσιαστικά, «μπαίνει το τέλος της θεραπευτικής κοινότητας και του ίδιου του οργανισμού». Με επιστολή διαμαρτυρίας τους προς τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια επισημαίνουν ότι «το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν».
Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου της διοίκησης:- Αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν.
- Συρρικνώνει θεραπευτικά και επιστημονικά το ΚΕΘΕΑ, μειώνοντας κατά το ένα τρίτο τις μονάδες πρώτης γραμμής μέσω συγχωνεύσεων ενώ ενισχύει τη γραφειοκρατία και τον συγκεντρωτισμό, διογκώνοντας τις κεντρικές και διοικητικές του υπηρεσίες.
- Εξαφανίζει τις Θεραπευτικές Κοινότητες, και καταργεί τις επωνυμίες των προγραμμάτων απεξάρτησης που είναι η ταυτότητα του ΚΕΘΕΑ την ώρα που ο οργανισμός προεδρεύει στην Ευρωπαϊκή και αντιπροεδρεύει στην Παγκόσμια Ομοσπονδία Θεραπευτικών Κοινοτήτων.
- Δεν παρέχει καμία αιτιολόγηση ή τεκμηρίωση για τη σκοπιμότητα, τα κριτήρια και τη στόχευση των αλλαγών και πώς αυτές υπηρετούν τη Δημόσια Υγεία.
- Μετατρέπει το ΔΣ του ΚΕΘΕΑ από άμισθο σε έμμισθο, σφραγίζοντας τη μετάβαση από ένα αιρετό συμβούλιο εθελοντών σε ένα κομματικά ελεγχόμενο συμβούλιο το οποίο θα επιβαρύνει οικονομικά τον οργανισμό, σε αντίθεση με τις δηλώσεις σε όλους τους τόνους που θυμόμαστε την περίοδο της ΠΝΠ.
- Καταργεί όλα τα συλλογικά όργανα που είχε το ΚΕΘΕΑ, εκτός από τη Γενική του Συνέλευση την οποία διατηρεί σε διακοσμητικό ρόλο και συγκεντρώνει όλες τις εξουσίες στο διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση ΔΣ, ενάντια στις διακηρύξεις της κυβέρνησης και του ίδιου του ΔΣ.