Στα εμβόλια της Astrazeneca καθώς και στην έλλειψη πληροφόρησης σχετικά με τα όσα αποφασίζονται στις επιτροπές των Λοιμωξιολόγων και Φαρμακοεπαγρύπνησης αναφέρθηκε μιλώντας στο kedenews.gr o Καθηγητής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Δημήτρης Κούβελας.
Του Κώστα Παππά
Μιλώντας αρχικά για το εμβόλιο της Astrazeneca ο Καθηγητής είπε : "Ξέρουμε οτι το εμβόλιο της Αstrazeneca έχει σχετιστεί με τις θρομβώσεις. Το θέμα είναι οτι αυτό πρέπει να το διατυπώσει ως πρόταση ο ίδιος ο EMA , να περάσει δηλαδή από την επιτροπή των ανεπιθύμητων και να βγει επίσημη ανακοίνωση . Όλα τα άλλα που ακούγονται είναι με ελλιπή στατιστικά δεδομένα , δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω γιατί δεν γνωρίζουμε", τόνισε και συμπλήρωσε "Πάσχουμε από δεδομένα, γιατί είναι λίγα τα περιστατικά που συμβαίνουν και η συσχέτιση είναι πάντα στατιστική. Για παράδειγμα ένα φάρμακο το ΒΙΟΞ πριν από μερικά χρόνια, από το οποίο είχαμε πολλούς θανάτους, 250.000 θάνατοι όχι πέντε και δέκα και παρ΄ όλα αυτά κάνανε δέκα χρόνια να δώσουνε το σήμα γιατί υπήρχε υποαναφορά. Πέθαιναν άνθρωποι και οι γιατροί λέγανε οτι δεν σχετίζεται με αυτό ο θάνατος μπορεί να ήταν και τυχαίος".
Στη συνέχεια ο Καθηγητής αναφέρθηκε στις Επιτροπές που συνεδριάζουν για τα θέματα αυτά και άφησε αιχμές για έλλειψη πληροφόρησης ως προς τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε αυτές :" Το πρόβλημα που υπάρχει διαχρονικά στην Ελλάδα είναι οτι δεν έχουμε δεδομένα. Ας πούμε στον ΕΟΦ είναι δύο υπάλληλοι που ασχολούνται με τις κίτρινες κάρτες και τις αναφορές των ανεπιθύμητων . Μετά υπάρχει μια επιτροπή που πρέπει να τα επεξεργαστεί . Εσείς που κάνατε το ρεπορτάζ βρήκατε ποια είναι τα μέλη της Επιτροπής Φαρμακοεπαγρύπνησης ; Προφανώς και οχι, γνωρίζουμε μόνο κάποιον που παραιτήθηκε και το είπε δημοσίως. Αυτή η Επιτροπή έχει 20 άτομα μέλη και αυτή έχουν ένα ρόλο και είναι ενυπόγραφος ο ρόλος τους . Αυτούς τους ανθρώπους λοιπόν εγώ ως πολίτης θα ήθελα να τους ξέρω", υποστήριξε ο κ. Κούβελας και πρόσθεσε: " Θα ήθελα να ξέρω αν σε αυτή την επιτροπή έχουμε ειδικούς στα φάρμακα ή ειδικούς στις συγκοινωνίες. στην Ελλάδα οι επιτροπές δεν προκηρύσσονται με προδιαγραφές . Το θεωρούμε λίγο παρεϊστικο πράγμα , δηλαδή ένα καφενείο. Δεν βάζουμε τον Μάκη ή τον Μπάμπη που είναι και φίλοι; Πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για τα οποία προκηρύσσεις την θέση. Μια επιτροπή που έγινα πριν 50 χρόνια με κάποιες προδιαγραφές δεν γίνεται να έχει τις ίδιες προδιαγραφές 200 χρόνια μετά"
Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η έλλειψη διαφάνειας
Ο Καθηγητής του ΑΠΘ μίλησε επίσης για έλλειψη διαφάνειας και για την ανάγκη η κατάσταση αυτή να ανατραπεί: "Το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα δεν είναι η έλλειψη δεδομένων , αλλά η έλλειψη διαφάνειας. Δεν έχουμε τα πρακτικά της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων , δηλαδή μπορεί να πάρουμε μέτρα και να μη γνωρίζουμε αν η Κυβέρνηση κάνει του κεφαλιού της, αν δεν ακολουθεί την επιστήμη και χρησιμοποιεί την ύπαρξη της επιτροπής σαν άλλοθι για αυθαιρεσία. Θα έπρεπε όλων των επιτροπών τα πρακτικά να είναι αναρτημένα με τα ονόματα των μελών και τις ιδιότητές τους. Αν μπείτε στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων θα σας βγάλει , φωτογραφίες , βιογραφικά , ιδιότητες των μελών. Αυτό θα έπρεπε να συμβαίνει και στον ΕΟΦ και έχουμε υπογράψει οτι θα έχουμε την ίδια δομή με τον ΕΜΑ. Γιατί άσε να μην μπλέκουμε τώρα και μας ζητήσει και κανένας ευθύνη μετά".
"Τα self test είναι σαν το safe sex"
Σχολίασε ακόμα και τα self test καθώς και τα rapid test που φθάσανε σε φαρμακεία και τα οποία δεν μπορεί να γίνουν από τους πολίτες. "Ούτε οι φαρμακοποιοί μπορούν να κάνουν τα rapid test είναι ιατρική πράξη δεν μπορεί να γίνεται έτσι". Για τα self tests εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο ο τρόπος χρήσης τους θα φέρνει σωστά διαγνωστικά αποτελέσματα. Είπε χαρακτηριστικά: "Τα self test είναι σαν το safe sex το κάνουν όλοι αλλά κανένας δεν βασίζεται, γιατί δεν κάνεις παιδιά έτσι. Η μαύρη αλήθεια είναι οτι τα self tests έχουν πρόβλημα όχι γιατί δεν είναι αξιόπιστα , αλλά γιατί εγώ δεν είμαι αξιόπιστος. Πρέπει να μπουν σε συγκεκριμένο βάθος. Εσείς είστε βέβαιος οτι κάποιος που έχει πάρκισνον θα το βάλει αρκετά βαθιά στο ρουθούνι , να κάνει περιστροφές για να πάρει δείγμα ; Εγώ πιστεύω οτι θα είναι όλα ψευδώς αρνητικά. Θα έχει ο άλλος και ένα τεστ που θα λέει είσαι αρνητικός θα το περιφέρει και θα κολλήσει το σύμπαν. Το πρόβλημα είναι τα ψευδώς αρνητικά. Το self test είναι σαν τον αυνανισμό , μπορεί να είναι και ευχάριστο, αλλά αποτέλεσμα δεν θα έχει"