Στο νέο εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή και στις αλλαγές που θα επιφέρει σε ωράρια εργασίας, υπερωρίες και αμοιβή τις Κυριακές , αναφέρθηκε μιλώντας στο kedenews.gr ο εργατολόγος κ. Κώστας Τσουκαλάς.
Του Κώστα Παππά
Ο γνωστός εργατολόγος αναφέρθηκε στις νέες αλλαγές που προωθεί στα εργασιακά το νέο κυβερνητικό νομοσχέδιο. Ειδική αναφορά έκανε αρχικά στο γεγονός ότι δεν θα προβλέπεται προσαύξηση μισθού λόγω υπερωριών , αλλά αντίστοιχη μείωση ωραρίου ή ρεπό κάποια άλλη μέρα μέσα στο μήνα: «Στην ουσία αυτό που φέρνει το νομοσχέδιο είναι οτι πλέον προβλέπεται η εργασία και άνω των 8 ωρών την ημέρα μέχρι και 10 ώρες χωρίς να προβλέπεται προσαύξηση ωρομισθίου, δηλαδή πρόσθετη αμοιβή, υπό τον όρο να πληρωθεί αυτή η παραπάνω εργασία με μειωμένο ωράριο ή με ρεπό σε άλλη μέρα εντός εξαμήνου. Λέει λοιπόν ότι μπορείς να απασχολείς τον εργαζόμενο και πάνω από οκτάωρο αρκεί μέσα στο ίδιο εξάμηνο να τι αντικαταστήσεις με ένα εξάωρο ή ένα ρεπό. Οι εργαζόμενοι χάνουν στην ουσία την προσαύξηση του ωρομισθίου που υπάρχει σήμερα στις περιπτώσεις εργασίας άνω των 8 ωρών».
Πλήττεται και η αμοιβή για εργασία τις Κυριακές από τα νέα μέτρα
Ο κ. Τσουκαλάς αποκάλυψε ακόμα πως οι πρόνοιες του νέου νομοσχεδίου , ουσιαστικά πλήττουν και εκείνους που θα αναγκαστούν κάποιες φορές να εργαστούν Κυριακή. Σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι αλλαγές αυτές ως προς τις πληρωμές αφορούν και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή αν μέχρι τώρα εργαστείς Κυριακή , ακόμα και αν η Κυριακή είναι η Πέμπτη μέρα εργασίας, δηλαδή έχεις ρεπό δύο καθημερινές, την Κυριακή είναι προσαυξημένο το ημερομίσθιο , πλέον όμως δεν θα είναι, αν δίδεται αντίστοιχο ρεπό. Όλο αυτό θα γίνεται με ατομική σύμβαση εργοδότη εργαζομένου» τόνισε ο κ. Τσουκαλάς.
Διαπραγμάτευση ανάμεσα σε γίγαντα και νάνοΩς προς τον τρόπο που θα γίνουν αυτές οι αλλαγές ο εργατολόγος ήταν επίσης αποκαλυπτικός για τη δεινή θέση στην οποία θα βρεθούν για ακόμα μια φορά οι εργαζόμενοι: «Η Κυβέρνηση λέει μεν ότι θα συμφωνούνε ελεύθερα , αλλά πόσο ελεύθερα να συμφωνούν σε μια χώρα με ανεργία πάνω από 20%. Δεν είναι ισότιμοι εταίροι, άρα πολύ εύκολα υπό τον όρο της απόλυσης μπορεί να απαιτήσει ο εργοδότης να αποδεχθεί την εργασία για παραπάνω ώρες ο εργαζόμενος. Στην ουσία θέλει να μειώσει την ισχύ των κλαδικών συμβάσεων και να υπάρχει διευθέτηση ατομικού χαρακτήρα. Είναι σα να διαπραγματεύονται ο γίγαντας και ο νάνος».
Τηλεργασία και αποδοχέςΣχετικά με φήμες που ακούστηκαν για μείωση αποδοχών και σε όσους εργάζονται με τηλεργασία ο κ. Τσουκαλάς ανέφερε: «Κανονικά μέχρι στιγμής ο εργαζόμενος προστατεύεται, δεν προβλέπεται μείωση μισθού για την τηλεργασία, όμως δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι άλλο μπορεί να γίνει, όταν και αυτά που αναφέραμε μέχρι τώρα ,οι μεγάλες επιχειρήσεις τα έχουν ζητήσει και βλέπουμε να γίνονται πράξη. Δεν μπορώ να αποκλείσω ότι στο μέλλον θα γίνει και κάτι τέτοιο».