«Η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ - Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά, καταδικάζει όλα τα εγκληματικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και προσπαθεί να τα απομονώσει»
Στη Λυδία Μπέντρος
Σε μια σπάνια συνέντευξη στο kedenews ο Πρόεδρος της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ Βασίλης Πάντζος, μίλησε ανοιχτά για την στοχοποίηση και τον αποκλεισμό των Ρομά, για τις δράσεις που πρέπει να αναλάβει η πολιτεία απέναντι στη συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα, αλλά και για τα φαινόμενα παραβατικότητας που παρατηρούνται σε Μενίδι και Ζεφύρι. Ο κ. Πάντζος επίσης αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες της συνομοσπονδίας για την προστασία των δικαιωμάτων τους.
-Το Μενίδι και το Ζεφύρι βρίσκονται «στο μάτι του κυκλώνα» και χαρακτηρίζονται πολλές φορές και ως γκέτο κοινοτήτων Ρομά λόγω των περιστατικών με αδέσποτες σφαίρες που σημειώνονται στην περιοχή. Ποια είναι η θέση σας για τα γεγονότα που έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια; Από την αδέσποτη σφαίρα που σκότωσε τον μικρό Μάριο μέχρι και τις ανταλλαγές πυρών μεταξύ οικογενειών Ρομά;Σε όλα τα γκέτο και σε όλες τις πρωτεύουσες του πλανήτη υπάρχουν ζητήματα ακραίας φτώχειας, ακραίου κοινωνικού αποκλεισμού, περιθωριοποίησης, στοχοποίησης, ρητορικής του μίσους, παραβατικότητας της επιβίωσης και ψήγματα «οργανωμένου» εγκλήματος. Εκεί επωάζονται, επαυξάνονται και ανακυκλώνονται δυστυχώς πολλαπλές μορφές εγκληματικότητας, αφού οι απελπισμένοι και εξαθλιωμένοι πληθυσμοί δίχως αντιστάσεις παραδίδονται σε πολύ καλά και μεθοδικά σχεδιασμένες και υπερκερδοφόρες πρακτικές.
Αυτά τα φαινόμενα δεν γίνονται τυχαία, αλλά δυστυχώς πολλές φορές με την ανοχή και την αναποτελεσματικότητα της Αστυνομίας. Γιατί δεν τηρείται ο νόμος σχετικά με την οπλοκατοχή και παρατηρούνται διάφορα φαινόμενα «εθιμοτυπικής» χρήσης όπλων ανά την Ελλάδα; Τα ναρκωτικά από πού πέφτουν από τον ουρανό; Αναρωτηθήκαμε ποτέ γιατί οι Αστυνομικοί διευθυντές στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένουν στις θέσεις τους για 10, 12 χρόνια; Φανταστείτε μικρά παιδιά που μεγαλώνουν βλέποντας γύρω τους ανοικτό «ελεύθερο» εμπόριο ναρκωτικών ουσιών.
Και από τις οικογένειες που κάνουν αυτό το πράγμα πόσες έχουν χρήματα; μόνο ένα 5% οι οποίες και με καλά πληρωμένους δικηγόρους με δυνατές προσβάσεις στη Δικαιοσύνη πάντα τη «γλιτώνουν» ή πέφτουν στα μαλακά. Δυστυχώς εν προκειμένω για το Μενίδι και το Ζεφύρι υπάρχουν «γκετοποιημένες» γειτονιές, όχι μόνο από Έλληνες Ρομά, αλλά και από άλλους πληθυσμούς, αλλοδαπών ή παλινοστούντων. Είναι λάθος να στοχοποιούμε μόνο τους Ρομά και να τους ταυτίζουμε απόλυτα με την παραβατικότητα.
Εμείς σαν ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ από την πρώτη κιόλας στιγμή εκφράσαμε την οργή και τη θλίψη μας για το θάνατο του 11χρονου Μάριου στο Μενίδι με ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, ενώ ζητήσαμε παράλληλα τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ζητήσαμε να χυθεί άπλετο φως στις συνθήκες κάτω από τις οποίες έλαβε χώρα αυτό το τραγικό γεγονός με αλήθεια, αντικειμενικότητα και έχοντας εμπιστοσύνη στην Ελληνική Αστυνομία και την Ελληνική Δικαιοσύνη.
Είχαμε και έχουμε καταθέσει προτάσεις σοβαρές και αποτελεσματικές που στοχεύουν στην υιοθέτηση καλών πρακτικών. Κάναμε σημαία μας τη διαβούλευση με τους φορείς και για την παραβατικότητα της επιβίωσης. Αναζητώντας τις εγκληματογόνες αιτίες, καταγράφοντας το φαινόμενο, προσπαθώντας να το δούμε στην διάστασή του. Χαιρετίσαμε τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και διατυπώσαμε την ευχή να μην παραμείνουν ΚΕΝΟ ΓΡΑΜΜΑ. Και όμως στο μεγαλύτερο μέρος τους παρέμειναν. Με τη Δημοτική Αρχή Αχαρνών είμαστε σε στενή συνεργασία, έχοντας βρεθεί κατ’ επανάληψη και αναλάβει κοινές δράσεις στο πεδίο από την αρχή εκδήλωσης της πανδημίας.
-Γιατί πιστεύετε πως το Μενίδι και το Ζεφύρι έχουν ξεχωρίσει κυρίως για τα φαινόμενα εγκληματικότητας κοινοτήτων Ρομά;Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω δεν συμφωνούμε με την «στοχοποίηση» όλων των κατοίκων κάποιων περιοχών επειδή ανάμεσα τους ζουν και άνθρωποι που ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας. Αν δεχθούμε ότι στο Μενίδι και στο Ζεφύρι κατοικεί ένα μεγαλύτερο ποσοστό «παραβατικών» Ελλήνων Ρομά εν συγκρίσει με την υπόλοιπη χώρα, κρίνουμε ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο γιατί συμβαίνει αυτό; Ποια είναι τα βαθύτερα αίτια; Από την πολυετή μας εμπειρία στο πεδίο είμαστε βέβαιοι ότι μεγάλο ποσοστό της παραβατικότητας οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αδυναμία κάλυψης των στοιχειωδών αναγκών καθημερινής διαβίωσης.
Η ανεργία, η ακραία φτώχεια, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η έλλειψη στοιχειώδους επιπέδου εκπαίδευσης, οδηγούν σε περιστατικά παραβατικότητας. Αν τώρα εξετάσουμε τα εγκληματικά στοιχεία που υπάρχουν σε κάθε κοινωνία, δεν νομίζουμε ότι το ποσοστό τους υπερβαίνει τα αντίστοιχα ποσοστά άλλων κοινωνικών ομάδων της ελληνικής κοινωνίας. Σε καμία περίπτωση πάντως τέτοια φαινόμενα δεν θα πρέπει να στιγματίζουν μια ολόκληρη περιοχή. Είναι σαφές και ξεκάθαρο ότι η ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ καταδικάζει όλα τα εγκληματικά περιστατικά που λαμβάνουν χώρα και προσπαθεί να τα απομονώσει.
-Θεωρείτε πως η αστυνομία και οι δημοτικές αρχές έχουν προβεί στις αναγκαίες ενέργειες για την εξάλειψη – μείωση της εγκληματικότητας στις κοινότητες Ρομά αυτών των δύο περιοχών;Δεν σταματήσαμε ούτε στιγμή να ζητάμε επίσημα από το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, την Ειδική και πλέον Γενική Γραμματεία, καθώς και την Ελληνική Αστυνομία, να καθίσουμε όλοι μαζί σ’ ένα τραπέζι και να σχεδιάσουμε τις ορθές πολιτικές για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από την «γκετοποίηση» των κοινοτήτων των Ελλήνων Ρομά.
Αν το κυρίαρχο κράτος δεν εστιάσει με ένα οργανωμένο και υλοποιήσιμο πλάνο δράσης για την ολιστική ένταξη των Ελλήνων Ρομά το όποιο πρόβλημα δεν θα επιλυθεί ποτέ στην ρίζα του και οι Έλληνες Ρομά θα αποτελούν πάντοτε το «μαύρο πρόβατο» της κοινωνίας. Ο εύκολος στόχος πάνω στον οποίο θα φορτώνονται διαχρονικά όλες οι αστοχίες της πολιτείας ως προς την διαχείριση κάποιων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.
Τόσο η αστυνομία όσο και οι δημοτικές αρχές δεν έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν και να λύσουν τα τυχόν προβλήματα στη ρίζα τους. Σύσσωμη η κοινωνία και ο διοικητικός μηχανισμός του ελληνικού κράτους πρέπει να ενσκήψουν πάνω στον πιο ευάλωτο της ελληνικής κοινωνίας αν θέλουμε να εκμηδενίσουμε τα φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας σε αυτές τις περιοχές κι όπου αλλού έχουν διαπιστωθεί. Πρέπει επιτέλους οι Έλληνες Ρομά, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
-Ως Πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά, ποιες είναι οι δράσεις σας για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας αλλά και της προάσπισης των δικαιωμάτων των κοινοτήτων Ρομά;Έχουμε ένα ξεκάθαρο πλάνο ως προς την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και έχουμε έρθει σε επαφή τόσο με τον τωρινό Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδη, όπως και με τις προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του Υπουργείου. Εκεί εκθέσαμε τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας, οι οποίες αν εφαρμοστούν θα έχουν άμεσα και εντυπωσιακά αποτελέσματα. Εκεί προτείναμε τα εξής:
- να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δράσεις μεταφοράς βιωματικών εμπειριών παραβατών Ρομά (φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, κ.λπ.) που θα αποτρέπουν από αντίστοιχες παραβατικές συμπεριφορές, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους του Υπουργείου και της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ.
- να δημιουργηθεί μια Επιτροπή για την καταγραφή και την ανάλυση του εγκληματικού φαινομένου που θα λειτουργεί σε κάποιες κοινότητες Ρομά (εγκληματογόνες αιτίες, παραβατικότητα επιβίωσης σε μεγάλο βαθμό, οργανωμένο έγκλημα στους κόλπους των Ελλήνων Ρομά) με συγκεκριμένη μεθοδολογία και στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ., της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ και ειδικοί επιστήμονες. Επιπλέον, έργο της Επιτροπής θα πρέπει να είναι και ο σχεδιασμός/επεξεργασία ενός Στρατηγικού σχεδίου για την «απογκετοποίηση» των κοινοτήτων Ρομά, με μετεγκατάσταση πληθυσμού / διάχυση πληθυσμού στον κοινωνικό ιστό με κριτήρια ηλικιακά και βαθμό ωρίμανσης ένταξης.
- Απαραίτητη είναι επίσης η διοργάνωση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας (Ρομά και μη Ρομά) σε άμεση συνέργεια και σύμπραξη με τους εμπλεκόμενους Δήμους (Μενίδι, Λιόσια, Ασπρόπυργος, Ζεφύρι, κ.λπ.). Ενδεικτικά αναφέρουμε, τη διοργάνωση ημερίδων, πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων και δημιουργικών ενασχολήσεων.
- Πρέπει η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ να αναπροσαρμόσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ενεργητικής ή παθητικής εμπλοκής Ελλήνων αστυνομικών στην ανοχή του παραβατικού φαινομένου.
- Το γραφείο Τύπου του Υπουργείου και της ΕΛΑΣ θα πρέπει σε συνεργασία με το ΕΣΡ, την ΕΡΤ και άλλους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να υιοθετήσουν κώδικα δεοντολογίας κατά της ρητορικής του μίσους και μετάδοσης της πληροφορίας με ρατσιστικό τρόπο και πρόθεση στοχοποίησης.
- Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πέραν του κατασταλτικού χαρακτήρα των πρωτοβουλιών του θα πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην αναγκαιότητα ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου και τη χάραξη πολιτικών που θα στοχεύουν στην πρόληψη και στον εν γένει σχεδιασμό κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης των Ελλήνων Ρομά.
- Πιστεύουμε ακράδαντα πως η ένταξη νέων Ρομά με ποσόστωση στους κόλπους της ΕΛΑΣ θα έχει τα βέλτιστα δυνατά αποτελέσματα, καθώς οι ίδιοι οι Ρομά γνωρίζουν βιωματικά το φαινόμενο της παραβατικότητας σε όλο του το εύρος. (Ερμηνεία άρθρου 21 παρ. 4 περί προσωρινής θετικής διάκρισης ως τρόπος αντιμετώπισης ευαλωτότητας, που χαρακτηρίζει μεγάλο ποσοστό των Ελλήνων Ρομά.)
- Τέλος, απαιτείται διαρκής και καθημερινή συνεργασία της ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων καθώς και τα υπόλοιπα συναρμόδια Υπουργεία για πρόληψη φαινομένων αστυνομικής αυθαιρεσίας και εκπαίδευση των αστυνομικών μέσω σεμιναρίων ευαισθητοποίησης.
Το όραμα μας ως ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ για την κοινότητα των Ελλήνων Ρομά είναι να δούμε τα δικά μας παιδιά μορφωμένα, τους γονείς διαμένοντες σε βιώσιμες κατοικίες, αποκατεστημένους επαγγελματικά και να έχουν ακόμα όλοι τους ισότιμη και άμεση πρόσβαση στις δομές υγείας. Φυσικά να δούμε όλους τους Έλληνες Ρομά εναρμονισμένους με την υπόλοιπη κοινωνία. Είμαστε Έλληνες πολίτες και διεκδικούμε την ισότιμη πρόσβαση σε όλο το εύρος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο διοργανώνουμε τη Διεθνή Επετειακή Συνδιάσκεψη Ρομά 1971-2021.
Η Συνδιάσκεψη, για την οποία έχουμε λάβει ήδη την Αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, θα λάβει χώρα σε τρία διήμερα μέρη, τα οποία θα διεξαχθούν στις 8-9 Απριλίου, στις 20-21 Ιουνίου και στις 14-15 Σεπτεμβρίου 2021.
Το Παγκόσμιο Συνέδριο των Ρομά αποτελεί μείζον γεγονός όχι μόνο για τους Ρομά, αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία, ολόκληρο τον κόσμο, ένα γεγονός παγκόσμιας πολιτικής και πολιτιστικής εμβέλειας, κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ιστορικής μνήμης.
Μέσα από το συλλογικό τους όργανο, οι Έλληνες Ρομά, έχουν επιλέξει να αφήσουν στο παρελθόν την παθητική καταγραφή προβλημάτων και να περάσουν στην ανάδειξη «καλών πρακτικών» και στην ενεργητική μέθοδο της συνεργασίας με τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, με απώτερο στόχο τη εξεύρεση βιώσιμων λύσεων, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση, την υγεία, τη στέγαση, την απασχόληση, τη Ρομά κουλτούρα και του αθλητισμού, την πρόσβασης στη δικαιοσύνη και την εξάλειψης της ρητορικής του μίσους.