Με ευρεία αποδοχή προχωρά ο θεσμός της υιοθεσίας χώρων πρασίνου καθώς αγκαλιάζεται πολύ γρήγορα από τους επαγγελματίες των Γρεβενών
Ήδη υιοθέτησαν τις ξύλινες ζαρντινιέρες με τα λιγούστρα που κοσμούν τον Πεζόδρομο της Οδού Ευαγγελιστρίας αλλά και τις πρωτότυπες ανθοφόρες γλάστρες σε σχήμα βαρελιού που ομορφαίνουν εδώ και μήνες την Πλατεία της 25ης Μαρτίου.
Δηλώσεις Αντιδημάρχου«Έτσι με αυτόν τον τρόπο οι καταστηματάρχες της πόλης μας, συνδράμουν και αυτοί στην προσπάθεια του Δήμου Γρεβενών για την ευαισθητοποίηση των δημοτών, την καθιέρωση της συλλογικής περιβαλλοντικής ευθύνης, την ενίσχυση του αισθήματος σεβασμού του κοινόχρηστου χώρου και την αναβάθμιση του αστικού πρασίνου» τονίζει από την πλευρά του ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Πρασίνου Νίκος Τσικούρας, «ευελπιστώντας», όπως υπογράμμισε, «η προσπάθεια αυτή να βρει ανταπόκριση και από άλλους συνδημότες».
«Υιοθεσία» πράσινων χώρων
Αναλυτικότερα, ο θεσμός της υιοθεσίας χώρων Πρασίνου υλοποιείται από τον Δήμο Γρεβενών ύστερα από τη σχετική έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόκειται για μία πρακτική η οποία εφαρμόζεται σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Πιο συγκεκριμένα, η υιοθεσία ενός πάρκου, μιας νησίδας πρασίνου, ή ενός δέντρου ακόμη, αποτελεί μία εναλλακτική δυνατότητα εθελοντικής προσφοράς, με μακρόχρονη ιστορία στην Ευρώπη αλλά και παγκοσμίως. Η δυνατότητα αυτή δίνεται σε ιδιώτες, Συλλόγους, Σωματεία, Ιδρύματα, Σχολεία και ομάδες πολιτών, που επιθυμούν να αναλάβουν τις εργασίες συντήρησης και καθαριότητας των χώρων αυτών.
Στόχος δεν είναι η μεταφορά της ευθύνης στον εθελοντή/κάτοικο, αλλά η ενημέρωση, η ευαισθητοποίηση και κυρίως η συμμετοχή του στην καλλιέργεια του οράματος για την σταδιακή μετατροπή της πόλης των Γρεβενών, σε αυτό που με μοντέρνους όρους αποκαλείται «Πράσινη Πόλη» ή και απλά «Ανθρώπινη Πόλη του Αύριο». Στόχος είναι η καθιέρωση του θεσμού με προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων και τον ρόλων, που θα υλοποιούνται με τις υποδείξεις και σε συνεργασία με το Τμήμα Συντήρησης Πρασίνου του Δήμου.
Η προτεινόμενη διαδικασία που θα ακολουθείται είναι η παρακάτω:• Ο ενδιαφερόμενος για υιοθεσία χώρου πρασίνου, θα υποβάλλει αίτηση προς την αρμόδια Υπηρεσία Πρασίνου (Γραφείο Πρωτοκόλλου του Δήμου) όπου θα αναφέρει τον χώρο πρασίνου, που ενδιαφέρεται να υιοθετήσει, αλλά και τις όποιες παρεμβάσεις προτίθεται να υλοποιήσει στον χώρο αυτόν.
• Κατόπιν θα συντάσσεται μεταξύ του Δήμου και του αναδόχου - αναδόχων συμφωνητικό, το οποίο πριν συναφθεί θα πρέπει να έχει την έγγραφη έγκριση του Τμήματος Συντήρησης Πρασίνου, αλλά και του Τμήματος Πολεοδομίας του Δήμου, σε περίπτωση που οι παρεμβάσεις θα αφορούν στις κατασκευές – εξοπλισμό του χώρου.
• Οι όροι και οι προϋποθέσεις, θα περιλαμβάνονται σε ένα συμφωνητικό διάρκειας 12 μηνών.
Σημειώνεται ότι αρμόδια υπηρεσία για την επικοινωνία - συνεργασία του Δήμου με τον ιδιώτη, ορίζεται το Τμήμα Πρασίνου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών ενώ με απόφαση τριμελούς επιτροπής, θα απονέμεται στις 5 Ιουνίου κάθε έτους (Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας του Περιβάλλοντος) σχετικός έγγραφος έπαινος στον ανάδοχο του καλύτερου υιοθετημένου χώρου πρασίνου.