Βιολογική καλλιέργεια στο χωριό Σισάνι της Κοζάνης - Η γιορτή του φασολιού
Το Σισάνι είναι μια ορεινή κοινότητα που βρίσκεται στον Δήμο Βοΐου του Νομού Κοζάνης, σε υψόμετρο 850 μέτρων. Η επίσημη ονομασία είναι «το Σισάνιον». Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας», μέχρι το 2010, το Σισάνι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Σισανίου, του πρώην Δήμου Ασκίου.
Η γεωγραφική θέση της κοινότητας και ο μοναδικός φυσικός πλούτος που την περιβάλλει την καθιστούν τόπο ιδανικό για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου βιολογικού χωριού, όπου στη φυτική παραγωγή, αλλά και στα διάφορα αγροτικά προϊόντα που παράγονται εκεί, θα εφαρμόζονται οι κανόνες της βιολογικής γεωργίας και αειφορίας.
Καλλιέργεια φασολιών
Με στόχο την δημιουργία ενός βιολογικού χωριού, οι παραγωγοί στο Σισάνι στρέφονται πλέον στην βιολογική καλλιέργεια του φασολιού, θέλοντας να επενδύσουν στην ποιότητα του προϊόντος, δημιουργώντας μάλιστα τον πρώτο συνεταιρισμό στον οποίο συμμετέχουν 13 νέοι αγρότες.
Σημαντικό αρωγό στην όλη προσπάθεια αποτελούν τα αρδευτικά έργα και το υδροηλεκτρικό φράγμα Σισανίου, που αναμένεται να αυξήσει την άρδευση των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Από το φράγμα καλύπτονται αρδευτικά 400-500 στρέμματα φασολιών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η παραγωγή φασολιών στο Σισάνι αγγίζει τους 6 τόνους τον χρόνο, με την απόδοση ανά στρέμμα να φτάνει τα 300 κιλά, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν. Το 95% των κατοίκων του χωριού ασχολείται με την καλλιέργεια φασολιών, υπάρχουν επίσης 4 κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ τα τελευταία χρόνια καλλιεργούνται αρωματικά φυτά, καρύδια, πατάτες, ρίγανη, θυμάρι και άλλα προϊόντα.
Το βιολογικό χωριόΌλα ξεκίνησαν κατά την επίσκεψη ενός τοπικού γεωπόνου, όπου αναφέρθηκε ότι με τα χρόνια και τη χρήση φυτοφαρμάκων θα αλλοιωθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά και η θρεπτική αξία των φασολιών Σισανίου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Σισανίου Δημήτρη Ζιώγου, οι παραγωγοί στράφηκαν στη βιολογική, ώστε να διασφαλίσουν την ποιότητα του προϊόντος και να πετύχουν καλύτερη και μεγαλύτερη πρόσβαση στις αγορές.
«Ο τόπος μας είναι κατάλληλος για να γίνει βιολογική καλλιέργεια και όχι μόνο στα φασόλια, αλλά και σε άλλες καλλιέργειες που αρχίζουν και μπαίνουν στην περιοχή», λέει ο κ. Ζιώγου και προσθέτει: «Γίνονται βήματα αργά και σταθερά, οι αντιδράσεις πολλές φορές αποτελούν τροχοπέδη στην όλη προσπάθεια, αλλά οι νέοι ηλικιακά αγρότες αντιλαμβάνονται τις αλλαγές και μετέχουν ενεργά».
Η γιορτή του φασολιού"Τιμούν" το βασικό παραδοσιακό τους προϊόν κάθε καλοκαίρι, διοργανώνοντας για περισσότερα από 30 χρόνια την «Γιορτή φασολιού». Στην εκδήλωση προσφέρουν φασολάδα στους επισκέπτες, μαγειρεμένη με την παραδοσιακή συνταγή και με πρώτη ύλη το τοπικό προϊόν.