Έτοιμοι για τη «μάχη» κατά του κορονοϊού 210 ιδιώτες γιατροί
Τους 210 έφτασαν οι ιδιώτες γιατροί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος. Από αυτούς, οι 13 είναι στις ειδικότητες που προβλέπει η σχετική απόφαση, αποδέχτηκαν να είναι αποκλειστικής απασχόλησης και υπέγραψαν τη σύμβαση με τις δύο Υγειονομικές Περιφέρειες της Μακεδονίας.
Πιο αναλυτικά:
- 8 από αυτούς θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,
- 2 στο Νοσοκομείο Δράμας,
- 2 στο Νοσοκομείο Χαλκιδικής και
- 1 στο Νοσοκομείο Έδεσσας.
Περίπου 250 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (εντατικολόγους, αναισθησιολόγους, πνευμονολόγους), αφορά η εξαγγελία του πρωθυπουργού για μονιμοποίηση γιατρών που υπηρετούν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις ΜΕΘ του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη με τους Διοικητικές των Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, δεσμεύθηκε ότι μετά από την κρίση, θα προκηρυχθούν νέες θέσεις ώστε όλοι οι γιατροί που υπηρετούν στις ΜΕΘ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστούν αορίστου. Αντίστοιχη δέσμευση έχει αναλάβει η κυβέρνηση και για τους νοσηλευτές οι οποίοι προσελήφθησαν κατά τη διάρκεια της κρίσης.
Οι προαναγγελίες του πρωθυπουργού κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης
«Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας πριν την πανδημία ήταν 557, σήμερα έχουμε αναπτυγμένες ΜΕΘ 1.242. Το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας πριν την πανδημία ήταν 88.690 εργαζόμενοι, σήμερα έχουν ξεπεράσει τους 100.000. Και βέβαια πριν την πανδημία -για την ακρίβεια το 2018- δαπανήσαμε για την Υγεία 3,8 δισεκατομμύρια περίπου, και το 2020 έχουμε δαπανήσει 4,8 δισεκατομμύρια», δήλωσε. «Αυτά για να αποκαταστήσουμε την τάξη και την αλήθεια», συμπλήρωσε.
Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά της πανδημίας, o πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα προβεί σε ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα, έχοντας στη διάθεσή της μεγαλύτερο όγκο επιδημιολογικών δεδομένων. «Οι σχεδιασμοί μας από εδώ και στο εξής δεν θα αναφέρονται τόσο σε ημερομηνίες όσο σε συγκεκριμένα δεδομένα, τα οποία θα κρίνουν τα επόμενα βήματά μας», επισήμανε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πλέον οι «πρώτες ενδείξεις για μία μείωση του αριθμού των κρουσμάτων».
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για την αντιμετώπιση της μεγάλης υγειονομικής κρίσης, κατέστησε όμως σαφές ότι απόλυτη προτεραιότητα είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. «Προφανώς προτιμούμε πάντα τη συνεννόηση με τον ιδιωτικό τομέα. Όπου όμως αυτή δεν είναι εφικτή η πολιτεία έχει αποδείξει ότι έχει κι άλλα εργαλεία στη διάθεσή της», είπε.