«To νέο κύμα κακοκαιρίας στην Κρήτη αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο σήμερα το απόγευμα», τόνισε στο kedenews.gr o μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας
Την τελευταία δεκαετία οι επιστήμονες επισημαίνουν συνεχώς ότι η χώρα έχει εισέλθει σε μια περίοδο όπου θα έχουμε ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά φαινόμενα. Στην περίπτωση της Κρήτης, αυτά τα φαινόμενα έχουν κάνει περισσότερο από αισθητή την παρουσία τους, καθώς σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός σχεδόν το σύνολο του νησιού χτυπήθηκε ανελέητα από τρία διαδοχικά φαινόμενα.
Το πιο πρόσφατο ακραίο καιρικό φαινόμενο, που αναπτύχθηκε σε όλο του το εύρος τα ξημερώματα της 10ης Νοεμβρίου, έπληξε κυρίως την ανατολική Κρήτη και άφησε πίσω του βιβλικές καταστροφές, ιδιαίτερα στον Δήμο Χερσονήσου, που ακόμα μετρούσε τις πληγές του από το προηγούμενο χτύπημα.
Οι ισχυρές βροχοπτώσεις και ο μεγάλος όγκος νερού που έπεσε φούσκωσαν ποτάμια, πλημμύρισαν και ξήλωσαν κυριολεκτικά δρόμους, ενώ κατοικίες και επιχειρήσεις χάθηκαν στις λάσπες. Αντίστοιχα προβλήματα υπήρξαν στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας αλλά και στον Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου, ενώ δεν έμειναν αλώβητο το Ρέθυμνο, ο Μυλοπόταμος και περιοχές του Αμαρίου.
Σήμερα εκδηλώνεται ένα νέο κύμα κακοκαιρίας, κυρίως στο βόρειο τμήμα του νησιού και σε περιοχές της νότιας ενδοχώρας ‒που προέρχεται από τα δυτικά (Ιταλία)‒, όπου και πάλι έχουν σημειωθεί προβλήματα μικρής έντασης στις περιοχές των Γουρνών και Γουβών, ενώ κλειστός παραμένει ο δρόμος από το Καινούργιο Χωριό προς Γάλιπε και Γαλίφα του Δήμου Χερσονήσου. Προβλήματα, επίσης, αντιμετωπίζουν δημοτικές ενότητες του Δήμου Μινώα Πεδιάδας που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τους επόμενους έξι μήνες.
Ο γνωστός μετεωρολόγος Μανώλης Λέκκας μίλησε στο kedenews.gr, όπου ανέλυσε τα τελευταία κλιματικά δεδομένα, ενώ αναφέρθηκε και στην πιθανή συσχέτιση των καιρικών φαινομένων που έπληξαν το νησί.Κύριε Λέκκα, ποιες είναι οι νεότερες μετεωρολογικές προβλέψεις;
To νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να ολοκληρώσει τον κύκλο σήμερα το απόγευμα, οπότε τα φαινόμενα θα εξασθενίσουν. Ο καιρός μέχρι το βράδυ θα διατηρήσει τις νεφώσεις και θα υπάρχουν ασθενή και πολύ τοπικά φαινόμενα. Αύριο περιμένουμε το σκηνικό του καιρού να είναι φθινοπωρινό, διότι η ψυχρή μάζα θα διατηρήσει νεφώσεις, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νησιού, ενώ στα νότια θα υπάρχουν και διαστήματα ηλιοφάνειας και οι συνθήκες θα είναι καλύτερες. Πιθανόν όμως στα βόρεια να δώσουν παροδική βροχή, χωρίς να υπάρχει καμία ανησυχία.
Το Σάββατο οι βοριάδες εξασθενούν και θα κυμανθούν στα 4-5 μποφόρ, ενώ μέχρι το βράδυ θα εξασθενήσουν ακόμη περισσότερο. Την Κυριακή περιμένουμε έναν αντίστοιχο φθινοπωρινό καιρό, με νεφώσεις μεν, όμως θα αρχίσουμε να βλέπουμε ήλιο. Οι άνεμοι θα κυμανθούν στα 3-4 μποφόρ και οι θερμοκρασίες στα κανονικά για την εποχή επίπεδα.
Σύμφωνα με τα κλιματικά δεδομένα που έχετε, το νέο κύμα κακοκαιρίας σχετίζεται με το προηγούμενο φαινόμενο;Αρχικά, τα προγνωστικά μοντέλα έδωσαν μια εικόνα που ήταν εφάμιλλη με τα αίτια που προκάλεσαν και την προηγούμενη κακοκαιρία, ενώ φαινόταν πως είναι πιο έντονα. Παρ’ όλα αυτά, τα φαινόμενα ναι μεν έδωσαν αρκετές βροχοπτώσεις, που καταγράφονται ακόμα, γιατί‒ όπως ήδη ανέφερα‒ το κύμα θα ολοκληρωθεί το απόγευμα, αλλά σε κάθε περίπτωση ήταν πιο ήπια η συμπεριφορά από την αναμενόμενη.
Σημειώθηκαν καταιγίδες, όμως ήταν πολύ ασθενείς, όπως και η χαλαζόπτωση. Δεν υπήρξε μεγάλη ένταση σε βροχοπτώσεις και καταιγίδες, γιατί εκεί έχουμε και τη χειρότερη εκδήλωση για πλημμυρικά φαινόμενα. Ως εκ τούτου, με μικροπροβλήματα το νησί αντεπεξήλθε.Μέχρι τώρα βλέπουμε σε περιοχές και στην ανατολική Κρήτη αλλά και στη δυτική, σε ορεινές κυρίως ζώνες, τα χιλιοστά να είναι αρκετά υψηλά (100-110), ενώ βλέπουμε ότι θα ανέβει λίγο περισσότερο μέχρι την ολοκλήρωση του φαινομένου.
Γιατί έχουν σημειωθεί τόσες θεομηνίες στην Κρήτη τα τελευταία χρόνια; Είναι η θέση του νησιού που ευνοεί τα κλιματικά φαινόμενα να αναπτυχθούν στο πλήρες εύρος τους ή είναι καθαρά αποτέλεσμα κλιματολογικών μεταβολών και κλιματικής αλλαγής;Όλα παίζουν τον ρόλο τους, εκείνο όμως που παρατηρούμε μακροχρόνια είναι ότι διαρκώς υπάρχουν αλλαγές. Τα βαρομετρικά συστήματα έχουν μια είδους διάταξη, η οποία κάποιες φορές μας φέρνει πολύ λίγα βροχομετρικά, οπότε τότε μιλάμε για περιόδους μεγάλης ανομβρίας.
Φέτος παρατηρούμε ένα άλλου είδους σύστημα υψηλών πιέσεων, που προκαλεί εμποδισμό κίνησης συστημάτων από τα δυτικά προς τα ανατολικά, αλλά η Κρήτη, επειδή βρίσκεται νότια αυτού του συστήματος με επέκταση χαμηλών βαρομετρικών από την Ανατολική Μεσόγειο, που δεν είναι ιδιαίτερα σύνηθες, έδωσε τη φετινή καιρική κατάσταση. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο μπορεί να επαναληφθεί ή αν προς το παρόν ολοκλήρωσε τον κύκλο της και αν θα αλλάξει για το υπόλοιπο του χειμώνα.