Πού έχει μποτιλιάρισμα – Παραβάσεις και πρόστιμα
Το δεύτερο lockdown δεν θυμίσει εκείνο του Μαρτίου καθώς η κίνηση στους δρόμους της πρωτεύουσας είναι αυξημένη. Σε καμία περίπτωση δεν παραπέμπει στις εικόνες της άνοιξης όπου η κίνηση ήταν από ελάχιστη έως μηδενική.
Που υπάρχουν καθυστερήσειςΧαρακτηριστικά, από νωρίς το πρωί η άνοδος της Συγγρού, λίγο πριν από τους Στύλους του Ολυμπίου Διός, είναι μποτιλιαρισμένη, με δεκάδες ΙΧ να παραμένουν για αρκετή ώρα ακινητοποιημένα. Ακόμη, καθυστερήσεις παρατηρούνται στα δύο ρεύματα του Κηφισού, στην Λεωφόρο Κηφισίας στο ρεύμα προς Αθήνα, στη Μεσογείων, στην Πατησίων, στη λεωφόρο Αμαλίας, στην Πανεπιστημίου, στη λεωφόρο Βουλιαγμένης και στη λεωφόρο Ποσειδώνος.
Μικροπροβλήματα που υπήρξαν τις πρώτες πρωινές ώρες γύρω από το λιμάνι του Πειραιά δεν υφίστανται πλέον, αφού η κίνηση έχει ομαλοποιηθεί.
Η κίνηση στις οδικές αρτηρίες της Αττικής κατά τις πρώτες πρωινές ώρες κυρίως, θεωρείται δικαιολογημένη αφού πραγματοποιείται μετακίνηση μαθητών στα σχολεία, ενώ ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τον περιορισμό του συγχρωτισμού. Σύμφωνα με την Περιφέρεια Αττικής υπήρξε αυξημένη κατά 35% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του πρώτου lockdown.
«Βροχή» τα πρόστιμαΑπό εχθές (09/10) πραγματοποιούνται εντατικοί έλεγχοι από την ΕΛ.ΑΣ. σε όλη τη χώρα. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους ελέγχους στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου έγιναν 19.000 έλεγχοι. Οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 848 παραβάσεις για περιορισμό μετακινήσεων και 750 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας, ενώ επιβλήθηκαν ισάριθμα πρόστιμα των 300 ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι η μετακίνηση επιτρέπεται για 6 συγκεκριμένους λόγους με γραπτό μήνυμα στο 13033, ενώ οι εργαζόμενοι μπορούν να μετακινούνται με τις απαραίτητες βεβαιώσεις από τους εργοδότες τους.
Ρεκόρ sms για μετακινήσειςΑρκετοί είναι εκείνοι που δεν περιορίζονται στα νέα μέτρα καθώς επιλέγουν να κάνουν τη βόλτα τους, χωρίς πραγματικά να υπάρχει ανάγκη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το Σαββατοκύριακο, που ήταν και το πρώτο της νέας καραντίνας, εκατομμύρια μηνύματα στάλθηκαν στον ειδικό αριθμό 13033. Πρόκειται για αριθμούς ρεκόρ αν σκεφτούμε ότι ο μέσος όρος των sms κατά τη διάρκεια του προηγούμενου lockdown ήταν 2,9 εκατ.
Επειδή αυτό προβληματίζει την κυβέρνηση, αν το σύστημα δει πολλές μετακινήσεις στη συγκεκριμένη περιοχή, δεν θα τις επιτρέψει. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στον Αντ1 ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης δεν υπάρχει όριο μηνυμάτων. «Όριο δεν υπάρχει ως διαδικασία, όμως το σύστημα αν δει ότι κινείστε πολλές φορές θα σας κόψει», ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει επιβεβαίωση του μηνύματος.