H ομάδα του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, η οποία κατέκτησε την πρώτη θέση στον εθνικό διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών στην κατηγορία «Διαστημικές Αποστολές», λέγεται Thrace in Space.
Η ομάδα βραβεύτηκε στον 18ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ), με τίτλο «Διαστημικές Αποστολές».Οι εργασίες του συνεδρίου κινήθηκαν στον άξονα «Σύγχρονη Φυσική και μεγάλα επιτεύγματα. Έρευνα, Καινοτομία, Τεχνολογία, Εκπαίδευση»
Στο πλαίσιο του συνεδρίου βραβεύτηκε η νικήτρια ομάδα που κατέλαβε την πρώτη θέση και προκρίθηκε για να ταξιδέψει στο διάστημα.
Πρόκειται για έναν πρωτότυπο διαγωνισμό που ξεκίνησε στα τέλη της προηγούμενης χρονιάς και ολοκληρώθηκε εν μέσω καραντίνας και κλειστών σχολείων, αποδεικνύοντας ότι οι Έλληνες μαθητές και εκπαιδευτικοί μπορούν να αντιμετωπίσουν κάθε δυσκολία και να βγουν νικητές.
Μαθητές από όλη την Ελλάδα υπέβαλαν προτάσεις και σχέδια για μια πειραματική διάταξη που αναμένεται να ταξιδέψει στην Στρατόσφαιρα. Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες καθώς η διάταξη έπρεπε να υποστηρίζει την πραγματοποίηση ενός καινοτόμου πειράματος που θα βοηθήσει στην υλοποίηση διαστημικών ταξιδιών σε άλλους πλανήτες. Ο διαγωνισμός εξελίχθηκε σε τέσσερεις φάσεις σε όλη την Ελλάδα.
Το πείραμα
Το πείραμα των παιδιών αφορά τη νιτρική αναγωγάση (NR) και πως αυτή αντιδρά σε συνθήκες μικροβαρύτητας. Η νιτρική αναγωγάση είναι ένα ένζυμο με τεράστια σημασία, τόσο για το περιβάλλον, όσο και για τον άνθρωπο, καθώς το άζωτο είναι από τα βασικά χημικά στοιχεία της ζωής. Αποτελεί την πρώτη ύλη για την παραγωγή πρωτεϊνών και νουκλεϊκών οξέων, χημικών ενώσεων πάνω στις οποίες στηρίζεται η δημιουργία και η εξέλιξη της ζωής.
Η πειραματική διάταξη που θα κατασκευάσουν τα παιδιά θα μπει σε μια μικροκάψουλα κατασκευασμένη από ανθρακονήματα. Η διάταξη θα περιλαμβάνει, επίσης- μεταξύ άλλων- κάποια χημικά και ορισμένους αισθητήρες.
Μαζί με άλλες πειραματικές διατάξεις διαφόρων εταιρειών θα εκτοξευθεί στη στρατόσφαιρα με τον πύραυλο NEW SHEPARD της εταιρείας BLUE ORIGIN όπου και θα μείνει για κάποιο σύντομο χρονικό διάστημα σε συνθήκες μικροβαρύτητας, για να επιστρέψει τελικά πίσω στην επιφάνεια της Γης. Στόχος αποτελεί στο ερώτημα πως θα αντιδράσει η νιτρική αναγωγάση (NR) σε αυτές τις πολύ ιδιαίτερες συνθήκες πάνω από την επιφάνεια της γης όπου η ατμόσφαιρα του πλανήτη είναι πολύ αραιότερη και ταυτόχρονα επικρατούν οι συνθήκες μικροβαρύτητας.
Με την επιστροφή της κάψουλας στη Γη, η ομάδα TiS θα λάβει πίσω την πειραματική διάταξη προκείμενου να κάνει τις απαραίτητες μετρήσεις και να εξάγει τα συμπεράσματα του πειράματος. Η μικροκάψουλα με την πειραματική διάταξη των μαθητών θα μεταφερθεί από και προς το Τέξας με μέριμνα και ευθύνη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Οι μαθητές που συμμετείχαν στη νικητήρια ομάδα από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης η Άννα Κανάτα από την Α' Λυκείου και οι Θανάσης Προύντζος, Γιώργος Κοσμίδης, Παυλίδης Αναστάσιος και ο Δημήτρης Μάνος της Β’ τάξης του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης, μαζί με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς Θωμά Αλεξόπουλο και Αναστασία Πεχτελίδου, έχουν τη δυνατότητα να δουν το πείραμά τους της νιτρικής αναγωγάσης να πετά στις αρχές του 21 με τον πύραυλο New Shepard της Blue Origin. Ο πύραυλος NEW SHEPARD Θα οδηγήσει την κάψουλα με τα πειράματα στη στρατόσφαιρα, εκεί θα μένει για σύντομο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια θα επιστρέψει στη γη.
Ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης, στην ανακοίνωση, συγχαίρει επίσης όλους όσους συμμετείχαν στην υλοποίηση, αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας και εύχεται συνεχείς διακρίσεις και πρωτιές.
Το συνέδριο υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα, της ΕΕΛΛΑΚ και της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας SpaceEU (https://space-eu.org/).
Οι παρουσιάσεις των μαθητών και η τελετή βράβευσης ήταν διαθέσιμες ζωντανά από την πλατφόρμα zoom.