του Γιώργου Μανουσακάκη
Και η αλήθεια είναι ότι η δική αυτή θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί πριν πολύ καιρό και όχι μετά από 5,5 χρόνια ώστε οι εκπρόσωποι του ναζιστικού κόμματος να μην μπορούσαν να αλωνίζουν στα κοινοβουλευτικά έδρανα εκφράζοντας γνώμες και απόψεις κυρίως κατά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και κατά του πολιτεύματος. Αυτοί που εδώ και δύο μέρες εκλιπαρούν το δικαστήριο για να τους αναγνωρίσει ελαφρυντικά πριν λίγους μήνες κοκορεύονταν και προσπαθούσαν με την βία και τον δόλο να πετύχουν τους στόχους τους.
Μεγάλες ευθύνες για την καθυστέρηση της απονομής της δικαιοσύνης στην πολύκροτη δίκη της «Χρυσής Αυγής» έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο της κοινής γνώμης και του πολιτικού κόσμου καθώς οι αλλαγές που έκανε στον Ποινικό Κώδικα ενδέχεται να αποφέρουν ποινές …χάδια στους χρυσαυγίτες.
Επιπλέον όπως αναφέρουν κάποιες πληροφορίες το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα εκμεταλλεύτηκε πολιτικά την «Χρυσή Αυγή» η οποία έδειχνε το μένος της κατά της Νέας Δημοκρατίας αφού γνώριζε ότι αυτό είναι το κόμμα που την στέλνει στην φυλακή. Μάλιστα αυτοί που ρίχνουν ευθύνες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την καθυστέρηση της δίκης υπογραμμίζουν ότι δεν γίνεται το Ειδικό Δικαστήριο με τα μέσα του της δεκαετίας του 90’ να ολοκληρώνει την διαδικασία σε δέκα μήνες και η δίκη αυτή να κρατήσει χρόνια και οι φονιάδες του Παύλου Φύσσα να κυκλοφορούν ελεύθεροι. Να σημειωθεί ότι η δίκη του σκανδάλου Κοσκωτά ξεκίνησε τον Μάρτιο του 1991 και ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 1992.
Βόμβα Κοντονή για ποινές χάδιαΟ πρώην υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Κοντονής άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και προκάλεσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων, μιλώντας για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, στις οποίες προχώρησε ο ΣΥΡΙΖΑ, όταν ήταν κυβέρνηση και οι οποίες ουσιαστικά «μαλακώνουν» τις ποινές στους Χρυσαυγίτες και δεν τους στερούν τα πολιτικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Κοντονής στον ΑΝΤ1, «ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλει. Δεν θα επιβάλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα… Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή». Οι «βόμβες» Κοντονή, οι οποίες συνοδεύτηκαν από την είδηση ότι παραιτείται από την Κεντρική Επιτροπή και όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, προκάλεσαν άμεση και οργισμένη αντίδραση από τα κόμματα. ΝΔ και ΚΙΝΑΛ κατηγόρησαν για υποκρισία τον Αλέξη Τσίπρα στο θέμα της Χρυσής Αυγής, μετά τα όσα είπε ο κ. Κοντονής.
Η διαφωνία ΚοντονήΜετά την ιστορική απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να καταδικάσει την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, η ελληνική κοινωνία περιμένει την απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές που θα επιβληθούν στα στελέχη της Χρυσής Αυγής, ο Σταύρος Κοντονής είπε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1:
«Διαφωνούσα με αρκετά σημεία στον νέο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση. Εγώ είχα εκφράσει τη διαφωνία μου και είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ.: του ΣΥΡΙΖΑ), καθώς ορισμένες παράμετροί του έχουν να κάνουν και με αποφάσεις όπως η χθεσινή για τη Χρυσή Αυγή. Σήμερα μπορώ να σας πω μετά βεβαιότητας, νομίζω ότι δικαιώνομαι, πως ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την απόφαση τη χθεσινή. Και για τις ποινές τις οποίες το δικαστήριο δεν θα επιβάλλει. Δεν θα επιβάλλει κάποιες ποινές το δικαστήριο λόγω διατάξεων του νέου ποινικού κώδικα. Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφτεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», είπε ο κ. Κοντονής.
Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όταν γινόταν η συζήτηση για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα είχε εκφράσει στο κόμμα του τη διαφωνία του. «Η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με του μέλους και εγώ αυτό το θεωρώ προβληματικό. Με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για τη Χρυσή Αυγή».
Στο κάδρο και ο Αλέξης ΤσίπραςΜάλιστα ο κ.Κοντονής έβαλε στο κάδρο και τον Αλέξη Τσίπρα, αφού όπως είπε ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».
ΝΔ: Υποκρισία Τσίπρα για τη Χρυσή ΑυγήΠυρά κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπολύει η ΝΔ μετά την ανακοίνωση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι αποχωρεί από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «σοκαριστικές αποκαλύψεις».
«Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Κοντονή, αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα», αναφέρει η ΝΔ και συνεχίζει: «Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής, ενώ ως πρωθυπουργός φρόντιζε να «πέσουν στα μαλακά». Από τη σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του».
ΚΙΝΑΛ: Μείζον θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑΣε υψηλούς τόνους ήταν το σχόλιο του ΚΙΝΑΛ για τις δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, εμ την Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Και η ανακοίνωση του ΚΙΝΑΛ συνεχίζει «Οι σημερινές δηλώσεις του κ. Κοντονή δημιουργούν μείζον πολιτικό και ηθικό θέμα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. Από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι οι αλλαγές που έγιναν στον ποινικό κώδικα από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με την σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μην στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Με δεδομένο μάλιστα ότι ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι».
ΣΥΡΙΖΑ: Σπέκουλα και χυδαία ψέματαΓια σπέκουλα και χυδαία ψέματα κατηγορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όσους υποστηρίζουν ότι τα καταδικασθέντα μέλη της Χρυσής Αυγής μπορεί να πέσουν «στα μαλακά» λόγω του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε επί διακυβέρνησης Τσίπρα. Παράλληλα, σημειώνουν ότι η παρούσα κυβέρνηση προέβη σε αναθεώρηση του Ποινικού Κώδικα για επιμέρους διατάξεις χωρίς όμως να αλλάξει κάτι σε όσα «σήμερα δήθεν την ενοχλούν».
Δικαίωση ΣαμαράΟ πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, που επί των ημερών του έγιναν οι συλλήψεις των μελών της «Χρυσής Αυγής» μετά την απόφαση του δικαστηρίου αναφέρθηκε στην πολύκροτη υπόθεση κάνοντας λόγο για δικαίωση των εθνικών και ευρωπαϊκών αξιών καθώς και της Δημοκρατίας. Ειδικότερα ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρει: «Σήμερα δικαιώνεται και η Δημοκρατία και οι εθνικές και ευρωπαϊκές αξίες μας.
Δεν θα ξεχάσω ποτέ, σε ώρες φοβερά δύσκολες, πώς πάρθηκε η απόφαση και πώς ολόκληρη η κυβέρνησή μας, ατρόμητοι Δικαστές και στελέχη από όλες τις παρατάξεις πιστέψαμε σε αυτήν την αποστολή.Τολμήσαμε και υπομείναμε ύβρεις και απειλές, αλλά και απέραντη υποκρισία.
Και ασφαλώς θα θυμάμαι πάντα την αγωνία μου, μήπως οι θυσίες του ελληνικού λαού τότε πηγαίνανε χαμένες, μέσα σε ένα όργιο βίας. Και ας σκεφτούν, ορισμένοι, πώς εμείς αισθανθήκαμε τότε, βλέποντάς τους να αθροίζουν τις ψήφους τους με εκείνες της Χρυσής Αυγής και όχι μόνο μία φορά.
Πολύ απλά, λοιπόν, δεν κάναμε τίποτα παραπάνω από το εθνικό και δημοκρατικό μας καθήκον».
Η ΝΔ στο πλευρό του Αντώνη ΣαμαράΔεν θα υπήρχε δίκη της Χρυσής Αυγής, αν δεν υπήρχε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που έστειλε στον εισαγγελέα όλες τις διάσπαρτες δικογραφίες για τη Χρυσή Αυγή, σημειώνει σε ανακοίνωση του το γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.
Όπως επισημαίνει, «δεν θα περίμεναν όλοι οι Έλληνες την αυριανή ιστορική απόφαση της Δικαιοσύνης για το φασιστικό αυτό μόρφωμα, αν ο τότε πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο Νίκος Δένδιας δεν είχαν πάρει τη μεγάλη απόφαση να οδηγήσουν τους ναζί εκεί όπου ανήκουν, στο εδώλιο του κατηγορουμένου.
Τότε, εκείνοι που όψιμα ανακάλυψαν την εγκληματική δράση των φασιστών, διαδήλωναν μαζί τους στις πλατείες των ‘αγανακτισμένων’ και του ‘αντιμνημονίου’ κυοφορώντας το κοινό μέτωπο του ‘όχι’. Λίγο αργότερα καλοδέχονταν τις ψήφους τους για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και χαριεντίζονταν σε κοινές εκδηλώσεις, αξιοποιώντας τους ως βολικό δεκανίκι εντός και εκτός Βουλής, ενώ επί των ημερών τους, η δίκη που ολοκληρώνεται αύριο προχωρούσε με ρυθμούς χελώνας.
Η Νέα Δημοκρατία έκανε το καθήκον της, στέλνοντας την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στα δικαστήρια και τους βουλευτές της σπίτι τους. Εμπιστευόμαστε τη Δικαιοσύνη που αύριο θα κάνει το δικό της καθήκον».
Η δίκηΣε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία αναγνώρισης ή μη ελαφρυντικών, για την οποία αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέας Αδαμαντίας Οικονόμου και η απόφαση της έδρας του δικαστηρίου.
Η εισαγγελέας θα αξιολογήσει τους ισχυρισμούς των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής που ζητούν την αναγνώριση ελαφρυντικών ώστε να μειωθούν οι ποινές κάθειρξης και στη συνέχεια θα ανακοινώσει την πρότασή της. Επί της εισαγγελικής πρότασης, δίνεται ο λόγος στους συνηγόρους των κατηγορουμένων. H τελική απόφαση για την αναγνώριση ή μη ελαφρυντικών ανήκει φυσικά στο δικαστήριο. Θα ακολουθήσει η εισαγγελική πρόταση επί των ποινών, οι τοποθετήσεις της υπεράσπισης, η απόφαση του δικαστηρίου για τις ποινές και η επιβολή τους.
Ποιοι θα οδηγηθούν στη φυλακήΟ Γιώργος Ρουπακιάς, δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθεί άμεσα στη φυλακή. Η μόνη περίπτωση να παραμείνει ελεύθερος, είναι το δικαστήριο να μην επιβάλλει ισόβια ποινή και να του δοθεί ανασταλτική δύναμη στην έφεση.
Αναφορικά με τους επτά κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης -Νίκο Μιχαλολιάκο, Χρήστο Παππά, Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο- κομβικής σημασίας είναι κατά πόσο τυχόν αίτημα αναγνώρισης ελαφρυντικού γίνει δεκτό από το δικαστήριο.
Στην περίπτωση που αναγνωριστούν ελαφρυντικά, τότε η ποινή τους κυμαίνεται από τα 2 έως τα 8 έτη. Για να οδηγηθούν στη φυλακή η ποινή θα πρέπει να είναι άνω των 5 ετών.
Αναστολή εκτέλεσης της ποινήςΣύμφωνα με τα όσα ορίζει ο νόμος, αν κάποιος καταδικαστεί σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα τρία έτη, το δικαστήριο διατάσσει την αναστολή εκτέλεσης της ποινής, εκτός αν κρίνει -αιτιολογημένα- ότι η εκτέλεση της ποινής είναι απολύτως αναγκαία για να αποτρέψει τον καταδικασθέντα από την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων.
Σε κάθε περίπτωση, όσοι καταδικάστηκαν μπορούν να ασκήσουν έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Αθηνών, εκτός εάν η ποινή τους για κακούργημα «πέσει» κάτω από τα δύο έτη, ή η ποινή τους για πλημμέλημα είναι μικρότερη του ενός έτους.
Πηγή: κυβέρνηση.gr