Λίγη ώρα πριν ξεκίνησε η παράσταση διαμαρτυρίας, υπέρ των δικαιωμάτων του κρατούμενου φοιτητή, Βασίλη Δημάκη, οργανώνεται στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με προσυγκέντρωση στις 17:30 στο Μετρό Κατεχάκη.
Αφορμή στάθηκε η νέα απεργία πείνας και δίψας που πραγματοποιεί ο κρατούμενος Βασίλης Δημάκης, ζητώντας να επανέλθει στο προηγούμενο κελί στις φυλακές Κορυδαλλού και να συνεχίσει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.
Είχε μεταφερθεί στις φυλακές Γρεβενών χάνοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης των μαθημάτων στο Πανεπιστήμιο, έπειτα από απεργία πείνας έγινε επαναφορά του στον Κορυδαλλό, όχι όμως στο παλιό κελί του στην Δ’ Πτέρυγα των Φυλακών του Κορυδαλλού, όπου υπάρχει και η υποδομή για τη συνέχιση των σπουδών του, αλλά στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βασίλης Δημάκης είχε ξεκινήσει πριν έναν περίπου μήνα απεργία πείνας και στη συνέχεια και δίψας, ζητώντας, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει την παρακολούθηση των πανεπιστημιακών μαθημάτων του, την επαναμεταγωγή του στις ανδρικές φυλακές Κορυδαλλού. Από αυτές είχε μεταχθεί εκδικητικά και αιφνιδιαστικά στις φυλακές Γρεβενών, επειδή διεκδίκησε μαζί με συγκρατούμενούς του αυτονόητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.
Στη συνέχεια, ύστερα από την κινητοποίηση πλήθους μαζικών φορέων, έγινε δεκτό το αίτημά του και επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού. Ωστόσο, αντί να μεταχθεί στη Δ’ Πτέρυγα των ανδρικών φυλακών, στην οποία ήταν πριν κρατούμενος, η οποία διαθέτει και την υποδομή για την παρακολούθηση των μαθημάτων του, οδηγήθηκε στο ειδικό τμήμα των γυναικείων φυλακών, όπου βρίσκονται κρατούμενοι για “τρομοκρατία”, με το πρόσχημα της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού.
Στη συνέχεια, αν και πέρασε το προβλεπόμενο 14ήμερο της προφύλαξής του, εξακολουθεί να κρατείται αδικαιολόγητα στον ίδιο χώρο, παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης, στερούμενος έτσι αυθαίρετα τη δυνατότητα να συνεχίσει την παρακολούθηση των μαθημάτων του.
[video width="1088" height="1080" mp4="/wp-content/uploads/2020/05/video-1590422227.mp4"][/video]
Δικηγόρος Βασίλη Δημάκη: «Είναι καφκικό»Ο δικηγόρος του Βασίλη Δημάκη, Αθανάσιος Καμπαγιάννης, μιλώντας στηνLiFO.gr για όσα έχουν διαμειφθεί τις τελευταίες εβδομάδες – από την ειρηνική κινητοποίηση στις φυλακές Κορυδαλλού λόγω κοροναϊού, έως την επιστροφή σε άλλη πτέρυγα των φυλακών, χωρίς το προσδοκώμενο για εκείνον αποτέλεσμα.
«Επί δύο βδομάδες, χωρίς να κάνει απεργία πείνας και δίψας, έχοντας πειστεί, ζητά ένα λάπτοπ και ένα USB προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα της σχολής και το κράτος μας απαντά ότι δεν έχει. Και φυσικά είναι μια κοροϊδία. Γιατί υπάρχει η δυνατότητα αλλά στην πραγματικότητα υπάρχει μία εκδικητική αντιμετώπιση απέναντι σε αυτόν τον κρατούμενο». αναφέρει ο κ. Καμπαγιάννης.
Όπως λέει ο κ. Καμπαγιάννης, ο Βασίλης Δημάκης πήγαινε με «βραχιολάκι» στο πανεπιστήμιο μέχρι και τον Μάρτιο, οπότε έκλεισε λόγω της πανδημίας κοροναϊού.Σύμφωνα με τον δικηγόρο του Β. Δημάκη, ο ίδιος μετήχθη στα Γρεβενά «γιατί ο ίδιος υποστήριξε τα δικαιώματα των συγκρατούμενών του για την ανάγκη αποσυμφόρησης των φυλακών λόγω του κοροναϊού. Στις φυλακές υπάρχουν 12.000 κρατούμενοι αντί για 10.500, υπάρχουν 6-7 άτομα σε κελιά των 9 τετραγωνικών μέτρων, αντιλαμβάνεται κανείς τώρα αν μπορεί τηρήσει τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης ενάμισι μέτρου σε τέτοιες συνθήκες. Υπήρξε το αίτημα της αποσυμφόρησης και έγιναν ειρηνικές κινητοποιήσεις. Ειρηνικές.
«Δεν τελέστηκε ούτε καν πειθαρχικό παράπτωμα στη διάρκεια αυτών των κινητοποιήσεων, κατά τη διάρκεια των οποίων ο Βασίλης υπήρξε εκπρόσωπος των κρατούμενων και συνομίλησε με την γενική γραμματέα της Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, με αυτή την ιδιότητα.
«Αλλά επειδή υπέδειξε την ανακολουθία της κυβέρνησης και της γγ που υπαναχώρησε από την αποσυμφόρηση, για αυτόν τον λόγο μετήχθη, καθαρά εκδικητικά» εκτιμά ο κ. Καμπαγιάννης και προσθέτει: «Εγώ ζήτησα την απόφαση μεταγωγής, για να διαπιστώσω αν υπάρχει κάποιο πειθαρχικό παράπτωμα – πόσο μάλλον ποινικό αδίκημα. Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι λόγοι δημόσιας ασφάλειας. Λόγοι δημόσιας τάξης, γενικά και αόριστα, κατόπιν αξιόπιστων πληροφοριών. Δεν μπορούμε να απαντήσουμε σε τίποτα, είναι καφκικό».
«Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αρνείται να απαντήσει στα έγγραφα του κρατούμενου. Αρνείται να συνομιλήσει με τον κρατούμενο και μόνο όταν ανακοινώνει απελπισμένος ότι θα βλάψει τον εαυτό του και το σώμα του, μόνο τότε απαντά με διαρροές και με δελτία τύπου, όχι με έγγραφο, όπως έχει δικαίωμα κάθε πολίτης να λάβει μία απάντηση. Έχει μία αντιμετώπιση «δεν συνομιλώ με κρατουμένους», λες και δεν είναι πολίτες».
Η υπόθεσηΟ Βασίλης Δημάκης, είναι φοιτητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του ΕΚΠΑ από το ακαδημαϊκό έτος 2017-2018, ο οποίος όντας κρατούμενος, συνέχισε τη δευτεροβάθμια εκπαίδευσή του και αποφοίτησε με 19,9 ως αριστούχος μαθητής, έδωσε πανελλαδικές εξετάσεις και πέτυχε την εισαγωγή του στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και μάλιστα δεύτερος σε κατάταξη ανάμεσα σε όλους τους μαθητές των εσπερινών λυκείων της χώρας. Πράγμα που τον καθιστά παράδειγμα σωφρονισμού.
Ο Β. Δημάκης λοιπόν μετά την επαναμεταγωγή του από τις φυλακές στα Γρεβενά, μεταφέρθηκε στο υπόγειο των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, με την αιτιολογία ότι πρέπει να μπει σε καραντίνα 14 ημερών.
Ωστόσο, παρά τη διαβεβαίωση της ΓΓ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, που με επίσημη ανακοίνωση υποστήριζε ότι η παραμονή του εκεί θα είναι μόνο για 2 εβδομάδες, το Σάββατο (24/5), ημέρα λήξης του χρονικού αυτού ορίου, ο Β. Δημάκης δεν είχε μεταφερθεί στο κελί του, όπου μπορούσε απρόσκοπτα να συνεχίζει την εκπαίδευσή του.
Έτσι λοιπόν, μετά τη συνέχιση του αποκλεισμού του από την εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά και τη μη μεταγωγή του στο κελί του, ο κρατούμενος αποφάσισε να προχωρήσει σε νέα απεργία πείνας και δίψας δημοσιεύοντας μάλιστα μία μακροσκελή ανάρτηση μέσω της οποίας γνωστοποίησε στον κόσμο την απόφασή του, ευχαρίστησε όσους τον υποστηρίζουν στον αγώνα του και εξαπέλυσε επίθεση κατά της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφίας Νικολάου.