Το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» είναι παράρτημα του διεθνούς φορέα «Exercise is Medicine-Global», στόχος του οποίου είναι η προαγωγή της δημόσιας υγείας μέσω της διάδοσης της σωματικής άσκησης σε όλες τις ηλικίες.
Πράγματι, ο Ιπποκράτης, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου και Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Κουτεντάκης, ανέδειξε την κίνηση (και την άσκηση) ως έναν από τους βασικούς πυλώνες της υγείας, ενώ η σύγχρονη επιστήμη έχει ανιχνεύσει δεκάδες κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που συνδέουν την άσκηση με την υγεία.
Έτσι, προσθέτει, ενώ η απομόνωση και o δραστικός περιορισμός των μετακινήσεων και επαφών φαίνεται να μας προφυλάσσουν από τον νέο κορονοϊό, ταυτόχρονα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την εμφάνιση βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων αρνητικών συνεπειών που αφορούν στη σωματική και ψυχική υγεία μικρών και μεγάλων.
Τι προκαλεί η έλλειψη σωματικής δραστηριότηταςΙδιαίτερα σε παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, η έλλειψη επαρκούς σωματικής δραστηριότητας και ο καθιστικός τρόπος ζωής (δηλ., έκθεση σε περισσότερες από 2 ώρες καθημερινά σε οθόνη τηλεόρασης, κινητό τηλέφωνο, κλπ) συνδέονται - μεταξύ άλλων - με χαμηλή καρδιοαναπνευστική ικανότητα, παχυσαρκία, μειωμένη μυϊκή δύναμη και νευρομυϊκό συντονισμό, με μικρότερη σκελετική ωρίμανση από το αναμενόμενο, καθώς και με μειωμένη μαθησιακή ικανότητα, δυσχερή κοινωνική συμπεριφορά και χαμηλή αυτοεκτίμηση, σημειώνει επίσης ο ίδιος.
Λαμβάνοντας υπόψη τις προαναφερθείσες αρνητικές επιπτώσεις της ανεπαρκούς σωματικής δραστηριότητας, τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αλλά και τις οδηγίες του Ε.Ο.Δ.Υ. για κοινωνική αποστασιοποίηση, το Εθνικό Κέντρο «Η Άσκηση είναι Φάρμακο-Ελλάς» προτείνει σωματική δραστηριότητα και άσκηση για παιδιά και εφήβους ως εξής:
- Παιδιά ηλικίας 3-5 ετών: τουλάχιστον 180 λεπτά συνολικής καθημερινής σωματικής δραστηριότητας (χαμηλής, ελαφριάς ή μέτριας έντασης), η οποία μπορεί να περιλαμβάνει «διασκεδαστικό παιχνίδι» με βασικές κινητικές δεξιότητες εντός σπιτιού (περπάτημα, τρέξιμο, κυβιστήσεις, επιδαπέδια παιχνίδια με ή χωρίς μπάλα, αναπηδήσεις σε ένα ή δύο πόδια, ρίψη-πιάσιμο μπαλονιού ή μπάλας, κλπ), ή εκτός σπιτιού (ποδήλατο, πατίνι, χρήση ελαφριάς ρακέτας, κλπ). Προτείνεται, επίσης, ότι τα 180 λεπτά ημερήσιας σωματικής δραστηριότητας που απαιτούνται σε αυτές τις ηλικίες, να χωριστούν σε πολλές μικρές περιόδους κατά την διάρκεια όλης της ημέρας.
- Παιδιά ηλικίας 6-12 ετών: τουλάχιστον 60 λεπτά σωματικής δραστηριότητας κάθε μέρα, με ασκήσεις που είναι ευεργετικές για την καρδιά, τους μυς και τα οστά. Το μεγαλύτερο μέρος του συνολικού χρόνου άσκησης, πρέπει να δαπανάται σε μέτριας έντασης καρδιοαναπνευστική δραστηριότητα (βάδιση, τρέξιμο, ποδήλατο, σχοινάκι, χορός, κινητικό διασκεδαστικό παιχνίδι). Επιπλέον, τουλάχιστον 3 φορές/εβδομάδα θα πρέπει η άσκηση να είναι υψηλής έντασης.
Τα παιδιά των εν λόγω ηλικιών μπορούν να ασκούνται για 5 ή 10 λεπτά αρκετές φορές την ημέρα, ή να παίζουν συνολικά για 30-60 λεπτά μία ή δύο φορές καθημερινά. Κάθε λεπτό άσκησης μετράει!
Στη συνολική διάρκεια άσκησης, να συμπεριλαμβάνονται ασκήσεις για την ενδυνάμωση μεγάλων μυϊκών ομάδων του κορμού και των άκρων με φορητό εξοπλισμό (λάστιχα, σχοινάκι, βαράκια) και το βάρος του σώματος (για τη βελτίωση της δύναμης και της οστικής πυκνότητας).
Τέλος, σχεδόν καθημερινά, θα πρέπει να πραγματοποιούνται ασκήσεις κινητικότητας (διατάσεις, ασκήσεις ισορροπίας, κλπ).
Πηγή: amna.gr