Τ. Θεοδωρικάκος: O υπουργός που δίνει ουσιαστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση

Ο έλεγχος από την τρόικα και τον πρωθυπουργό, ο εκλογικός νόμος και οι τρεις κινήσεις ματ για τη στήριξη των Δήμων

Της ΝΕΦΕΛΗΣ ΒΑΡΘΑΛΙΤΗ

Από διπλό έλεγχο περνάνε όλοι οι υπουργοί.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει τις βαθμολογίες… εξαμήνου και είναι έτοιμος να «κόψει» με τη συμπλήρωση ενός χρόνου διακυβέρνησης όσους κριθούν αναξεταστέοι.

Την ίδια ώρα, όμως, έλεγχος στους υπουργούς γίνεται και από την Τρόικα – τους λεγόμενους «Θεσμούς», κατά την συριζαϊκή ορολογία – και η βαθμολογία που θα λάβουν θα ληφθεί υπ’ όψιν στον ανασχηματισμό.

Ένας από τους υπουργούς που τα πάει καλά και στον έλεγχο του Κ. Μητσοτάκη και στον έλεγχο των Θεσμών, είναι ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος φαίνεται ότι προωθεί με τον καλύτερο τρόπο και, όπως λέμε στη δημοσιογραφική γλώσσα «αναίμακτα», τις μεταρρυθμίσεις που επιβάλλεται να γίνουν για να αλλάξει μορφή η διοίκηση τόσο στο δημόσιο τομέα, όσο και στην αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού.

Μέχρι στιγμής ο κ. Θεοδωρικάκος έχει στο ενεργητικό του ως απόλυτα θετικό αποτέλεσμα το γεγονός ότι κατάφερε να αποσπάσει 288 ψήφους στο νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του Εξωτερικού και να επιλύσει μια εκκρεμότητα μισού αιώνα!!! Δεν είναι τυχαίο που στη Βουλή, οι συνάδελφοί του Βουλευτές τον αποκαλούν Mr 288!!!, μιας και κανείς στο παρελθόν δεν έχει καταφέρει να πιάσει τον μαγικό αυτό αριθμό.

Από τις πρώτες ενέργειες που έκανε ο κ. Θεοδωρικάκος μόλις ανέλαβε υπουργός ήταν να δώσει λύση στο πρόβλημα που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές. Αν δεν είχε λύσει με νομοθετικές παρεμβάσεις το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας, τα 2/3 των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας θα παρέμεναν ακυβέρνητα. Που σημαίνει ότι δεν θα είχαν καταφέρει να περάσουν προϋπολογισμούς, δεν θα κατάφερναν να προχωρήσουν σε καμία πράξη, δεν θα κατάφερνα καν να μαζεύουν τα απορρίμματα.

Πριν λίγες μέρες ο κ. Θεοδωρικάκος πέρασε τον νέο εκλογικό νόμο. Κομματικές αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν να συγκεντρωθούν περισσότερες από 200 ψήφοι με αποτέλεσμα οι επόμενες εκλογές να πρέπει να γίνουν με απλή αναλογική. Ωστόσο ακόμα και οι αντίπαλοί του αναγνώριζαν ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος και δικαιότερος από τον προηγούμενο. Διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, δεν αποτρέπει τις συνεργασίες κομμάτων, ενώ για πρώτη φορά προβλέπει διαδικασία κατά την οποία θα λαμβάνει το bonus των 50 εδρών και συνασπισμός κομμάτων. Σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο το πρώτο κόμμα αν έχει λάβει 25% παίρνει 20 έδρες bonus και από εκεί κι έπειτα για κάθε ο,5% λαμβάνει bonus μια έδρα έτσι ώστε όταν πιάσει το 40% να λάβει 50 έδρες bonus. Σύμφωνα με το νόμο ουσιαστικά αυτοδυναμία εξασφαλίζει όποιο κόμμα λάβει το 37,5% - 38% των ψήφων. Ενώ για να λάβει bonus συνασπισμός π.χ. δύο κομμάτων θα πρέπει ο μέσος όρος του ποσοστού που θα συγκεντρώσει να είναι μεγαλύτερος από το ποσοστό που έλαβε το δεύτερο κόμμα. Επί παραδείγματι, αν ο συνασπισμός κομμάτων λάβει 45%, για να πάρει το bonus το δεύτερο κόμμα θα πρέπει να έχει λάβει από 22,4% και κάτω!

Όπως λέει ο κ. Θεοδωρικάκος οι εκλογικές αλλαγές θα κλείσουν για το υπουργείο Εσωτερικών τον Ιούνιο όταν θα φέρει προς ψήφιση τον εκλογικό νόμο για την Αυτοδιοίκηση.

Η απλή αναλογική, φυσικά, θα καταργηθεί. Σύμφωνα με τα σενάρια που υπάρχουν θα πάμε σε ένα σύστημα που ο Δήμαρχος θα εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή με 40% και θα λαμβάνει την πλειοψηφία των εδρών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Το σκεπτικό που υπάρχει στην κυβέρνηση για την υπεράσπιση αυτού του σεναρίου είναι απλό: Δεν μπορεί με 38% να εκλέγεται πρωθυπουργός και να μη μπορεί να εκλεγεί δήμαρχος ή περιφερειάρχης με 40%.

Παράλληλα όμως ο κ. Θεοδωρικάκος, ο οποίος σε όλους τους τόνους λέει ότι στόχο του είναι να ενισχύσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην πράξη με αρμοδιότητες, πόρους και προσωπικό και να μετατρέψει την Περιφερειακή Διοίκηση σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση, φροντίζει για την επίλυση τριών ακόμη προβλημάτων που απασχολούν τους Δήμους.

Πρώτον: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Πολλοί κατηγόρησαν τον υπουργό Εσωτερικών ότι κατήργησε τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ. Ωστόσο ο ΦΙΛΟΔΗΓΜΟΣ Ι, αποδείχθηκε ένα «άδειο πουκάμισο». Και τούτο γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση ενέταξε σε ένα πρόγραμμα 134 εκατομμυρίων ευρώ (αυτή ήταν η συμφωνία με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) έργα 1,3 δις ευρώ!!!

Πώς θα τα πλήρωνε; Προφανώς ήξεραν ότι το βάρος θα έπεφτε σε άλλη κυβέρνηση. Ο κ. Θεοδωρικάκος μόλις το αντελήφθη ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και προέβη σε καταγγελίες. Το επιχείρημα που αντέτεινε η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι θα τα συμβασιοποιούσε τα έργα αυτά από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Μα, τότε ποιος ήταν ο λόγος ύπαρξης του προγράμματος; Και όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είδε ότι τα επιχειρήματά του ήταν έωλα, άρχισε να υποστηρίζει ότι ο Θεοδωρικάκος κόβει έργα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Βέβαια ήλθε η δέσμευση Θεοδωρικάκου ότι δεν θα χαθεί κανένα έργο, αφού τα περισσότερα από αυτά θα περάσουν στο νέο Αναπτυξιακό πρόγραμμα και ορισμένα εξ αυτών (εκεί που επιτρέπεται) θα περάσουν σε Τομεακά προγράμματα Περιφερειών και στα ΠΕΠ.

Ωστόσο ο υπουργός Εσωτερικών μετά από αλλεπάλληλες επαφές με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, σε λίγο διάστημα θα είναι σε θέση να ανακοινώσει ένα Πρόγραμμα αναπτυξιακού και κοινωνικού χαρακτήρα για τους δήμους, τετραετούς διάρκειας, ύψους πάνω από 1,5 δις ευρώ.

Όπως είπε ο ίδιος πρόσφατα στον ΣΚΑΙ «Είμαστε σε πολύ προχωρημένη συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προκειμένου να εξασφαλίσουμε συγκεκριμένους οικονομικούς πόρους για συγκεκριμένα έργα. Το ίδιο και με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, με τον κ. Σταμάτη. Πάμε φτιάξουμε ένα «εργαλείο» το οποίο θα έχει διαφορετικές πηγές χρηματοδότησης, όχι μόνο μία. Θα επιμείνουμε να είναι μέσα στο πακέτο η ΕΤΕπ, γιατί αυτό δημιουργεί όρους απαιτητικότητας στην υλοποίηση του προγράμματος και την ανάγκη απορρόφησης των κονδυλίων. Συμβάλλει για την αξιοπιστία της όλης προσπάθειας».

Δεύτερον: Λύνεται το πρόβλημα των μηχανικών στους ΟΤΑ

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι είναι αυτό της έλλειψης μηχανικών για τη σύνταξη μελετών ώστε να διεκδικήσουν προγράμματα από την Ελλάδα και την Ευρώπη. Αποτέλεσμα ήταν λόγω της έλλειψης μηχανικών οι δήμοι – κυρίως οι μικροί – να χάνουν χρηματοδοτήσεις και προγράμματα που θα λειτουργούσαν προς όφελος των πολιτών.

Το υπουργείο Εσωτερικών για να επιλύσει το πρόβλημα των μηχανικών φέρνει στη Βουλή ένα , ένα mini νομοσχέδιο που προβλέπει μια πολύ ευέλικτη διαδικασία, η οποία είναι πρωτότυπη και θα είναι αποτελεσματική. Μέσω της ΕΕΤΑΑ στην οποία μετέχει το υπουργείο Εσωτερικών και η ΚΕΔΕ θα γίνονται πολλές συμβάσεις έργων με μηχανικούς –έχει γίνει συνεννόηση γι’ αυτό με το Τεχνικό Επιμελητήριο- τους οποίους ύστερα η ΕΕΤΑΑ θα τους διαθέτει στους δήμους. Τι σημαίνει αυτό; Ότι λύνεται το πρόβλημα υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών και των Πολεδομιών που έχουν οι Δήμοι. Είναι μια δραστική και αποτελεσματική λύση.

Τρίτον: ξεκαθαρίζουν οι αρμοδιότητες

Η τρίτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ο κ. Θεοδωρικάκος αφορά στη διαμόρφωση μιας μεγάλης μεταρρύθμισης, αλλαγής του πλαισίου που αφορά τους Δήμους τις Περιφέρειες και το κράτος. Πρόκειται για έναν νόμο που θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο στον οποίο θα διευκρινιστεί πλήρως ποιες θα είναι οι αρμοδιότητες του Δήμου, ποιες της Περιφέρειας ποιες της λεγόμενης Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ποιες των υπουργείων και του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. Το νόμο ετοιμάζει μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων – Τεχνοκρατών με πρόεδρο τον κ. Ξενοφώντα Κοντιάδη, καθηγητή του Δημοσίου Δικαίου του Παντείου Πανεπιστημίου. Θα παραδώσει ένα πλαίσιο συζήτησης μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου και στη συνέχεια θα γίνει διαβούλευση.

Όπως είπε ο κ. Θεοδωρικάκος «στόχος μας είναι να πετύχουμε μια ευρύτατη συναίνεση γύρω από αυτήν την υπόθεση, γιατί πιστεύω ότι μια μεγάλη μεταρρύθμιση που αφορά τον τρόπο που δομείται το ελληνικό κράτος θα πρέπει πρώτα να συζητηθεί πολύ ουσιαστικά για να συνειδητοποιήσουμε ακριβώς τι πάμε να κάνουμε. Και δεύτερον να έχει τις μέγιστες δυνατές συγκλίσεις και συναινέσεις γιατί δεν μπορεί να έλθει κάποιος άλλος αύριο και να ξηλώσει αυτό που θα γίνει σήμερα. Πρέπει να είναι κάτι σοβαρό και μελετημένο με μεγάλη προοπτική σε ό,τι αφορά την πορεία του ελληνικού κράτους».

Βέβαια αυτές είναι οι βασικές μεταρρυθμίσεις που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, γιατί το υπουργείο Εσωτερικών, στο οποίο έχει ενταχθεί και το παλιό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, έχει προχωρήσει σε πολλές μεταρρυθμίσεις που αφορούν τη δημόσια διοίκηση, όπως επί παραδείγματι τη μεταρρύθμιση στην κινητικότητα, τις αποφάσεις για τις προσλήψεις, την τήρηση της αναλογίας 1:1 το HRMS (σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού)

Μετά από όλα αυτά λογικό είναι να μη φοβάται κακή βαθμολογία ο Τάκης Θεοδωρικάκος, αφού θεωρείται ένας από τους πιο δραστήριους και αποτελεσματικούς υπουργούς που διαθέτει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

Περισσότερα σε Εσωτερικών