Θεοδωρικάκος: Το νομοσχέδιο για συναθροίσεις διασφαλίζει την κανονική λειτουργία της πόλης

Για το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, το πρώτο έτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε συνδυασμό με τις κρίσεις που αντιμετώπισε, μίλησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος σε συνέντευξή του στο Mega, ενώ αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην επένδυση στο Ελληνικό, και στις πρωτοβουλίες του υπουργείου που προΐσταται.

Για το νομοσχέδιο με τις διαδηλώσεις είπε:

«Οι οργανωμένες κοινωνικές ομάδες έχουν το δικαίωμα έκφρασης και διαδήλωσης. Χωρίς όμως με αυτό να παρακωλύεται η τάξη και η ασφάλεια και να μην ενοχλούνται οι υπόλοιποι πολίτες. Εμείς θέλουμε να γίνονται κανονικά οι διαδηλώσεις χωρίς να ενοχλούνται οι πολίτες, η τάξη και η ασφάλεια».

Ερωτώμενος για τον χρονισμό που επιλέχθηκε η ψήφιση του εν λόγω νομοσχεδίου και αν αυτό αποτελεί προεκλογική ατζέντα ή αντιπερισπασμό για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία απάντησε:

«Είμαστε προσηλωμένοι στις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία. Υπάρχει στοχοπροσήλωση στο να κάνουμε τις αλλαγές που πρέπει στην οικονομία, στο κράτος, μέσα από εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης/ Πολύ πριν την πανδημία συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις. Τώρα απλώς ήρθε χρονικά η σειρά του. Η οικονομία είναι το πρώτο θέμα τόσο για την κοινωνία όσο και για την κυβέρνηση».

Σχετικά με το πρώτο έτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπογράμμισε ότι: «Ήταν το πρώτο έτος ενός πολύ δημιουργικού έργου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέδειξε ρεαλισμό, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα στο έργο της. Το πρώτο πεντάμηνο τα πράγματα πήγαιναν πολύ καλύτερα στην οικονομία.

Ανακτήσαμε την αξιοπιστία μας στις αγορές και επιταχύναμε το κυβερνητικό έργο. Είχαμε αποφασιστικότητα και σχέδιο. Αντιμετωπίσαμε θετικά και τις δύο κρίσεις. Τόσο την ασύμμετρη απειλή από την Τουρκία στον Έβρο και τα νησιά όσο και την πανδημία του κορoνοϊού».

Σε ότι αφορά τη συμμετοχή του υπουργείο Εσωτερικών στο «εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του κράτους και της οικονομίας», υπογράμμισε:

«Στο σχέδιο εθνικής ανασυγκρότησης το ΥΠΕΣ μετέχει με το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», το οποίο περιλαμβάνει έργα ύψους 2,5 δισ. Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν τα επόμενα χρόνια για έργα σε δήμους και περιφέρειες, έργα από τα οποία θα ωφεληθούν όλοι οι πολίτες».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Παραιτήθηκε ο αντιδήμαρχος Πάρου – Τι δήλωσε ο Μάρκος Κωβαίος

Ως προς το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ο υπουργός επισήμανε ότι θεμελιώθηκε μια επιτροπή αξιολόγησης, η οποία θα κρίνει ποια έργα δήμων και περιφερειών θα ενταχθούν σε αυτό το πρόγραμμα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, στην επιτροπή, για πρώτη φορά, θα μετάσχουν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, όπως ισχυρίστηκε, από τα παραπάνω έργα θα απασχοληθούν 40.000 άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα.

«Τα πρώτα 80 έργα είναι σε ήδη εξέλιξη. 1100 άνθρωποι εργάζονται σε αυτά. Προσπαθούμε να επιταχύνουμε αυτή τη διαδικασία» συμπλήρωσε, ενώ υποστήριξε ότι το πρόγραμμα «Φιλόδημος», που αντικαταστάθηκε από το τρέχον, διέθετε ελάχιστα χρήματα. Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος, προανήγγειλε 800 προσλήψεις σε δήμους και περιφέρειες το 2020.

Η επένδυση στο Ελληνικό

Για την επένδυση στο Ελληνικό, ο κ. Θεοδωρικάκος έκανε λόγο για «πέντε χαμένα χρόνια λόγω των ιδεοληπτικών αντιπαραθέσεως» από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Κάναμε σκληρή δουλειά για να αντιμετωπιστούν τα εμπόδια. Η καθυστέρηση σχετίζεται με δικαστικές αντιπαραθέσεις όσων διεκδικούσαν την άδεια του καζίνο. Δίπλα στην τεράστια επένδυση του Ελληνικού που θα φέρει τόσες χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει έναν σπουδαίο υπερτοπικό πόλο ποιότητας ζωής, προχωρά ένα μεγάλο πρόγραμμα έργων, της παραλιακής λεωφόρου, μετατρέποντας αυτό το παραλιακό μέτωπο στο ωραιότερο κομμάτι της Ευρώπης» πρόσθεσε σχετικά.

Το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του υπουργείου του, σημείωσε ότι καταρτίζεται ένας νόμος «με πολυεπίπεδη διακυβέρνηση και με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της αυτοδιοίκησης, και τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος σε αυτές».

Στο πλαίσιο αυτού του νόμου, είπε, «θα επεξεργαστούμε και την αλλαγή του εκλογικού νόμου, μια και διαπιστώθηκε ότι η απλή αναλογική οδηγεί σε τεράστια προβλήματα κυβερνησιμότητας».

Περί ιθαγένειας

Τέλος, μίλησε για το νέο νομοσχέδιο που αφορά την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς/αλλογενείς πολίτες.

Αναμένεται η καθιέρωση εξετάσεων «τύπου πανελλαδικών» δύο φορές το χρόνο, «στις οποίες θα μετέχουν όσοι θέλουν να γίνουν Έλληνες. Αν παίρνουν την κατάλληλη βαθμολογία, που θα αποδεικνύει επάρκεια γνώσης σε γλώσσα, ιστορία και πολιτικούς θεσμούς, , θα γίνονται με συντομότατη διαδικασία Έλληνες.

Πρόκειται για ένα σύστημα που βάζει τέλος στη διαφθορά και στη γραφειοκρατία. Την τιμητική ιδιότητα του να είναι κάποιος Έλληνας πολίτης θα την αποκτούν όσοι το δικαιούνται».

Πηγή: thestival.gr