fbpx
Πέμπτη, 4 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Μ. Βορίδης: Μέσα στο 2021 θα έχουμε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ

Μ. Βορίδης: Μέσα στο 2021 θα έχουμε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ

Τον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ στην ομαλή λειτουργία του πρωτογενούς τομέα και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγροτικής οικονομίας ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί μία μεικτή επιτροπή η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ αλλά στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.

Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση και κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του ίδιου του Πρωθυπουργού έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σχετική διάταξη με την οποία μεταφέρθηκε ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 και με τις οποίες επιχειρείται ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη λειτουργία του και όπως ανέφερε θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανσή του.

Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη «κοστολογικής ασφαλιστικής μελέτης» όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα υποδείξει που υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του Οργανισμού που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την ιδιαίτερη σημασία της αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

Εξάλλου, ο κ. Βορίδης εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Τοποθέτησε μάλιστα την πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

Επιπροσθέτως, ο Υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση επί του θέματος, τονίζοντας ότι επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα στο ζήτημα του κανονισμού. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναλογιστική μελέτη στην οποία ουδέποτε προχώρησαν οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, σε ότι αφορά τους κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού, ο κ. Βορίδης αποσαφήνισε ότι το Υπουργείο εργάζεται αδιάκοπα για τη δίκαια και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωσή τους, σημειώνοντας ότι πέρα από τους κλάδους για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί η ενίσχυση τους, εξετάζεται η ενίσχυση στα καρπούζια, την τομάτα, τη μελιτζάνα την πατάτα καθώς και της ιχθυοκαλλιέργειας και της μέσης αλιείας από μέτρα του Προγράμματος Αλιείας. Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, στην οστρακοκαλλιέργεια, στη χοιροτροφία και τόνισε ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.

Περί ιδιωτικοποίησης

Ο υπουργός, απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών περί προθέσεων ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, ανέφερε πως «αυτή την στιγμή και στην κατάσταση που είναι ο Οργανισμός, και εγώ να θέλω να τον δώσω, δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον» και τόνισε πως «όλη αυτή η συζήτηση, στην παρούσα φάση είναι ανώριμη…».

Υπογράμμισε πως ο ΕΛΓΑ οφείλει να είναι ισοσκελισμένος και πως, ακόμα και με τα 35 εκατομμύρια που δόθηκαν από τον κρατικό Προϋπολογισμό, πάλι η εκτίμηση είναι ότι θα έχει ζημία 10 εκατ, ευρώ, γιατί φέτος είναι πάρα πολλές οι ζημιές.

Τι έχει καταβληθεί

Ειδικά για το θέμα των ενισχύσεων των αποζημιώσεων, ο κ. Βορίδης ανέφερε πως «ένα εκατομμύριο έχει καταβληθεί στους ελαιοπαραγωγούς de minimis.

Δύο εκατομμύρια έχουν καταβληθεί στα θερμοκήπια της Κρήτης.

Έντεκα εκατομμύρια έχουν καταβληθεί στους ανθοπαραγωγούς.

Δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν ανοίξει μέτρο και εγγράφονται τώρα οι αλιείς.

Πέντε εκατομμύρια έχουν καταβληθεί για βαμβάκια και σιτηρά στον Έβρο.

Πέντε εκατομμύρια ανοίγουν τώρα για τα σπαράγγια. Δεκαπέντε εκατομμύρια έχουν εγκριθεί για τις λαϊκές αγορές.

Τριάντα δύο εκατομμύρια έχουν εγκριθεί από την Επιτροπή για την αιγοπροβατοτροφία.

Δύο εκατομμύρια είναι ο πράσινος τρύγος.

Είκοσι εκατομμύρια είναι η απόσταξη.

Τρία εκατομμύρια θα δώσουμε για τα γουνοφόρα».

Υπέρ της συνεργασίας ο Λυκουρέντζος

«Για μένα δεν αποτελεί εφαλτήριο για καμία πολιτική φιλοδοξία ο ΕΛΓΑ, αλλά το να μπορέσουμε να τον κάνουμε καλύτερο για τους παραγωγούς μας» ανέφερε ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανδρέας Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι επιθυμεί την συνεργασία με όλα τα κόμματα.

Ανέφερε πως θα εισηγηθεί στον υπουργό να εξεταστούν τα θέματα της χαλαζικής προστασίας.
Σχετικά με την καταβολή του 35%, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε πως, όπως είπε και ο υπουργός, «αυτό θα πληρωθεί εντός των ημερών διότι ήρθαν τα χρήματα» διευκρινίζοντας ότι «τα 35 εκατομμύρια από τον κρατικό Προϋπολογισμό, δεν μπορεί να εμφανιστούν επουδενί, ότι αφορούν αποζημιώσεις.

Δεν είναι επιχορήγηση για αποζημιώσεις. Καλύπτει τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού, αλλά αυτό απελευθερώνει το ισόποσο για την καταβολή αποζημιώσεων. Αυτό λέει ο ν. 3877, αυτό θα κάνει η διοίκηση. Είναι ξεκάθαρο το ζήτημα αυτό. Απελευθερώνει 35 εκατομμύρια για να δοθούν εκεί».

Πηγή: agrocapital.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ