Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου, 2020
Αρχική ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ενίσχυση 1,8 εκατ. ευρώ στους μελισσοκόμους των μικρών νησιών του Αιγαίου

Ενίσχυση 1,8 εκατ. ευρώ στους μελισσοκόμους των μικρών νησιών του Αιγαίου

Ενίσχυση 1,8 εκατ. ευρώ στους μελισσοκόμους των μικρών νησιών του Αιγαίου 

Την ενίσχυση των μελισσοκόμων των μικρών νησιών του Αιγαίου ανακοίνωσε o Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Μάκης Βορίδης, με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι αιτήσεις ένταξης στο πρόγραμμα θα ανοίξουν, μέσω ψηφιακής εφαρμογής του ΥΠΠΑΤ, την 1η Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθούν στις 20 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου:

Το ποσό της δικαιούμενης ενίσχυσης ανέρχεται σε 12 ευρώ ανά κατεχόμενη κυψέλη και φτάνει το συνολικό ποσό ενίσχυσης 1.800.000 ευρώ ετησίως. Από τη συνολική ενίσχυση, ποσό ύψους 1.150.000 ευρώ καλύπτεται από κοινοτικούς πόρους, ενώ ποσό ύψους 650.000 ευρώ αφορά συμπληρωματική εθνική χρηματοδότηση.

Πιο συγκεκριμένα, δικαίωμα υποβολής αίτησης για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης έχουν οι μελισσοκόμοι, οι οποίοι είναι κάτοχοι θεωρημένου σε ισχύ μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δραστηριοποιούνται μόνιμα στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, η έδρα της μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τους βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους και τα μελισσοσμήνη τους είναι μονίμως εγκατεστημένα σε αυτά.

Επισημαίνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να υποβάλουν αίτηση ένταξης στο Πρόγραμμα από 1 Σεπτεμβρίου έως 20 Οκτωβρίου σε ψηφιακή εφαρμογή του ΥΠΑΑΤ ή στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής.

Σύμφωνα με τον κ. Βορίδη, στόχος του προγράμματος είναι να ενισχυθεί η βιωσιμότητα και η αποτελεσματικότητα των υπαρχουσών παραδοσιακών μελισσοκομικών εκμεταλλεύσεων, να αναπτυχθεί η τοπική παραγωγή μελιού, να μειωθεί το αυξημένο κόστος παραγωγής, να ενισχυθεί η τοπική μεταποιητική δραστηριότητα με προϊόντα υψηλής ποιότητας και διατροφικής ασφάλειας και να διατηρηθεί το μοναδικό ιδιαίτερο περιβάλλον των μικρών νησιών με ταυτόχρονη διασφάλιση του εισοδήματος των μελισσοκόμων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ