fbpx
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Σταυρούλα Τομαρά - Πρώην δικηγόρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Ευθύνη της χώρας...

Σταυρούλα Τομαρά – Πρώην δικηγόρος των 8 Τούρκων στρατιωτικών: «Ευθύνη της χώρας να διαφυλάξει τα κυριαρχικά δικαιώματά της»

Η πρώην δικηγόρος των οκτώ στρατιωτικών που πριν από μερικά χρόνια ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα, Σταυρούλα Τομαρά, ανοίγει τα χαρτιά της στην «Kedenews», με μία μεγάλη συνέντευξη που μας παραχώρησε. Σύμφωνα με την ίδια «η ελληνοτουρκική κρίση» προβληματίζει, ενώ είναι «ευθύνη της Ελλάδας να διαφυλάξει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Πώς βλέπετε την κατάσταση με τα ελληνοτουρκικά;

Η Ελληνοτουρκική κρίση με προβληματίζει λόγω της παρατεταμένης διάρκειας της αλλά δεν με ανησυχεί όπως με ανησυχούσε κατά το διάστημα μεταξύ 3 Αυγούστου έως τέλη Αυγούστου.

Θεωρώ ότι τότε ήταν το πιο κρίσιμο διάστημα της πολεμικής όξυνσης. Εκτιμώ ότι η ΕΕ στο τέλος Σεπτεμβρίου δεν θα συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Τουρκίας και η χλευαστική, πατερναλιστική και εκβιαστική ρητορική του Ερντογάν και στελεχών της Κυβέρνήσης του θα συνεχίσουν. Έως πότε είναι το ερώτημα όλων των Ελλήνων. Έως ότου τους το επιτρέψουμε, όπως κάνουμε τώρα. Στους Τούρκους δίνεις δάχτυλο και σου τρώνε και το χέρι. Πρέπει να τους θέτεις διακριτά όρια. Είναι αποκλειστική ευθύνη της Ελληνικής Κυβέρνησης να διαφυλάξει την εθνική κυριαρχία και να δώσει τέλος στις εξωφρενικά παράλογες εδαφικές διεκδικήσεις των Τούρκων που πηγάζουν από τις sui generis αντιλήψεις μετακινούμενων πληθυσμών στις στέπες, όπως ήταν οι πρόγονοι τους και στην άγνοια της θάλασσας, της θαλάσσιας νομοτέλειας και του δικαίου των θαλασσών .

Όλος ο Οκτώβριος, πριν τις Αμερικανικές εκλογές θα είναι καθοριστικός για τα Ελληνοτουρκικά. Δεν πιστεύω όμως ότι θα καταλήξουμε σε διαπραγματεύσεις. Δεν είμαι πεπεισμένη καν ότι ο Ερντογάν θέλει διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. Δεν είμαι καν βεβαία αν πρέπει πια να πάρουμε στα σοβαρά τις συνεχείς απειλές και την επιθετική ρητορική του κατά της Ελλάδας την οποία συντηρεί εδώ και μήνες, μάλλον για να τον αφουγκραστούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί παίχτες στην Ν.Α Μεσόγειο. Εν ολίγοις «τα λέει στην πεθερά, για να τ’ ακούσει η νύφη».

Στην Ελλάδα όσοι ασχολούνται με τα Ελληνοτουρκικά δεν μπορούν να “διαβάσουν” αποτελεσματικά την Τουρκική συμπεριφορά και το modus operandi τους διότι η δομή του κράτους τους, οι αντιλήψεις, οι αντιδράσεις τους και ο τρόπος σκέψης τους είναι άγνωστα στους Νεοέλληνες. Αγνοείται από τα κλειστά επιτελεία των Ελληνικών Κυβερνήσεων η δομή του “βαθέος κράτους” της Τουρκίας και υποβαθμίζεται γιατί δεν γνωρίζουν καν το λόγο υπάρξής του, την έννοια του, την ιστορία του, πώς λειτουργεί, πώς έχει προκύψει και δομηθεί από την πρώτη Οθωμανική δυναστεία του Οσμάν έως το Κεμαλικό κράτος και σε τι χρησιμεύει.

Αν δεν γνωρίζεις καλά τον εχθρό σου και τις αντιδράσεις του, πώς θα ξεκινήσεις διαπραγματεύσεις μαζί του με την προσδοκία να τον πείσεις για τα δίκαια αιτήματα και τις θέσεις σου αχρηστεύοντας τα δικά του επιχειρήματα; Με θαύματα και με συγκυρίες δεν γίνονται διαπραγματεύσεις.

Θα χάσεις μετά βεβαιότητας γιατί οι Ερντογανικοί Τούρκοι και παρακάμπτουν και δεν εφαρμόζουν τους κανόνες της κλασσικής Δυτικής διπλωματίας αλλά και η Τουρκία δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Συνθήκη για το δίκαιο της θάλασσας του Montego Bay. Από το 1976 έως σήμερα η Τουρκία αρνείται την υπογραφή συνυποσχετικού για την παραπομπή της Ελληνοτουρκικής διαφοράς στο Δικαστήριο της Χάγης, υπό τον όρο της παραπομπής για όλα τα εδαφικά ζητήματα. Διεκδικεί εδάφη από το πουθενά σαν τον κουτοπόνηρο χωριάτη, εδάφη που δεν της ανήκουν και το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Εμείς δεν το δεχόμαστε. Συνεπώς αν και τελευταίως ανθεί στο Ελληνικό πολιτικό προσκήνιο η ρητορική για την παραπομπή της διαφοράς μόνο επί της υφαλοκρηπίδας στη Χάγη, αυτό δεν πιστεύω ότι θα συμβεί ποτέ γιατί ευτυχώς δεν συμφωνεί η Τουρκία για τη Χάγη.

Άρα, μήπως θα γίνει Ελληνοτουρκικό πόλεμος;

Όποιος διαβάζει τον Τουρκικό τύπο αντιλαμβάνεται ότι η Ερντογανική Κυβέρνηση θεωρεί τη σύγχρονη Ελλάδα πρώην Οθωμανικό έδαφος και τους Έλληνες πολίτες απογόνους Οθωμανών. Έτσι το αντιλαμβάνεται, έτσι τους δίδαξαν στους θρησκευτικούς μεντρεσέδες. Συνεπώς ο Ερντογάν δεν έχει πρόθεση να επιτεθεί σε πολίτες που θεωρεί ότι είναι απόγονοι Οθωμανών, είτε είναι Χριστιανοί είτε Μουσουλμάνοι. Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, ο πολεμοχαρής στρατός τους δεν έκανε επιθέσεις σε πολίτες της Αυτοκρατορίας αλλά σε ξένους λαούς.

Από την άλλη, είναι βέβαιο ότι ο Ερντογάν αδημονεί να ξανακατακτήσει με στρατηγική σε βάθος χρόνου τα πρώην εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή και την Ελλάδα. Τα σχέδια του μπορούν να παρεμποδιστούν είτε αν ανατραπεί οριστικά η Ερντογανική Ισλαμική Κυβέρνηση και εκκαθαριστεί το ΄βαθύ κράτος’ των Ενόπλων δυνάμεων της από τους Ερντογανικούς, είτε αν επιστρέψουν οι εξόριστοι Κεμαλικοί στρατιωτικοί στο ‘βαθύ κράτος’ , είτε αν διαμελιστεί η σημερινή Τουρκία, είτε αν κάνει πόλεμο με άλλα κράτη τα οποία δεν τα θεωρεί πρώην Οθωμανικές κτήσεις αλλά κατακτητές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Γι΄ αυτό η Ελλάδα τώρα θα πρέπει να επιδείξει αυστηρή ουδετερότητα έναντι της Τουρκίας αντί να δημιουργεί ανούσιες συμμαχίες που δεν προασπίζουν την εθνική μας κυριαρχία αλλά διασφαλίζουν τα μετόπισθεν άλλων Ευρωπαϊκών κρατών.

Η Ελλάδα πρέπει να μην φοβάται την Τουρκία και να της αντισταθεί δυναμικά και ουσιαστικά σε όλα τα επίπεδα και για να προστατέψει τα χωρικά ύδατα των 12 μιλίων την υφαλοκρηπίδα μας και την ΑΟΖ μας. Αν συμφωνήσει σε Ελληνοτουρκικό διάλογο για όλα τα ζητήματα, θα πρέπει να είναι πολύ καλά προετοιμασμένη αλλιώς θα χάσει Ελληνικά εδάφη μέσω του διμερούς διαλόγου.

Χειριστήκατε κρίσιμες υποθέσεις; Πχ με τους οκτώ. Έχουμε εξέλιξη έχουμε ;

Ανέλαβα την υπόθεση μόνη μου και κατ’ επιλογή των *8* Τούρκων πιλότων που αυτομόλησαν εδώ, μόλις μεταφέρθηκαν από την Αλεξ/λη στην Αθήνα και απέτρεψα την σχεδιαζόμενη επαναπροώθηση τους στην Τουρκία τις πρώτες 15-30 ημέρες μετά την άφιξή τους. Κέρδισα την πρώτη δίκη τους κατά της έκδοσης τους στην Τουρκία και με τις προσφυγές ασύλου μου τους δόθηκε άσυλο απο το Ελληνικό κράτος, αν και είχαν αποκλειστεί πρωτοβάθμια ως ‘τρομοκράτες’ από το καθεστώς του ασύλου. Στη συνέχεια,5 μήνες μετά παραιτήθηκα από την υπόθεση των *8* και ανέλαβα τους 2 Τουρκους SAT κομάντος που πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του Έβρου.

Και αυτούς τους έκρυβε για 4 μήνες η προηγούμενη Κυβέρνηση με σκοπό να τους επαναπροωθήσει μυστικά ,όπως δυστυχώς έκανε με τους άλλους 3 συναδέλφους τους που κατόπιν βιάστηκαν, χτυπήθηκαν και βασανίστηκαν επί 3 μήνες από Τούρκους δήμιους της Κυβέρνησης Ερντογάν.

Για τους *8* Τούρκους πιλότους από τη στιγμή που ενεπλάκησαν εμβόλιμα στην υπόθεση άτομα που σχετίζονταν με τις ΜΚΟ Σόρος, δεν είχα εκτενή ενημέρωση, Γνωρίζω με λεπτομέρειες όμως ότι φιλοξενούνταν στα στρατιωτικά θέρετρα (ΚΑΑΥ) στο Μάτι όταν ξέσπασε η μεγάλη φωτιά και φυγαδεύτηκαν συνοδεία αστυνομικών με τζιπ της ΕΥΠ, όταν έκλεισαν το δρόμο και κάηκε πολύς κόσμος εκεί.

Δεν γνωρίζω καν αν οι *8* είναι σήμερα στην Ελλάδα, τι έκαναν οι δικηγόροι τους μετά από εμένα. Εγώ αμφιβάλλω για την παρουσία των *8* στην Ελλάδα σήμερα γιατί δεν έχω καμία απολύτως απόδειξη μετά την φωτιά στο Μάτι. Πιστεύω ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση σε συνεργασία με το περιβάλλον των υποστηρικτών τους Σορος τους έχει φυγαδεύσει κρυφά στο εξωτερικό και πιστεύω ότι όταν αυτό θα αποκαλυφθεί επίσημα, θα έχουμε κρίσιμες πολιτικές εξελίξεις διότι η προηγούμενη Κυβέρνηση πότιζε με ελπίδες τους Τσαβούσογλου και Ερντογάν.

Αντίθετα για τους 2 Τούρκους SAT κομάντος, επειδή επικοινωνούν πότε πότε μαζί μου, γνωρίζω ότι είναι καλά, ότι παραμένουν με αστυνομική προστασία υπό την επίβλεψη του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σε κάποιο χώρο ,ότι είναι επιλογή τους να παραμείνουν έτσι δεδομένου ότι έχουν επικηρυχθεί απ΄ τον Ερντογάν και ευελπιστώ ότι όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, μάλλον σύντομα, θα λάβουν και άσυλο με τη συνδρομή μου και θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην Ελλάδα. Θα υπάρχουν ευχάριστες εκπλήξεις με την υπόθεση αυτή που θα είναι μονόδρομος αποδοχής τετελεσμένων γεγονότων από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Πώς κρίνετε την στάση της Ελλάδας στη διαχείριση της κρίσης;

Γνωρίζω από πρώτο χέρι ότι ο αρμόδιος Υπουργός είχε εισηγηθεί από την αρχή της κρίσης εντολές αποτροπής επιθετικής απόκρισης (aggressive response) κατά των Τούρκων, αμέσως μετά την έκδοση της Navtex της 16/7 αλλά για κάποιους ανεξήγητους λόγους δεν εφαρμόστηκαν .

Κατά τα τέλη Αυγούστου πολλοί της Κυβέρνησης κατάλαβαν ότι είχε δίκιο όμως δεν γνωρίζω γιατί μέχρι σήμερα δεν εγκρίνεται αυτή η πρόταση για aggressive response από την ΠτΔ καθώς ανήκει στην αποκλειστική Συνταγματική αρμοδιότητα της. Η ΠτΔ είναι και η Αρχηγός των Ελληνικών Ένοπλων Δυνάμεων.

Έγιναν και άλλες εισηγήσεις δράσεων στρατιωτικής διπλωματίας αλλά δεν ακολουθήθηκαν έως τώρα. Δεν θέλω να εισφέρω περαιτέρω πληροφορίες και κρίσεις γιατί η ερώτηση αφορά ζήτημα εθνικής ασφάλειας και γνωρίζω ότι η παρούσα συνέντευξη θα διαβαστεί και από Τούρκους αναλυτές και από διπλωμάτες ξένων χωρών .

Τι πιστεύετε για το μέτωπο του Έβρου και των νησιών όσον αφορά το μεταναστευτικό;

Το ‘βαθύ κράτος’ της Τουρκίας δεν θα τολμήσει να κινητοποιήσει λαθρομετανάστες άλλη φορά στα Ελληνικά σύνορα μετά την έγκαιρη, οργανωμένη και ισχυρή αντίσταση που προέβαλε το ΥΠΕΘΑ και η Αστυνομία και την πανευρωπαϊκή προβολή που δόθηκε στην εισβολή αυτή. Το κάλεσμα και η εισβολή των λαθρομεταναστών στον Έβρο στις 27-28/2/2020 που συνέπεσε με την επίθεση στο Ιντλιμπ κατά των Τούρκων είχε την δημόσια στήριξη του George Soros με άρθρο του στους financial Times,λιγες μέρες μετά.

Ο ΥΕΘΑ Παναγιωτόπουλος και ο Α/ΓΕΕΘΑ Φλώρος διαχειρίστηκαν την εισβολή αυτή με αποφασιστικότητα και ταχύτητα λόγω έγκαιρης ενημέρωσης που είχαν εκείνο το βράδυ. Μπορεί τα πάντα στα σύνορα αλλά και στην Ελλάδα να ήταν πολύ διαφορετικά, αν η προσωπική ενημέρωση είχε αργήσει έστω και 3 ώρες εκείνο το βράδυ.

Εκτιμώ ότι ο Ερντογάν για προφανείς λόγους δεν θέλει να ταυτιστεί-φανερά τουλάχιστον- με την πολιτική των ανοιχτών συνόρων των υποστηρικτών Σόρος διότι οι ψηφοφόροι του στην Τουρκία και στην ΕΕ αμέσως θα αμφισβητήσουν τα κίνητρα του για τη δίωξη των Γκιουλενιστών. Το κίνημα Γκιουλέν στηριζόταν οικονομικά και πολιτικά από υποστηρικτές του Σόρος. Επίσης ο Ερντογάν με το Γκιουλέν συνεργαζόταν επί δεκαετίες.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει συγκεκριμένες πολιτικές ανάγκες Ευρωπαϊκών χωρών, μια από τις οποίες είναι η Γερμανία. Αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί προτεραιότητα της Γερμανίας να φιλοξενήσει χιλιάδες λαθρομετανάστες και συνεπώς μια λάθος πολιτική απόφαση από τον Ερντογάν, μπορεί να του κοστίσει ακόμα και την παραμονή στην εξουσία. Θεωρώ ότι οι ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα θα παραμείνουν μηδαμινές όμως χρειάζεται και η συνδρομή των δημοτικών αρχών στην αποτροπή γιατί γνωρίζουμε ότι πολλοί λαθροδιακινητές στους συνοριακούς νομούς είναι Έλληνες ντόπιοι που συνεργάζονται με Τούρκους και Βούλγαρους πολίτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ