fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Νίκος Σοφιανός: «Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη ξανά στις λαϊκές πλάτες»

Νίκος Σοφιανός: «Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη ξανά στις λαϊκές πλάτες»

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σχολιάζει την επικαιρότητα

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον Δήμο Αθηναίων και μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ, Νίκος Σοφιανός, αναλύει στην «kedenews» την επικαιρότητα, τονίζοντας πως η πολιτική της κυβέρνησης εξελίσσεται πάνω στις πολιτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων και στα μνημόνια, φορτώνοντας για ακόμη μία φορά τα βάρη στον ελληνικό λαό.

Συνέντευξη του επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Μαύρα Σαραντοπούλου

Δύο συμφωνίες της κυβέρνησης έρχονται να οριοθετήσουν την ελληνική ΑΟΖ στο Ιόνιο και κάτω από την Κρήτη μέχρι την Αίγυπτο. Είναι προς όφελος της Ελλάδος αυτές οι συμφωνίες; Ποια είναι η άποψή σας;

Καταψηφίσαμε τις συμφωνίες που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όπως και η συμφωνία των Πρεσπών του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι κι αυτές οι συμφωνίες της Ν.Δ. εντάσσονται σε ευρύτερους σχεδιασμούς που έχουν το ΝΑΤΟ και η Ε.Ε. στην περιοχή μας. Οι ανταγωνισμοί με Ρωσία και Κίνα, η νατοϊκή συνοχή, οι ανταγωνισμοί γύρω απ’ τα πιθανά κοιτάσματα και τους αγωγούς είναι η αιτία αυτών των συμφωνιών.

Αυτές οι συμφωνίες είναι μέρος ενός εχθρικού για τα λαϊκά συμφέροντα πλαισίου. Στη συμφωνία με την Ιταλία εκχωρούνται κυριαρχικά δικαιώματα στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ν.μ. Η μερική συμφωνία κήρυξης ΑΟΖ με την Αίγυπτο νομιμοποιεί τις διεκδικήσεις της Τουρκίας, αναγνωρίζοντας μειωμένη επήρεια ακόμα και της Κρήτης.

Η πανδημία του κορονοϊού γέννησε νέες ανάγκες και αύξησε τις υπάρχουσες σε επίπεδο κρατικού μηχανισμού και κοινωνικών παροχών. Εκτιμάτε πως η κυβέρνηση έπραξε τα δέοντα για να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας;

Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αξιοποίησε την υπεύθυνη στάση του λαού μας στο πρώτο κύμα της πανδημίας, αλλά έριξε στον τζόγο του τουριστικού και μεταφορικού κεφαλαίου την υγεία του λαού μας. Άνοιξε τον τουρισμό, χωρίς καθολικές ανιχνεύσεις, τις οποίες επέβαλε στα μέσα του Αυγούστου. Με 100% πληρότητα στα αεροπλάνα, 85% στα πλοία, κρατώντας τον συνωστισμό στα ΜΜΜ, χωρίς κανένα μέτρο πύκνωσης και ανανέωσης του στόλου. Όλη αυτή την περίοδο μετέτρεψε το ΕΣΥ σε νοσοκομεία μιας νόσου.

Οι επιπτώσεις είναι γνωστές στους συνανθρώπους μας χρόνια πάσχοντες από διάφορα νοσήματα. Σε μόνιμα κενά 30.000 πριν τον Covid, έκανε 6.000 προσλήψεις συμβασιούχων, ενώ έδωσε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της ιδιωτικής υγείας να κερδοφορούν αυτή την περίοδο που βουλιάζει το λαϊκό εισόδημα. Διεκδικούμε κάλυψη των χιλιάδων κενών με μόνιμο προσωπικό και την επίταξη των ιδιωτικών δομών τώρα που είναι σε εξέλιξη το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Πολύς λόγος γίνεται, επίσης, για τα μέτρα προστασίας στα σχολεία και κυρίως στα δημοτικά.

Η αντιπαράθεση γύρω από τη μάσκα κρύβει τις κυβερνητικές ευθύνες στην Παιδεία. Το υπουργείο άφησε τρεις μήνες χωρίς να προετοιμάσει το απαραίτητο άνοιγμα των σχολείων με όρους υγιεινής και ασφάλειας. Τα σχολεία ανοίγουν με 22.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς από τον Ιούνη που έκλεισαν.

Ανοίγουν χωρίς την προβλεπόμενη απόσταση που είχαν τον Μάιο, όταν άνοιξαν με διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, ενώ τώρα έχουμε τριψήφιο. Το «15 μαθητές ανά τάξη» που ζητάμε αφορά την ασφάλεια του μαθητή και του εκπαιδευτικού, αλλά και την καλύτερη εκπαιδευτική λειτουργία της τάξης. Έτσι ο εκπαιδευτικός μπορεί να στηρίξει καλύτερα και να εξατομικεύσει τη βοήθεια στη μετάδοση της γνώσης.

Nikos Sofianos

Όλοι οι οικονομικοί αναλυτές αλλά και οι κοινωνιολόγοι προβλέπουν από Οκτώβρη μια νέα οικονομική ύφεση πολύ μεγαλύτερη εκείνης του 2009-2015. Τι πιστεύετε ότι έρχεται σε επίπεδο οικονομίας;

Είναι σε εξέλιξη μια νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση που επίσπευσε η πανδημία. Η συνταγή της κυβέρνησης είναι η ίδια που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με τα μνημόνια: Θέλουν να φορτώσουν τα βάρη ξανά στις λαϊκές πλάτες. Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη είναι ενδεικτικές: Ανεπαρκέστατα άμεσα μέτρα για το λαϊκό εισόδημα, που βρίσκεται μπροστά σε έναν γολγοθά φορολεηλασίας ως τον Δεκέμβρη. Ελάχιστη στήριξη όσων έχασαν τη δουλειά τους και βρίσκονται στην ανεργία. Ταυτόχρονα, εξαγγέλλονται αλλαγές από τις προτάσεις του «σοφού Πισσαρίδη», που θα κάνουν ακόμα πιο φθηνή και αναλώσιμη την εργασία στον ιδιωτικό τομέα.

Στο όνομα της «σύγχρονης αγοράς εργασίας» θα τελειώσουν ό,τι άφησαν τα μνημονιακά χρόνια από εργασιακά δικαιώματα (ΣΣΕ, ημερήσιος εργάσιμος χρόνος – ασφάλιση κ.λπ.). Ειδικά με την επικουρική ασφάλιση, αξιοποιώντας τον νόμου Κατρούγκαλου του ΣΥΡΙΖΑ, θα τη δώσουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές τζογάροντας τις λεηλατημένες συντάξεις. Το σύνθημα της διαδήλωσης στη ΔΕΘ του ΠΑΜΕ «Πληρώσαμε πολλά, δεν θα πληρώσουμε ξανά» πρέπει να γίνει ένα κύμα αγωνιστικών διεκδικήσεων που θα βάλει φρένο στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης.

Είστε επικεφαλής στον Δήμο Αθηναίων της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση». Πώς βλέπετε την Αθήνα σήμερα; Πώς κρίνετε την πολιτική Μπακογιάννη;

Η πολιτική Μπακογιάννη είναι η πολιτική της Ν.Δ. στους δήμους: Υποχρηματοδότηση μέσω των ΚΑΠ που βρίσκονται στα επίπεδα της σφαγής των μνημονίων. Διεύρυνση της δημοτικής φορολογίας κάθε είδους. Υποστελέχωση του δήμου και δουλειές με εργολάβους, ΣΔΙΤ, ΜΚΟ, ανώνυμες εταιρείες, ιδιωτικές εταιρείες. Αυτά αφορούν μια προβληματική καθημερινότητα στη λειτουργία του δήμου.

Αυτή δεν κρύβεται από επικοινωνιακές-ευκαιριακές παρεμβάσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συρρίκνωση των παιδικών σταθμών, οι ελάχιστες παιδικές χαρές, οι σχολικές κτιριακές υποδομές με μια «θάλασσα» προβλημάτων. Ενώ οι ελεύθεροι χώροι βρίσκονται στην πόλη με το σταγονόμετρο, ανέστειλαν το πρόγραμμα απαλλοτριώσεων και πέταξαν εκατομμύρια στον «Μεγάλο Περίπατο», δηλαδή την κακότεχνη ταλαιπωρία των κατοίκων, για να προωθήσουν την ιδέα ενός «τουριστικού νησιού» στο ιστορικό κέντρο.

Ποια είναι η πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για τον Δήμο Αθηναίων;

Στα σημεία όπου εδράζεται η κριτική μας βρίσκεται η δική μας διαφορετική πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ο δήμος: Στήριξη των υπηρεσιών της καθημερινότητας, μόνιμο προσωπικό, διεκδίκηση πόρων από το κράτος, ταξική διαφοροποίηση της δημοτικής φορολογίας, διεκδίκηση-διαμόρφωση κάθε ελεύθερου χώρου. Κοινωνικές παρεμβάσεις με άλλες ιεραρχήσεις και προτεραιότητες. Για παράδειγμα, πρόγραμμα 15 εκατ. στον πολιτισμό, με τα 10 εκατ. να πηγαίνουν στην ανώνυμη εταιρεία και μόλις 3 εκατ. στον δημοτικό οργανισμό.

Γνωρίζοντας τον πολιτικό συσχετισμό στην κοινωνία που μεταφράζεται και στον δήμο, παλεύουμε παρακολουθώντας όλους τους τομείς λειτουργίας του δήμου, ώστε να αναχαιτιστούν πολιτικές και μέτρα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Διεκδικούμε συγκεκριμένα μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα, βελτιώνουν την κατάσταση στις υποδομές της πόλης. Θέτουμε δίκαια αιτήματα σωματείων – συλλόγων – επαγγελματιών, πιέζοντας σε λύσεις που μπορούν να δοθούν.

Το κυριότερο, αξιοποιούμε τις θέσεις που μας έδωσε ο λαός τη Αθήνας στον δήμο για να ανέβει η οργάνωση της διεκδίκησης, απέναντι σε μια πολιτική που η δημοτική της εκδοχή, όπως και κεντρική, θέλουν να πείσουν ότι είναι μονόδρομος η λαϊκή πλειοψηφία να κάνει θυσίες χωρίς αντίκρισμα.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ