fbpx
Σάββατο, 8 Μαΐου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Βαγγέλης Μυλωνάς: «Μεταναστευτικό και πανδημία στις πλάτες της Αστυνομίας»

Βαγγέλης Μυλωνάς: «Μεταναστευτικό και πανδημία στις πλάτες της Αστυνομίας»

«Οι επιτυχίες της Αστυνομίας στην Πρέβεζα οφείλονται στο φιλότιμο των στελεχών και όχι στη διοίκηση» υποστηρίζει στην «kedenews» ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Βαγγέλης Μυλωνάς

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΠΡΕΒΕΖΑΣ

στον ΓΙΩΡΓΟ ΣΟΜΠΟΛΟ

  • «Έχουμε σοβαρές ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό, όμως είμαστε κοντά στον
    πολίτη και μας εμπιστεύεται»
  • «Βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τον Δήμο Πρέβεζας ώστε να βρεθεί το νέο κτίριο
    που θα στεγάσει την Αστυνομική Διεύθυνση»
  • «Η πολιτεία βασίζεται στην Αστυνομία επειδή λειτουργεί σε πολύ καλά επίπεδα σε
    σχέση με τις άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου»

«Οι Πρεβεζάνοι είναι νομοταγείς πολίτες και το αποδεικνύουν για ακόμη μια φορά τώρα στην πανδημία» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, Βαγγέλης Μυλωνάς, σε συνέντευξή του στην «kedenews».

Το σύνολο των αστυνομικών μπορεί να μην ξεπερνά τους 250 στον νομό, ωστόσο αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της εγκληματικότητας και της καθημερινότητας. Συνήθως όμως -όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης- αυτό γίνεται μόνο με το φιλότιμο των ίδιων των αστυνομικών, καθώς οι ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι πραγματικά μεγάλες.

«Στην Πρέβεζα εργαζόμαστε σε έναν σχετικά ήσυχο νομό – αυτό είναι ένα θετικό. Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην Πρέβεζα, όπως και σε όλη την Ελλάδα, λειτουργούν με μέσα που είναι απαρχαιωμένα. Η κυβέρνηση μας υποσχέθηκε πρόσφατα ότι σύντομα θα δοθεί η απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή σε κάθε αστυνομικό, όμως μέχρι στιγμής δεν έχουμε παραλάβει τίποτε» αναφέρει με νόημα ο κ. Μυλωνάς.

Επί της ουσίας, οι αστυνομικοί της Πρέβεζας χρειάζονται οχήματα και αλεξίσφαιρα. Τα βασικότερα δηλαδή για την καθημερινή τους μάχη απέναντι σε κάθε μορφής εγκληματική δράση.

Ήρεμος νομός

Εάν και πρόκειται για έναν ήρεμος από εγκληματικής δραστηριότητας νομό, τα πάρεργα δεν αφήνουν τους αστυνομικούς να επικεντρωθούν ακόμη περισσότερο στην καθημερινότητα του νομού. «Από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε η προσπάθεια παραβίασης των ελληνικών συνόρων στον Έβρο, μια διμοιρία υποστήριξης (ΜΑΤ) από την Πρέβεζα πηγαίνει κάθε μήνα στην άλλη πλευρά της Ελλάδος για τη φύλαξη των συνόρων. Με τις όποιες ελλείψεις σε εξοπλισμό, βρισκόμαστε συνεχώς εκεί, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοί μας από άλλες αστυνομικές διευθύνσεις. Δεν είναι όμως δουλειά της Αστυνομίας η φύλαξη των συνόρων. Κι αυτό δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στην Πρέβεζα.

Δεν υπάρχει στον νομό σωστή κατανομή των δυνάμεων, κι αυτό προκαλεί επιπλέον προβλήματα αντί να μας λύνει τα χέρια, με αποτέλεσμα να μην είμαστε όσο θα θέλαμε αποτελεσματικοί στην προσπάθειά μας να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των πολιτών. Η Πρέβεζα δεν έχει πολλές απομακρυσμένες περιοχές, παρ’ όλα αυτά η αναδιάρθρωση που έγινε πριν από λίγα χρόνια, δεν έδωσε τις λύσεις που θα θέλαμε, εάν και είχαμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στους αρμοδίους για το τι πρέπει να γίνει» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πρεβέζης.

Σωματείο αστυνομικών

«Με το φιλότιμο που διαθέτουν όλοι οι αστυνομικοί, πιστεύω ότι προσφέρουμε αρκετά στους πολίτες. Πιστεύω ότι σε αυτό έχει βοηθήσει το συνδικαλιστικό σωματείο. Εγώ προσωπικά ασχολούμαι από το 1995 με τα κοινά, έχουμε συμβάλει πολύ ώστε η Αστυνομία να έρθει κοντά στον πολίτη, κι αυτός και να νιώθει ασφαλής. Αυτή είναι μια τεράστια επιτυχία του συνδικαλισμού. Βέβαια, δεν μπορείς να είσαι ικανοποιημένος όταν δεν έχεις αποτελέσματα, πρέπει να είναι διεκδικητικό το συνδικάτο, πρέπει να βλέπει και γύρω του πώς λειτουργούν τα πράγματα. Οι αστυνομικοί τον τελευταίο καιρό ασχολούνται με τα πάντα: το μεταναστευτικό είναι στις πλάτες της Αστυνομίας, ενώ και η πανδημία βασίζεται πάνω στην Αστυνομία. Η πολιτεία επέλεξε να μας ευχαριστήσει μόνο με ένα μήνυμα, αλλά θα έπρεπε για το ηθικό κομμάτι και μόνο να κάνει κάτι παραπάνω» περιγράφει.

Όταν η κουβέντα ήρθε στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας, ο κ. Μυλωνάς δήλωσε ικανοποιημένος. «Οι Πρεβεζάνοι είναι νομοταγείς, ίσως και γιατί και εμείς, ως αστυνομικοί, δεν έχουμε τιμωρητικό χαρακτήρα, αλλά ενημερωτικό. Θέλουμε να τους δώσουμε να καταλάβουν ότι αυτό το κάνουν για όλους, για τους ίδιους και τις οικογένειές τους και, όπως αποδεικνύεται, αυτό το έχουν καταλάβει όλοι. Βέβαια, νομίζω ότι ούτε το να κυνηγάμε όποιον δεν φοράει μάσκα και να επιβάλλουμε πρόστιμα είναι δουλειά της Αστυνομίας. Ίσως η πολιτεία βασίζεται στην Αστυνομία επειδή λειτουργεί σε πολύ καλά επίπεδα σε σχέση με τις άλλες Υπηρεσίες του Δημοσίου» είπε.

Μια δήλωση με νόημα

Οι σχέσεις των αστυνομικών με την τοπική αρχή είναι σε πολύ καλό επίπεδο και υπάρχει αγαστή συνεργασία, όπως ισχυρίζεται ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων. «Εμείς ως συνδικαλιστές έχουμε με τον δήμο μια πολύ καλή σχέση. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε διάλογο για εξεύρεση ενός οικοπέδου ώστε να στεγαστεί εκεί η Αστυνομική Διεύθυνση, να φύγουμε δηλαδή τώρα από το κτίριο όπου στεγάζονται Υπηρεσίες, καθώς δαπανάται ένα σημαντικό ποσό κάθε μήνα για την ενοικίαση, το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί για άλλους σκοπούς. Αυτές οι προσπάθειες όμως γίνονται από το φιλότιμο των ίδιων των αστυνομικών, κι αυτό το φιλότιμο είναι που κάνει τον αστυνομικό στην Πρέβεζα να βρίσκεται κοντά στον
πολίτη και να προσφέρει τα πάντα. Βέβαια, για μια ομάδα ατόμων, όπως αυτή των αστυνομικών, για να λειτουργήσει καλά, θα πρέπει να υπάρχει και η ανάλογη διοίκηση, με γνώμονα τη δικαιοσύνη και την αξιοκρατία. Όταν έχεις ελάχιστους ανθρώπους να βγάλεις σε πέρας το έργο σου, δεν έχεις περιθώριο να μην είσαι σωστός. Προσπαθούμε να πείσουμε τη διοίκηση για τα προβλήματα που διαπιστώνουμε οι ίδιοι από την καθημερινότητά μας, ώστε να γίνει απλούστερη για εμάς αλλά και τον πολίτη. Είναι ένα ζήτημα όταν κάποιος φτάνει σε επίπεδα διοίκησης και να μην είναι ικανός να διαχειριστεί τη θέση και το δυναμικό του» καταλήγει με νόημα ο Βαγγέλης Μυλωνάς.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ