fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Οντέρ Μουμίν: «Παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού»

Οντέρ Μουμίν: «Παράδειγμα προς μίμηση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού»

Ο δήμαρχος Ιάσμου, Οντέρ Μουμίν, απαντώντας στις ερωτήσεις της «kedenews», μας εξηγεί τα μέτρα που πάρθηκαν την περίοδο της πανδημίας, το όραμά του για την καλλιέργεια μύρτιλου στην αγροτική περιοχή του Ιάσμου, ενώ μας δίνει τον δικό του ορισμό για το πώς ένας δήμος μπορεί να είναι διαφορετικός αλλά και επιτυχημένος.

Της Χρύσας Κάτσενου

Εδώ και μήνες διανύουμε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη περίοδο λόγω της πανδημίας. Ποια μέτρα έχει λάβει ο Δήμος Ιάσμου για τους κατοίκους του;

Λάβαμε δραστικά, αυξημένα μέτρα σε εποχές κορονοϊού για την προάσπιση της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των συνδημοτών μας, όπως:

  • Διαρκείς και συστηματικές απολυμάνσεις πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε υπηρεσίες, σχολεία, θρησκευτικούς χώρους και σε κεντρικά σημεία των οικισμών μας.
  • Η προμήθεια και η διανομή μασκών και αντισηπτικών ήτανε πάντα έγκαιρη, συστηματική και αποτελεσματική. Με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, προβλέποντας τις δυσκολίες που θα αντιμετώπιζε το υπουργείο Παιδείας με τη διανομή μασκών στα σχολεία, προμηθεύσαμε έγκαιρα όλα τα σχολεία μας με μάσκες και αντισηπτικά με την κάλυψη των δαπανών από ιδίους πόρους.
  • Κινητοποιήσαμε τους δημότες ιατρούς μας, δημιουργώντας καμπάνια ενημέρωσης για την προστασία από τον κορονοϊό, με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
  • Χρηματοδοτήσαμε εκτάκτως την κατασκευή χώρου απομόνωσης και χώρου υποδοχής πιθανών ασθενών με κορονοϊό, στο Κέντρο Υγείας Ιάσμου.

Δημιουργήσαμε δεδομένα που αποτέλεσαν παραδείγματα προς μίμηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ιδίως με τα αυξημένα μέτρα σε δημόσιες υπηρεσίες, λαϊκές αγορές, την έγκαιρη επιβολή καραντίνας στον οικισμό Αγιάσματος και τη διενέργεια άμεσων δειγματοληπτικών ελέγχων από τον ΕΟΔΥ.

Αυτή η αντιμετώπισή μας απασχόλησε τον αθηναϊκό Τύπο και έλαβε πολλά εύσημα σε υπουργεία και από την κεντρική διοίκηση.

Στους δύσκολους καιρούς επιβολής μέτρων μεριμνήσαμε για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά των δημοτών μας, οικονομικών μεταναστών από την Ευρώπη και από την Αθήνα, στις κατοικίες και στις οικογένειές τους.

Στην έξαρση της πανδημίας προβήκατε σε μια σημαντική κίνηση γενναιοδωρίας προς τον ιταλικό δήμο Ρομάνο. Τι αποτέλεσε κίνητρο για αυτή την πράξη σας;

Με τη δωρεά και αποστολή 2.000 μασκών στον δήμο Romanodi Lombardia της Ιταλίας αναδείξαμε το κοινωνικό μας πρόσωπο και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μας, δείχνοντας ταυτοχρόνως την έμπρακτη αλληλεγγύη μας προς τους ευρωπαϊκούς λαούς που δοκιμάστηκαν με πολλές απώλειες κατά την κρίσιμη περίοδο της πανδημίας. Στηρίξαμε επίσης και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, που εδαφικά ανήκει στον Δήμο Ιάσμου, με δωρεά 3.000 μασκών.

dimos iasmou

Τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια στον πρωτογενή τομέα να δοθεί βαρύτητα στην ανάπτυξη της καλλιέργειας μύρτιλου. Υπάρχει αντίστοιχο ενδιαφέρον από τους αγρότες; Ποιοι είναι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι σας;

Ερευνήσαμε, σε συνεργασία με την εταιρεία Υaka IKE, με στόχο να καταστήσουμε τον Δήμο Ιάσμου νούμερο 1 στην Ελλάδα αναφορικά με την καλλιέργεια και παραγωγή μύρτιλου (blueberry). Διοργανώσαμε πρόσφατα δύο ενημερωτικές εκδηλώσεις για το μύρτιλο στην Κοινότητα Ασωμάτων και στην έδρα του δήμου μας, στον Ίασμο, με συμμετοχή αγροτών της περιοχής μας. Επίσης, διαθέτουμε 10.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2021 για τη στήριξη των εναλλακτικών καλλιεργειών.

Άμεσα δημιουργούμε ηλεκτρονική κατάσταση με τα αδιάθετα αγροτεμάχια του δήμου, τα οποία σε συμβολικές τιμές θα διατεθούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στο πλαίσιο των μέτρων μας για την αγροτική ανάπτυξη. Στόχος μας σε βάθος τριετίας είναι να καταλήξουμε σε εγκατάσταση 300-350 στρεμμάτων καλλιέργειας μύρτιλου. Με την επίτευξη αυτού του στόχου, πανελλαδικά θα είμαστε ο δήμος με την υψηλότερη στρεμματική καλλιέργεια μύρτιλου, αποκτώντας brand name.

Πολλοί μιλάνε για έναν δήμαρχο που έχει κάνει τρόπο ζωής την άσκηση πολιτικών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης. Σε ποιες δράσεις έχετε προβεί;

Στον πρώτο χρόνο της διοίκησής μας οι ωφελούμενοι στα Κέντρα Κοινότητας αυξήθηκαν κατά 489 άτομα, φτάνοντας από τα 784 άτομα στον σημερινό μαγικό αριθμό των 1.273.

Εντάχθηκαν επιπλέον 238 άτομα στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», αυξάνοντας τον αριθμό των ωφελουμένων από 397 σε 635 άτομα.

Το Κέντρο Υγείας Ιάσμου απέκτησε ασθενοφόρο μετά από συστηματικές παρεμβάσεις μας. Συμμετείχαμε και στηρίξαμε τις δράσεις εθελοντικής αιμοδοσίας του Συλλόγου Αιμοδοτών Ιάσμου.

Καθιερώσαμε τη διανομή συσσιτίου, αυξάνοντας σταδιακά τον αριθμό των δικαιούχων στα 160 άτομα. Μετά από υποβολή έγκαιρης και ολοκληρωμένης πρότασης από μέρους μας, εγκρίθηκε η δομή σίτισης του Δήμου Ιάσμου, προϋπολογισμού 191.000 ευρώ, από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η δομή σίτισης θα λειτουργήσει έως το 2023, δημιουργώντας τέσσερις μόνιμες θέσεις εργασίας και εξυπηρετώντας 160 ωφελουμένους σε καθημερινή βάση.

Επιδιώκουμε, αναζητούμε και καθιερώνουμε τον θεσμό των δωρεών για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες στο πλαίσιο του προγραμματισμού μας για την κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή. Ήδη η αρχή έγινε από Κομοτηναίους επαγγελματίες με τη δωρεά πέντε αναπηρικών αμαξιδίων και ενός ηλεκτρικού νοσοκομειακού κρεβατιού στη δομή του «Βοήθεια στο Σπίτι» του δήμου μας.

Συναντάμε σίγουρα δύσκολες, δυσάρεστες στιγμές κατά την αυτοδιοικητική πορεία μας. Οι δράσεις που έχουν στόχο την τρίτη ηλικία, τους ανέργους, τους απροστάτευτους, τους ασθενέστερους συνδημότες μας, είναι αυτές που μου δίνουν την απαιτούμενη δύναμη για να συνεχίσω το ιερό καθήκον που επιτελώ. Η ευχή του συνανθρώπου μετά από μια βαθιά πράξη ανθρωπιάς ήταν ο λόγος ενασχόλησής μου με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Αυτός ο λόγος και στόχος μετά από 10 χρόνια γεμάτα παραμένει ίδιος και το ίδιο ζωντανός.

Κάνετε λόγο συχνά για έναν«διαφορετικό» δήμο και έναν«διαφορετικό» δήμαρχο. Ποιο είναι το όραμά σας για τον Δήμο Ιάσμου;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση. Θα μου επιτρέψετε να σας παραπέμψω και να εκθέσω παρακάτω τον χαιρετισμό μου προς τους συνδημότες μου που είναι ανηρτημένος και στην ιστοσελίδα του Δήμου Ιάσμου:
«Δεν θα είμαι ένας συνηθισμένος δήμαρχος.

Θα υπηρετήσω άοκνα, ακούραστα, συστηματικά, όπως εκ του νόμου έχω υποχρέωση όλους τους συνδημότες μου.

Αλλά δεν επιδιώκω να γίνω δήμαρχος όλων.

Δεν θα είμαι δήμαρχος των οικονομικών συμφερόντων και των εργολάβων.

Θα είμαι όμως δήμαρχος των απλών δημοτών μου, της μεσαίας τάξης, των ασθενέστερων, των ηλικιωμένων, των νέων μας, της γενιάς μου και της επομένης γενιάς.

Δεν θα είμαι δήμαρχος των υποκριτών, των συκοφαντών,

Θα είμαι όμως δήμαρχος των γνησίων, αληθινών, πραγματικών, ειλικρινών δημοτών μου.

Δεν θα είμαι ο δήμαρχος των προσωπικών συμφερόντων.

Θα είμαι όμως ο δήμαρχος που θα εξυπηρετεί με γνώμονα το κοινό καλό και το συμφέρον του τόπου και του κάθε δημότη.

Όπως αντιλαμβάνεστε θα συγκρουστώ όπου χρειαστεί, θα συναινέσω όπου απαιτείται.

Δίνω λοιπόν όρκο και λόγο τιμής ότι θα υπερασπιστώ τα συμφέροντα σας, θα εργαστώ σκληρά, περισσότερο από τον καθένα που απαρτίζει τη διοίκηση μας, για να κάνω τη ζωή και την καθημερινότητα σας καλύτερη.

Σας ευχαριστώ και πάλι για την μεγάλη τιμή που μου κάνατε, στην ηλικία των 34 ετών, να είμαι ο πρώτος δημότης αυτού του ευλογημένου τόπου για τη δημοτική περίοδο 2019-2023.»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ