Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιώργος Χαντζής: «Ούτε θέμα αλλαγής ονομασίας, ούτε έδρας»

Γιώργος Χαντζής: «Ούτε θέμα αλλαγής ονομασίας, ούτε έδρας»

Έχοντας στο μυαλό του όλα εκείνα που πρεσβεύει και τα οποία έκαναν τους δημότες να τον εμπιστευτούν με την ψήφο τους πριν από έναν χρόνο, ο δήμαρχος Μακρακώμης, Γιώργος Χατζής, κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βελτιώνει σε όλους τους τομείς την καθημερινότητά τους.

Πιστός στο όραμά του και έχοντας βάλει προσωπικό στοίχημα να αντεπεξέλθει πλήρως
στον ρόλο του, μίλησε στην «kedenews» κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό, ενώ δεν δίστασε να ξεκαθαρίσει τη θέση του σχετικά με το ενδεχόμενο μετονομασίας του δήμου, τον οποίο φροντίζει να υπηρετεί με γνώμονα το συλλογικό συμφέρον.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ στη ΒΙΚΥ ΚΑΛΟΦΩΤΙΑ

Στην τελετή της ορκωμοσίας σας επικαλεστήκατε την φράση του Ζαν Μονέ «υπάρχουν δύο κατηγορίες πολιτικών: αυτοί που θέλουν να γίνουν κάτι και αυτοί που θέλουν να κάνουν κάτι». Έναν χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, ποιο είναι το σημαντικότερο που έχετε κάνει και ποιο εκείνο που υπάρχει ακόμη ως όραμα;

Αξιολογώντας τις μέχρι σήμερα ενέργειές μας ως νέα δημοτική αρχή, θα έλεγα ότι το
σημαντικότερο που καταφέραμε ήταν η κατάρτιση και σύνταξη νέου κανονισμού λειτουργίας
των υπηρεσιών του δήμου, που αποτελούσε πρώτη μας προτεραιότητα, και αισθάνομαι ευτυχής που μια εκκρεμότητα, από το 2011, έπαψε να ισχύει, με αποτέλεσμα την καλύτερη λειτουργία και οργάνωση των υπηρεσιών, αλλά και την ένταξη του δήμου στην κινητικότητα και στη δυνατότητα νέων προσλήψεων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον δήμο μας την τελευταία οκταετία ο αριθμός των εργαζομένων μειώθηκε κατά 20 άτομα.

Όραμά μας και στόχος μας είναι να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο την καθαριότητα, τις δομές στήριξης και εξυπηρέτησης των δημοτών μας και να μετατρέψουμε σε έργα τα χρήματα που λιμνάζουν στο ταμείο του δήμου λόγω έλλειψης μελετών.

Με ποιον τρόπο πρόκειται να βελτιώσει την καθημερινότητα των δημοτών το έργο
ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Μακρακώμης που θα δημοπρατηθεί από τον δήμο της Δυτικής Φθιώτιδας;

Το έργο, προϋπολογισμού 1.000.000 €, που αφορά στην ανάπλαση του ιστορικού κέντρου της Μακρακώμης και των κοινοχρήστων χώρων της, στοχεύει στη βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας της πόλης, στην προσβασιμότητα στις γειτονιές, στη δημιουργία πεζοπορικών διαδρομών, στην ομαλοποίηση του κυκλοφοριακού, στη δυνατότητα χρήσης του χώρου από τα ΑμεΑ και στην αναπτυξιακή της πορεία.

Ποιες είναι οι ενέργειες που επιστράτευσε ο δήμος για τη διάσωση της τοπικής οικονομίας μετά την εμφάνιση της πανδημίας;

Ο δήμος μας, με την εμφάνιση της πανδημίας, δημιούργησε ομάδα εργασίας που λειτουργούσε καθημερινά για την εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων αντιμετώπισης του ιού και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, το Δ.Σ. του δήμου μας αποφάσισε ομόφωνα τη λήψη μέτρων για τις επιχειρήσεις, με την απαλλαγή μέρους δημοτικών τελών – τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων, επιστροφή διά συμψηφισμού τελών που έχουν πληρωθεί, καθώς και απαλλαγή ενοικίων σε δημοτικά ακίνητα. Πέραν τούτων, δόθηκε παράταση των προθεσμιών για καταβολή και αναστολή είσπραξης βεβαιωμένων φόρων με διευκόλυνση σε τμηματικές δόσεις – απαλλαγή καταβολής τροφείων σε παιδικούς σταθμούς και παράταση βεβαιωμένων οφειλών χωρίς επιβάρυνση με τόκους και προσαυξήσεις.

Πριν από λίγο καιρό αποφασίσατε ως δημοτική αρχή να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις για την αναβάθμιση των ιαματικών πηγών στο Αρχάνι. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η διαδικασία;

Η άποψή μου είναι ότι οι ιαματικές πηγές της Ελλάδος πρέπει να αντιμετωπίζονται συνολικά
από την κεντρική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγάλος και οι δήμοι δεν διαθέτουν την υποδομή ούτε αξιολόγησής τους ούτε λειτουργίας τους.
Παρ’ όλα ταύτα, από την οικονομική επιτροπή του δήμου μας ψηφίστηκε, στην αναμόρφωση
του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού, το ποσό των 10.000 ευρώ και θα
ξεκινήσουν σύντομα οι εργασίες αναδιαμόρφωσης και επισκεψιμότητας των ιαματικών πηγών του Αρχανίου.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της «Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων και δράσεων Κοιλάδας
Σπερχειού» παραχώρησε στον Δήμο Μακρακώμης την οργάνωση και λειτουργία της για τον προσεχή Οκτώβριο. Πώς σχεδιάζετε να ανταποκριθείτε σε αυτή τη χειρονομία εμπιστοσύνης;

Επειδή ο σχεδιασμός οργάνωσης και λειτουργίας της «Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων και
δράσεων Κοιλάδας Σπερχειού» θα επηρεαστεί από την εξέλιξη που θα έχει ο Covid-19,
συζητάμε κάποια σενάρια, πλην όμως δεν είμαστε σε θέση να πάρουμε οριστικές αποφάσεις.

Πρόσφατα συζητήθηκε στο Τοπικό Συμβούλιο της Σπερχειάδας το ενδεχόμενο
μετονομασίας του Δήμου Μακρακώμης. Ποια είναι η γνώμη σας μπροστά σε μια τέτοια προοπτική;

Όπως και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας διευκρίνισα, για εμένα και την
παράταξή μου δεν υφίσταται θέμα ούτε αλλαγής ονομασίας ούτε αλλαγής έδρας. Αν κάποιοι
φαντασιώνονται αλλαγές, ένθεν κακείθεν, μάλλον φταίει η φαντασία τους. Σε ό,τι με αφορά,
παραμένω στις διευκρινίσεις και στις τοποθετήσεις που έδωσα προεκλογικά.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ