fbpx
Τρίτη, 11 Μαΐου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιώργος Δασταμάνης: «Σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού στην Περιφέρεια»

Γιώργος Δασταμάνης: «Σηκώνουμε το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού στην Περιφέρεια»

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης μιλάει στην «kedenews» για τα έργα που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία όχι μόνο θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης και των χωριών, αλλά παράλληλα θα επιλύσουν ουσιώδη προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών.

Της Αναστασίας Αρτεμιάδη

Ο δήμαρχος Γρεβενών Γιώργος Δασταμάνης μιλάει στην «kedenews» για τα έργα που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη, τα οποία όχι μόνο θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης και των χωριών, αλλά παράλληλα θα επιλύσουν ουσιώδη προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα των πολιτών. Ο κ. Δασταμάνης αναφέρεται και στο ζήτημα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, όπου τα Γρεβενά, αν και είναι από τους μικρότερους δήμους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, έχουν σηκώσει το μεγαλύτερο φορτίο.

Ο Δήμος Γρεβενών φιλοξενεί εκατοντάδες μετανάστες τα τελευταία δύο χρόνια. Πώς αντιμετωπίζετε αυτή την κατάσταση; Χρειάζεστε περισσότερη στήριξη από το κράτος;

Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η κρίση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος με τις ανεξέλεγκτες ροές που σημειώθηκαν τον πρώτο καιρό, τα Γρεβενά ήταν από τους ελάχιστους δήμους της χώρας που κράτησαν μια σοβαρή και υπεύθυνη στάση στο εθνικό αυτό θέμα, δείχνοντας έμπρακτα τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη τους. Πιο συγκεκριμένα, ολόκληρες οικογένειες φιλοξενήθηκαν και συνεχίζουν να φιλοξενούνται σε ορεινά ξενοδοχεία της περιοχής μας, με τη δημοτική αρχή να βρίσκεται σε συνεχή ετοιμότητα για οτιδήποτε χρειαστεί.

Ωστόσο, πριν από λίγους μήνες άρχισε να παρατηρείται -χωρίς καμία επίσημη ενημέρωση από την Πολιτεία- μια δυσανάλογη αύξηση στο φορτίο που σήκωνε ο δήμος μας. Για την ακρίβεια, τον περασμένο Ιούνιο φθάσαμε στο σημείο να διαμένουν πάνω από 1.300 άτομα σε 24 τοπικά ξενοδοχεία, όταν την ίδια ώρα ο πληθυσμός μας δεν ξεπερνά τις 26.000. Όπως αντιλαμβάνεστε, η κατάσταση που άρχισε να διαμορφώνεται στα Γρεβενά γινόταν ιδιαίτερα άδικη, καθώς σηκώναμε στις πλάτες μας το μεγαλύτερο βάρος σε όλη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όταν πληθυσμιακά είμαστε από τους μικρότερους δήμους.

Όμως, οι αντιδράσεις μας προς την κυβέρνηση για ισονομία και αναλογικότητα, οι οποίες μάλιστα κορυφώθηκαν με επιστολή μας προς τον κύριο πρωθυπουργό, φαίνεται ότι αποδίδουν, καθώς τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σταδιακή αποχώρηση ενός αριθμού προσφύγων και μεταναστών από την περιοχή μας. Ως δήμαρχος Γρεβενών, επαναλαμβάνω την πάγια θέση μου ότι τάσσομαι υπέρ της διαμονής προσφύγων και μεταναστών στην περιοχή μας, αλλά με την ορθή τήρηση της αναλογικότητας τόσο σε περιφερειακό όσο και σε εθνικό επίπεδο.

Ζητάμε δηλαδή την εφαρμογή του πλαφόν 1% που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Άρα, με 26.000 μόνιμους κατοίκους που έχουν τα Γρεβενά, μας αναλογούν 260 πρόσφυγες και μετανάστες. Σας διαβεβαιώνω ότι, εάν μείνουμε με τόσους, δεν θέλουμε καμία έξτρα χρηματοδότηση από το κράτος.

gefura sta grevena

Ποια μέτρα έχει λάβει η δημοτική αρχή εν μέσω της πανδημίας για την προστασία των πολιτών;

Θα ήθελα αρχικά να εκφράσω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στους οικείους αυτών που έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορονοϊό. Η αλήθεια είναι πως από την αρχή της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης, που έχει αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέραμε, τα Γρεβενά κατάφεραν μέχρι στιγμής να είναι από τις ελάχιστες περιοχές της χώρας μας με μικρό αριθμό κρουσμάτων, καθώς οι συνδημότες μας -και τους ευχαριστώ θερμά γι’ αυτό- ακολούθησαν με σεβασμό τις επίσημες οδηγίες.

Παρ’ όλα αυτά -με την ιδιότητα του γιατρού αυτή τη φορά- εφιστώ την προσοχή των συμπολιτών μου στο να συνεχίζουν να τηρούν με ευλάβεια τα μέτρα αυτοπροστασίας, αφού ο Covid-19 είναι εδώ και μάλιστα παρουσιάζει μια νέα, επιθετική έξαρση, με απρόβλεπτα, όπως όλα δείχνουν, αποτελέσματα. Επιπλέον, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι, πέρα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιήσαμε στο προσωπικό μας με τη βοήθεια του ΕΟΔΥ, προωθούμε, σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ, τη διανομή του απαραίτητου υγειονομικού υλικού στα σχολεία με τους νέους κανόνες, ενώ έχουμε ήδη προχωρήσει στην εκτύπωση και διανομή ενημερωτικής αφίσας με συμβουλές για την αποτροπή της διασποράς.

Τέλος, ματαιώσαμε όλες τις μεγάλες καλοκαιρινές εκδηλώσεις του δήμου μας για φέτος, και το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να μην πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη ετήσια εμποροπανήγυρη του Οκτωβρίου, για την αποφυγή του ανεξέλεγκτου συγχρωτισμού.

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδιά σας για την περαιτέρω ανάπλαση της πόλης;

Υπάρχει ένας πραγματικός οργασμός έργων που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη στον δήμο μας, τα οποία όχι μόνο θα αλλάξουν προς το καλύτερο την εικόνα της πόλης και των χωριών μας, αλλά παράλληλα θα επιλύσουν ουσιώδη προβλήματα που ταλανίζουν εδώ και χρόνια την καθημερινότητα των συνδημοτών μας. Κατ’ αρχάς, θα ήθελα να αναφερθώ στις εργασίες του μεγάλου έργου ύδρευσης των χωριών Κηπουρείου και Πριονίων, προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες άρχισαν πριν από λίγο διάστημα και με την ολοκλήρωσή τους θα δοθεί οριστική λύση στο χρόνιο ζήτημα με το νερό που είχαν οι δύο κοινότητές μας. Επιπροσθέτως, εδώ έρχεται να κουμπώσει και η δημοπράτηση του εξωτερικού υδραγωγείου της πόλης των Γρεβενών, που ήταν προγραμματισμένη να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, και μιλάμε για ένα τεράστιο κατασκευαστικό έργο, προϋπολογισμού 9,2 εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια στιγμή, με γοργούς ρυθμούς προχωράει το πρόγραμμα της ενεργειακής αναβάθμισης 13 σχολείων, που θα συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στη δραστική μείωση των εξόδων για θέρμανση, κάτι που σημαίνει ότι, πέρα από την πολύτιμη εξοικονόμηση κρίσιμων και χρήσιμων πόρων που θα επιστραφούν στους δημότες, επιτυγχάνεται ταυτόχρονα και έμπρακτα η προστασία του περιβάλλοντος. Επίσης, στα μέσα Αυγούστου έπεσε η πρώτη άσφαλτος στον νέο δρόμο, προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, που θα συνδέει το χωριό Άγιος Γεώργιος με τις Κοινότητες Ελευθέρου και Μικρού Σειρηνίου, ενώ πρόσφατα πήραμε το πράσινο φως για την ενεργειακή θωράκιση των κτιρίων του δημαρχείου και του Παλαιού Δασαρχείου, με επίκεντρο τη χρήση της αβαθούς γεωθερμίας.

Να σας ενημερώσω πως τα Γρεβενά πρωτοπορούν στην ανανεώσιμη αυτή μορφή ενέργειας, με ενταγμένες πράξεις εμβληματικού χαρακτήρα άνω των 8 εκατομμυρίων ευρώ, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Δημοτικού Γυμναστηρίου και Κολυμβητηρίου. Συμπληρωματικά, δεν πρέπει να παραλείψω ότι 22 καινούργιες πιστοποιημένες παιδικές χαρές βρίσκονται σε φάση πλήρους υλοποίησης, ενώ θέλω να επισημάνω και την κατασκευή του νέου σταθμού των ΚΤΕΛ, που θα είναι έτοιμος το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, και έτσι θα αποσυμφορηθεί κυκλοφοριακά το κέντρο της πόλης. Αξίζει, ακόμη, να αναφέρουμε τις εργασίες καλλωπισμού και εξωραϊσμού που κάνουμε κλιμακωτά σε πλατείες και οδούς των Γρεβενών, ενώ μέσα στο καλοκαίρι δημιουργήσαμε και έναν όμορφο δημοτικό οπωρώνα.

Όσον αφορά το μέλλον, αυτό συμπυκνώνεται στις δράσεις και στα έργα του ΣΒΑΚ Γρεβενών, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις αξιοποίησης του φυσικού περιβάλλοντος και ενίσχυσης των δημόσιων συγκοινωνιών, βελτίωση κυκλοφορίας-στάθμευσης των αστικών-εμπορευματικών μεταφορών και εφαρμογή νέων τεχνολογιών, δημιουργία δικτύων ροών για πεζούς-ποδηλάτες και στήριξη των δομών ΑμεΑ.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ