fbpx
Κυριακή, 17 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δημήτρης Γιαννημάρας: «Ευοίωνα τα σημάδια συνεργασίας κράτους και Αυτοδιοίκησης»

Δημήτρης Γιαννημάρας: «Ευοίωνα τα σημάδια συνεργασίας κράτους και Αυτοδιοίκησης»

Για την ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και φημισμένη από την ελληνική μυθολογία περιοχή της Δυτικής Μάνης μίλησε στην «kedenews» ο δήμαρχος της περιοχής, Δημήτρης Γιαννημάρας. Ο κ. Γιαννημάρας έκανε λόγο για τις δυνατότητες, τα μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή, αλλά και την προσπάθεια που καταβάλλεται από τη δημοτική αρχή έτσι ώστε να ανοίξουν νέοι αναπτυξιακοί δρόμοι στη Δυτική Μάνη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΔΗΜΑΡΧΟΥ  ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΝΗΣ

στη Μαύρα Σαραντοπούλου

Αγαπητέ κύριε δήμαρχε, έχετε υπό τη διοίκησή σας μια μεγάλη, ιδιαίτερη και άκρως τουριστική περιοχή. Τη Δυτική Μάνη πόσο διαφορετική τη βρήκε φέτος ο επισκέπτης;

Η Μάνη πραγματικά είναι μια ιδιαίτερη περιοχή με φυσικές ομορφιές και με μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά. Έχει όμως πολλά και μεγάλα προβλήματα που θέλουν τη λύση τους. Η δημοτική αρχή ξεκίνησε με όρεξη για δημιουργία και συνέταξε μελέτες που είχαν σχέση με τα απορρίμματα, περιμένοντας την ένταξή τους, όμως το πρόβλημα της πανδημίας έβαλε, για κάποιο διάστημα, φρένο σε αυτή την με επιτάχυνση πορεία της.
Ένα δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που παρουσιάστηκε στη συνέχεια από τις αρχές του καλοκαιριού ήταν η έντονη λειψυδρία. Η περιοχή της Δυτικής Μάνης είχε ανέκαθεν κάθε καλοκαίρι μείωση της ποσότητας νερού από τις πηγές της, αλλά η φετινή κατάσταση προκάλεσε πολύ μεγάλα προβλήματα στην παροχή νερού στον δήμο μας, με συνέπεια να λέμε ότι ο φετινός επισκέπτης είχε τα παράπονά του.

Ποια είναι τα μεγάλα ζητήματα που ως δημοτική αρχή κληθήκατε να αντιμετωπίσετε στην περιοχή;

Η περιοχή του Δήμου Δυτικής Μάνης προβληματίζεται από διάφορα θέματα, όπως (α) ο περιφερειακός δρόμος Καλαμάτας – Αρεόπολης, (β) η έλλειψη βιολογικών καθαρισμών και αποχέτευσης, (γ) τα απορρίμματα, (δ) η ανάδειξη και άλλων μορφών τουρισμού για επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, (ε) το μεγάλο πρόβλημα της υδροδότησης της περιοχής και μια σειρά από μικρότερα προβλήματα.

arxaiologos

Μιλήστε μας για τα έργα και τις πρωτοβουλίες της δημοτικής σας αρχής.

Η δημοτική αρχή που ανέλαβε τη διοίκηση του δήμου από 1ης Σεπτεμβρίου 2019 ξεκίνησε σύντομα μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως η παρέμβαση στην κεντρική εξουσία για μια νέα χάραξη δρόμου από Καλαμάτα προς Αρεόπολη, γιατί δεν μπορεί να μιλάς για ανάπτυξη μιας περιοχής όταν θέλεις περίπου μία ώρα για 45 χιλιόμετρα απόσταση. Η άμεση λύση που έδωσε η κυβέρνηση ήταν διά μέσου Περιφέρειας Πελοποννήσου, παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της βελτίωσης και ασφάλειας του υπάρχοντος δρόμου. Προχώρησε στην ανάθεση μελετών για βιολογικούς, μονοπάτια, φαράγγια, τουριστικά αγγυροβόλια, και άλλες, προκειμένου να τις εντάξει μέσα σε προγράμματα χρηματοδότησης. Έλυσε το θέμα των απορριμμάτων και, επειδή ανέκαθεν δεν είχε άλλον τρόπο επεξεργασίας εκτός της μεταφοράς, προχώρησε σε συνεργασία με την κυβέρνηση στη μεταφορά τους σε νόμιμο χώρο στην Άμφισσα.

Ερεύνησε και ανακάλυψε νέες πηγές νερού στον Ταΰγετο και τώρα προχωράει στη σύνταξη μελέτης για να έχει στη συνέχεια χρηματοδότηση του έργου εκμετάλλευσής τους. Βρισκόμαστε στο στάδιο των αδειοδοτήσεων της μελέτης και κατασκευής τουριστικού αγκυροβολίου στην Καρδαμύλη. Έχει ανατεθεί η μελέτη ανάδειξης του φαραγγιού του Ριντόμου. Ένα φαράγγι με σπάνια ομορφιά που, αν αναδειχθεί σωστά, μπορεί να γίνει πραγματικά μεγάλος μοχλός ανάπτυξης. Στο πνεύμα ανάδειξης της μυθολογίας μας, εγκαινιάσαμε πρόσφατα, στη νησίδα που αναφέρει ο Παυσανίας, το αυγό του έρωτα της Λήδας και του Δία από το οποίο προέκυψαν οι Διόσκουροι και η Ωραία Ελένη. Θα μπορούσα να μιλάω επί ώρες για τα όνειρά μας και τις προθέσεις μας, αλλά, επειδή είμαι άνθρωπος των έργων, σταματώ εδώ και θα χαρώ πολύ να τα ξαναπούμε με εγκαίνια έργου.

Αυτοδιοίκηση και κεντρικό κράτος. Υπάρχει συνεργασία και βοήθεια προς την περιοχή;

Μέχρι τώρα τα σημάδια συνεργασίας κεντρικού κράτους και Αυτοδιοίκησης είναι ευοίωνα. Διαπιστώνουμε συνεργασία ΚΕΔΕ και υπουργείων, εμείς οι δήμαρχοι έχουμε ανοιχτή επικοινωνία με υπουργούς και συνεργάτες τους, και γενικά υπάρχει κλίμα καλής συνεργασίας. Μέχρι τώρα ό,τι βοήθεια ζητήσαμε για την περιοχή, στα λογικά πλαίσια, μας έχει δοθεί.

avgo eikona

Ο δήμος ταλαιπωρείται από υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση, όπως αναφέρουν φορείς της περιοχής. Τι πραγματικά συμβαίνει;

Ο Δήμος Δυτικής Μάνης είναι ένας μικρός δήμος ορεινός με γηρασμένο μόνιμο πληθυσμό, αποτελούμενος από 27 κοινότητες και 70 οικισμούς. Οι δικές μας πηγές χρηματοδότησης είναι ελάχιστες, με συνέπεια οι ίδιοι πόροι να είναι μηδαμινοί και οι οικονομικές ανάγκες μεγάλες. Η χρηματοδότηση από το κράτος είναι στα πλαίσια του όσα μας ανήκουν και στην ορεινότητά μας. Δεν υπάρχει κάτι το ξεχωριστό. Εκείνο, όμως, που πραγματικά συμβαίνει είναι η υποστελέχωση του δήμου. Ενημερώνουμε αρμοδίως συνέχεια για το θέμα, στέλνουμε τα αιτήματά μας και πιέζουμε για τη λύση τους. Είναι, όμως, πέρα από κάθε αντοχή το ΑΣΕΠ μήνες τώρα να μη μας στέλνει αντικαταστάτη υποψήφιου υπαλλήλου που δεν απεδέχθη τον διορισμό του.

Ποια τα σχέδια του δημάρχου για την επόμενη ημέρα;

Προσωπικά, η μόνη μου επιθυμία είναι να αφήσω έργο στον δήμο στο τέλος της θητείας μου. Το μόνο που προσπαθώ είναι να δουλεύω και πέραν των δυνάμεών μου, ώστε να επιτύχω τα σχέδιά μου για την ανάπτυξη του δήμου και το καλό των δημοτών μου και που ανέπτυξα παραπάνω.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ