fbpx
Κυριακή, 24 Ιανουαρίου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Διονύσης Κυριακόπουλος: Το ΕΚΔΔΑ ως στρατηγικός πυλώνας του επιτελικού κράτους

Διονύσης Κυριακόπουλος: Το ΕΚΔΔΑ ως στρατηγικός πυλώνας του επιτελικού κράτους

«To ΕΚΔΔΑ προσφέρει υπηρεσίες ποιοτικότερες, αλλά και πιο στοχευμένες στις ανάγκες τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των φορέων και των υπηρεσιών»

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «kedenews» ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, Διονύσιος Κυριακόπουλος, αναφέρθηκε στις επιμορφωτικές δράσεις που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις και να καλύψουν επίκαιρες εκπαιδευτικές ανάγκες στη Δημόσια Διοίκηση. Μεταξύ άλλων, μίλησε για τις ημερίδες που υλοποιεί το Κέντρο.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΚΔΔΑ

στη ΝΑΤΑΣΣΑ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ποιος ο ρόλος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στην κοινωνία;

Ο ρόλος του ΕΚΔΔΑ είναι να συμβάλει στην ανάπτυξη μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης η οποία θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών προς τους πολίτες και λιγότερη γραφειοκρατία. Συγκεκριμένα, το Ινστιτούτο Επιμόρφωσης επιμορφώνει τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης μέσω πιστοποιημένων επιμορφωτικών προγραμμάτων, τα οποία προκύπτουν από την ανίχνευση εκπαιδευτικών αναγκών σε συνεργασία με τους φορείς του δημόσιου τομέα. Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης εκπαιδεύει νέα στελέχη επιτελικού χαρακτήρα, ταχείας εξέλιξης, με άρτια επαγγελματική κατάρτιση και σύγχρονη διοικητική αντίληψη τα οποία εισέρχονται στη δημόσια διοίκηση μέσω ενός -κατά κοινή ομολογία- απαιτητικού και απολύτως αξιοκρατικού εισαγωγικού διαγωνισμού. Παράλληλα, το Ινστιτούτο Τεκμηρίωσης, Έρευνας και Καινοτομιών αποτελεί την ερευνητική μονάδα του ΕΚΔΔΑ με σκοπό να συμβάλει στην παραγωγή, προαγωγή και διάδοση της διοικητικής τεχνογνωσίας και των καινοτόμων πρακτικών στον ελληνικό δημόσιο τομέα. Επομένως, αντιλαμβάνεστε ότι το ΕΚΔΔΑ έχει κομβικό ρόλο στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης εντός του επιτελικού κράτους όπως το οραματίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ποια νέα προγράμματα «τρέχει» αυτή την εποχή το ΕΚΔΔΑ;

Το ΕΚΔΔΑ, μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης και του επιστημονικού του προσωπικού, σχεδιάζει συνεχώς νέα προγράμματα, που προκύπτουν μετά από αιτήματα υπηρεσιών και φορέων, αλλά και από την ανίχνευση των εκπαιδευτικών αναγκών των υπαλλήλων τους, πάντα σε συνδυασμό με τις τεχνολογικές εξελίξεις, τις θεσμικές αλλαγές και την εισαγωγή καινοτομιών στη δημόσια διοίκηση. Είναι μια δυναμική και εξαιρετικά δημιουργική διαδικασία, για το αποτέλεσμα της οποίας είμαστε υπερήφανοι. Και σας το λέω όχι μόνο με την ιδιότητα του προέδρου, αλλά και ως μέλος του επιστημονικού προσωπικού του φορέα επί σειρά ετών.

Να αναφέρω ενδεικτικά, λοιπόν, κάποια από τα νέα μας, πιστοποιημένα προγράμματα:

– Σύγχρονες προκλήσεις στη διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.
– Ο ψηφιακός μετασχηματισμός στη διοίκηση εκπαίδευσης
– Ενεργητικές πολιτικές για την εργασιακή επανένταξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
– Αρχές και πολιτικές της ενεργούς γήρανσης.
– Η αξιοποίηση της τεχνολογίας στην ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας.
– Εργαστήριο σχεδιασμού και προετοιμασίας για την αντιμετώπιση καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.

Όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς, πρόκειται για επιμορφωτικές δράσεις που φιλοδοξούν να αντιμετωπίσουν σύγχρονες προκλήσεις και να καλύψουν επίκαιρες εκπαιδευτικές ανάγκες στη δημόσια διοίκηση.

Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης: Μια ιστορία υπερτιμημένη ή απαραίτητη για τον δημόσιο τομέα;

Θα έλεγα μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία ενός σύγχρονου, επιτελικού κράτους. Η ΕΣΔΔΑ, στα 35 χρόνια λειτουργίας της, έχει ήδη συνεισφέρει στην στελέχωση της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης με 26 εκπαιδευτικές σειρές και πάνω από 2.500 χιλιάδες υπαλλήλους, πλήρως εκπαιδευμένους και ικανούς να φέρουν σε πέρας τις εκάστοτε μεγάλες μεταρρυθμιστικές προσπάθειες της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης. Δεν θα πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε ότι εμπνευστής της παραμένει η γαλλική ΕΝΑ, ένα μοντέλο πρότυπο ανώτατης δημοσιοϋπαλληλίας επιφορτισμένο με την ευθύνη προώθησης καινοτόμων και πολλές φορές ριζοσπαστικών αλλαγών στον δημόσιο τομέα. Με την ευκαιρία που μου δίνετε, επιτρέψτε μου μάλιστα να πω ότι τον τελευταίο χρόνο βρίσκεται σε εξέλιξη, παρά τα μεγάλα εμπόδια που θέτει η πανδημία, μια σημαντική περαιτέρω αναβάθμιση της ΕΣΔΔΑ μέσω ενός νέου, περισσότερο επιχειρησιακού μαθησιακού υποδείγματος, το οποίο διαχωρίζεται σαφώς από τα αντίστοιχα ακαδημαϊκά. Η ΕΣΔΔΑ -και αυτό θέλω να το τονίσω- δεν είναι ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα. Είναι μια υψηλής ειδίκευσης παραγωγική Σχολή με εκπαιδευτικά πρότυπα και πλέον ιδιαίτερα επιχειρησιακά, και οι απόφοιτοί της από την πρώτη κιόλας μέρα που τοποθετούνται στις υπηρεσίες τους είναι σε θέση να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.

Το Κέντρο υλοποιεί ημερίδες; Με ποια θέματα ασχολείται;

Οι ημερίδες αποτελούν ένα από τα εργαλεία που προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε προκειμένου να ανταποκριθούμε στην αποστολή μας στον μέγιστο βαθμό. Πρόκειται για πρωτοβουλίες με επιμορφωτικό κυρίως χαρακτήρα και αφορούν ζητήματα που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της Δημόσιας Διοίκησης. Εστιάζουμε, βέβαια, σε θέματα που σηματοδοτούν τη μετάβαση του Ελληνικού Δημοσίου στη νέα ψηφιακή εποχή, αλλά και στην ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών, καθώς και στο αποτύπωμα δημόσιων πολιτικών στην καθημερινότητα του πολίτη. Μέσα από ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις επιστημόνων εγνωσμένου κύρους, αλλά και υπηρεσιακών παραγόντων, εξάγονται πολύτιμα συμπεράσματα και προσφέρονται ουσιαστικές γνώσεις στους συμμετέχοντες. Θα ήθελα να σημειώσω, τέλος, την άμεση προσαρμογή του ΕΚΔΔΑ στις νέες συνθήκες που έχει επιβάλει σε όλους μας η πανδημία. Έτσι, μετά την υλοποίηση του εκπαιδευτικού και επιμορφωτικού μας προγράμματος μέσω τηλεκπαίδευσης, προχωρήσαμε ένα βήμα παραπέρα. Τολμήσαμε να διοργανώσουμε και τις ημερίδες μας διαδικτυακά. Και το εγχείρημα αποδείχθηκε εξαιρετικά επιτυχημένο, αν κρίνουμε από την εντυπωσιακή ανταπόκριση των συναδέλφων μας.

Πρωτόκολλο συνεργασίας ΥΠΕΣ-ΕΚΔΔΑ και Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Ποιος ο στόχος της συνεργασίας αυτής;

Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου έθεσα βασικό στόχο να αποκτήσει το ΕΚΔΔΑ μια κουλτούρα εξωστρέφειας. Επιδιώκουμε, με συνέπεια, μέσα από συνεργασίες και συνέργειες, να γίνουμε πιο δημιουργικοί και, τελικά, πιο χρήσιμοι. Να προσφέρουμε υπηρεσίες ποιοτικότερες, αλλά και πιο στοχευμένες στις ανάγκες τόσο των δημοσίων υπαλλήλων όσο και των φορέων και των υπηρεσιών. Αυτόν τον σκοπό υπηρετεί το πρωτόκολλο συνεργασίας με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μέσα από την υλοποίηση του πρωτοκόλλου συνεργασίας θα καταρτιστεί το προσωπικό της ανεξάρτητης αρχής, αλλά και όλου του δημόσιου τομέα, σε μια σειρά από αντικείμενα αιχμής, με έμφαση στη διαφάνεια, στην ακεραιότητα και στη λογοδοσία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ