fbpx
Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Δημαδάμα: «Πρέπει να υπάρξει μία στιβαρή δυναμική αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην...

Δημαδάμα: «Πρέπει να υπάρξει μία στιβαρή δυναμική αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία»

Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζέφη Δημαδάμα, μιλά αποκλειστικά στην KEDENEWS.GR για όλα τα μεγάλα ζητήματα της πολιτικής επικαιρότητας.

Ειλικρινής και προσηνής, χωρίς καμία διάθεση να αποφύγει τα δύσκολα ερωτήματα, η κ. Δημαδάμα κάνει λόγο για τις θέσεις του ΚΙΝΑΛ σε εθνικά και οικονομικά θέματα, για την εσωτερική κατάσταση του κόμματος αλλά και για το νομοσχέδιο για τις συναθροίσεις που έγινε η αιτία σκληρής κρητικής.

Συνέντευξη της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου του ΚΙΝΑΛ στη Μαύρα Σαραντοπούλου

Αγαπητή κυρία Δημαδάμα, βρισκόμαστε σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ερντογάν δεν σταματά να προκαλεί ενώ η απόφασή του να μετατρέψει σε τζαμί την Αγία Σοφία, έχει προκαλέσει παγκόσμιο κύμα αντιδράσεων. Θεωρείτε πως η ελληνική κυβέρνηση εξάντλησε όλα τα διπλωματικά χαρτιά και όπλα της για να «φρενάρει» τον σουλτάνο;

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε δύσκολη καμπή και θεωρώ ότι θα πρέπει να πάρουμε πολύ σοβαρές αποφάσεις ως Ελλάδα και ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Από την πρώτη στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής έχει προτείνει τη Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών γιατί αποτελεί μονόδρομο για να διασφαλίσουμε όλοι μαζί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος της χώρας μας. Η Τουρκία δυστυχώς επιβεβαιώνει συστηματικά τη φήμη της ως “κακός γείτονας” και η Ελλάδα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την εξωτερική πολιτική της με μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η Ελληνική Κυβέρνηση δυστυχώς άργησε να αντιδράσει στην μετατροπή της Aγίας Σοφίας σε μουσουλμανικό τέμενος. Ο κ. Ερντογάν είχε προαναγγείλει την πρόθεση του σχετικά με την Αγία Σοφία και τα δικά μας αντανακλαστικά ήταν πολύ αργά. Το Κίνημα Αλλαγής πρότεινε “στιβαρή αντεπίθεση” και ενεργοποίηση των διεθνών οργανισμών που σχετίζονται με τον πολιτισμό και τα παγκόσμια πολιτιστικά μνημεία όπως τα Ηνωμένα Έθνη, την Unesco και χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Καθοριστικός ήταν και παραμένει ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή κυρώσεων και μέτρων στην Τουρκία. Ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να πιέσει προς αυτή την κατεύθυνση σε επίπεδο Ευρώπης, πριν είναι αργά.

Ποια η θέση του ΚΙΝΑΛ απέναντι σε αυτή την απόφαση;

Επαναλαμβάνουμε σε όλους τους τόνους ότι είμαστε εδώ ως Κίνημα Αλλαγής για να συνδράμουμε εποικοδομητικά την κυβέρνηση στα εθνικά ζητήματα αν και ο κ. Μητσοτάκης φαίνεται ότι έχει επιλέξει έναν μοναχικό δρόμο. Εφόσον έχει επιλέξει αυτόν το μοναχικό δρόμο είναι αποκλειστική και η ευθύνη του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της εξωτερικής μας πολιτικής. Εμείς ως υπεύθυνη αντιπολίτευση απευθυνθήκαμε στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές -την ευρωπαϊκή μας οικογένεια- και ζητήσαμε επίσημα τη στήριξη τους. Αναρωτιέμαι αν έκανε κάτι αντίστοιχο η αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εκτιμάτε ότι ο κ. Ερντογάν θα κλιμακώσει και αν ναι με απώτερο στόχο τι;

Η Τουρκία αποδεικνύεται ότι έχει σειρά ζητημάτων στην Αντζέντα της, τα οποία ξεδιπλώνει και κλιμακώνει, από το προσφυγικό μεταναστευτικό, το οποίο δεν έχει ξεπεραστεί ούτε έχει τελειώσει, ζητήματα που σχετίζονται με την ΑΟΖ καθώς και το Τούρκο-Λιβυκό Σύμφωνο. Είναι εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση στα ελληνοτουρκικά, στην ΝΑ Ευρώπη και πρέπει η Ελλάδα και η Κύπρος και η Ευρωπαϊκή Ένωση να ευθυγραμμίσουν την στρατηγική τους και τις προτεραιότητές τους.

Υπενθυμίζω και υπογραμμίζω ότι τα ζητήματα τα οποία σχετίζονται με τα ελληνοτουρκικά δεν είναι θέματα Ελλάδας – Τουρκίας είναι θέματα Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης άρα απαιτείται να συζητηθούν ξανά οι ευρωπαϊκές πολιτικές γειτονίας.
Εμάς ως Ελλάδα δεν μας απασχολεί πρωτίστως τι θα κάνει ο κ. Ερντογάν, εμείς πρέπει να ετοιμάσουμε τη δική μας στρατηγική στην εξωτερική πολιτική και όχι να αναμένουμε τί και πότε θα δράσει η Τουρκία.

Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι ακολουθούμε την στρατηγική του κυρίου Ερντογάν, ανταποκρινόμαστε “κατόπιν εορτής” και παρακολουθούμε ασθμαίνοντας τις δικές του ενέργειες. Λάθος. Η χώρα μας πρέπει να προηγείται, να προλαβαίνει τις ενέργειές του χτίζοντας συμμαχίες και απαιτώντας συμμαχίες.

Προφανώς δεν είναι εύκολο γι’ αυτό και χρειαζόμαστε εθνική συνεννόηση, διακομματική συνεννόηση -επιμένουμε στην Σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών- και ομοψυχία. Εμείς και στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα έχουμε δηλώσει απερίφραστα ότι πρέπει να υπάρξει μία στιβαρή δυναμική αντίδραση της Ευρώπης απέναντι στην Τουρκία και στην επιθετικότητά της με κυρώσεις και μέτρα.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Γερμανική Προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατά το 2ο εξάμηνο του 2020 αποζητά εναγωνίως αποκατάσταση των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας και δημιουργίας δίαυλου επικοινωνίας. Το Κίνημα Αλλαγής όπως και το ΠΑΣΟΚ είμαστε υποστηρικτές στην ύπαρξη διαύλων επικοινωνίας Ελλάδας και Τουρκίας γιατί εξυπηρετούν τους στόχους της ειρηνικής συνύπαρξης και της αρμονικής συνεργασίας των χωρών και σίγουρα όχι με την Ελλάδα σε μειονεκτική θέση.

Το γενικό lockdown, η πανδημία αλλά και η έντονη αίσθηση φόβου που επικρατεί ανάμεσα στους πολίτες, στρέφουν τους οικονομικούς κρατικούς δείκτες προς την κατιούσα. Είναι μόνο αυτοί οι λόγοι ή πιστεύετε ότι για το ήδη αρνητικό πρόσημο που μπαίνει στα κρατικά έσοδα ευθύνεται και η πολιτική της κυβέρνησης;

Το γενικό lockdown και η πανδημία μας φέρνουν αντιμέτωπους με το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής και κοινωνικής ύφεσης. Για μια ακόμη φορά μετά από 10 σχεδόν χρόνια σκληρής οικονομικής κρίσης θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουμε νέα ύφεση. Χωρίς να θέλω να είμαι μάντης κακών από το Σεπτέμβριο η κατάσταση στην οικονομία άρα και στην κοινωνία θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Και αυτό γιατί η τουριστική περίοδος είναι εξαιρετικά περιορισμένη και χαμηλών προσδοκιών άρα και οι επιπτώσεις θα είναι δυσμενείς.

Θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να ενισχύσουμε τις ευάλωτες ομάδες, θα πρέπει να σταθούμε δίπλα στους εργαζόμενους, δίπλα στους ανέργους στις νέες ανάγκες που θα προκύψουν. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι απροετοίμαστη και δυστυχώς εφαρμόζει κατά γραμμα την τακτική “βλέποντας και κάνοντας” που έχει ήδη στοιχίσει στους πολίτες αλλά και στην κυβέρνηση που προσπαθεί εκ των υστέρων να “μαζέψει τα σπασμένα”.

Το Κίνημα Αλλαγής για τον ένα χρόνο από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ παρουσίασε 22 σημεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της κοινωνίας παρά τα επικοινωνιακά σόου και την πολυδιαφημιζόμενη “Γαλάζια κανονικότητα”.

Αποδεικνύεται ότι η Γαλάζια κανονικότητα είναι η επανάκαμψη του πελατειακού κράτους, η αδιαφάνεια, οι τράπεζες που στηρίζουν τους ισχυρούς και όχι τους μικρομεσαίους, το “δόγμα” μισή δουλειά, μισός μισθός για τους εργαζόμενους, την αδιαφορία για τους αγρότες και την επιβίωση τους.

Προβλέπετε ισχυρό κύμα ύφεσης από Σεπτέμβρη; Ποιες είναι οι προτάσεις του ΚΙΝΑΛ προς αποφυγή μιας νέας οικονομικής κρίσης;

Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε αποφασίσει να ενισχύσουμε τους πολίτες ώστε να σταθούν όρθιοι στα δύσκολα δίνοντας έμφαση στη στήριξη των πραγματικών αναγκών των πολλών και όχι των λίγων, για αυτό ζητούμε επιτακτικά τη θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου μηνιαίου εισοδήματος για την συνταξιούχος του ΕΦΚΑ και την ενεργοποίηση του νέου ΕΚΑΣ.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επιμένει σε ατελέσφορους τακτικισμούς και μισόλογα και δεν αντιμετωπίζει ολιστικά τα ζητήματα που έχουν προκύψει και που θα προκύψουν δυστυχώς στην οικονομία. Έχουμε σοβαρότατες επιφυλάξεις για την εξέλιξη της κατάστασης την επόμενη μέρα. Δεν μένουμε με σταυρωμένα τα χέρια δεν περιοριζόμαστε σε στείρα κριτική, λαϊκισμούς και αερολογίες όπως η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης όπως έκανε και κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έχουμε ήδη καταθέσει ένα πολύ συγκεκριμένο, συνεκτικό σχέδιο με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία, το οποίο θα εμπλουτιστεί με το σχέδιο “Νέα Αλλαγή” στη Συνδιάσκεψή μας το φθινόπωρο. Μεταξύ άλλων το Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε ήδη: 10 σημεία-προτάσεις για το κοινωνικό κράτος, σχέδιο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την ενίσχυση της ρευστότητας, προτάσεις για τον αγροτικό τομέα, για την πρωτοβάθμια υγεία και το ΕΣΥ, για την αντιμετώπιση του δημογραφικού, για την αντιμετώπιση των κόκκινο στεγαστικών δανείων, για την παιδεία.

Έχουμε παρουσιάσει συστάδα μέτρων με τα οποία προσπαθούμε να βοηθήσουμε τη χώρα αλλά η κυβέρνηση είναι αποστασιοποιημένη και αρνείται να εντάξει τις προτάσεις μας, οι οποίες είναι κοστολογημένες και πολύ συγκεκριμένες. Εμείς επενδύουμε στην εποικοδομητική αντιπολίτευση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Αυτό απαιτούν οι ανάγκες του μέλλοντος, αυτό απαιτεί η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία, αυτό απαιτούν οι προοδευτικοί πολίτες και αυτό θα κάνουμε στηλιτεύοντας τα λάθη της κυβέρνησης της ΝΔ και παρουσιάζοντας λύσεις.

Θα περίμενε ωστόσο κάποιος ένα κόμμα με δημοκρατική ιστορία όπως είναι το ΚΙΝΑΛ να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο. Ωστόσο έγιναν προσπάθειες για βελτιώσεις, έτσι δεν είναι;

Όταν είδαμε το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που κατατέθηκε στη Βουλή από τον κ. Χρυσοχοιδη και την κυβέρνηση, στην αρχική του μορφή, θέλω να ομολογήσω ότι εκπλαγήκαμε δυσάρεστα. Το Νομοσχέδιο είχε ξεκάθαρα αντιδημοκρατικές παραμέτρους και πολλά ζητήματα που παρέπεμπαν σε αστοχίες και ασάφειες που θα κατακεραύνωναν τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα.

Θεωρήσαμε χρέος μας να το βελτιώσουμε όσο περισσότερο μπορούσαμε γιατί αφορούσε δύο πολύ σημαντικά ζητήματα το δικαίωμα στις διαδηλώσεις και το δικαίωμα στην ασφαλή πρόσβαση, ζωή και εργασία στην πόλη, σε κάθε πόλη της Ελλάδας. Για εμάς στο Κίνημα Αλλαγής και τα δύο αυτά ζητήματα είναι εξαιρετικά σημαντικά. Είναι σίγουρο ότι θα βγούμε στους δρόμους ξανά να διαδηλώσουμε, να διεκδικήσουμε, να ακουστούν τα αιτήματά μας. Να ακουστούν τα αιτήματά μας και όχι να ακούγονται μόνο τα επεισόδια, τα χημικά, και τα έκτροπα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, μεταξύ αστυνομίας, ανεξάρτητων ομάδων, “μπαχαλάκηδων” και αποδυναμώνοντας την ουσία των αιτημάτων των διαδηλωτών.

Αποφασίσαμε να κάνουμε εποικοδομητική αντιπολίτευση και να στηριχθούμε στην πρόταση νομοσχεδίου που είχε καταθέσει ο πρώην δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης και είχε επεξεργαστεί από σημαντικούς επιστήμονες, συνταγματολόγους. Σας αποκαλύπτω ότι η διαδικασία αυτή δεν ήταν καθόλου εύκολη. Υπήρξαν πολλά πισωγυρίσματα, διαφοροποιήσεις όμως θεωρώ ότι στο τέλος το νομοσχέδιο το οποίο προέκυψε πραγματικά βελτιώθηκε σημαντικά.

Είμαι πεισμένη ότι οι πολίτες είναι περισσότερο ώριμοι από όσο εμείς στα κόμματα εκτιμούμε. Η πλειοψηφία των πολιτών ζητούν εποικοδομητική αντιπολίτευση που συνδράμει προς το συμφέρον της χώρας, χωρίς φανφάρες και βολικό λαϊκισμό. Στο Κίνημα Αλλαγής έχουμε αποφασίσει να κινηθούμε με αυτόν τον τρόπο. Κάποιους ίσως αυτός ο ρόλος ακόμη τους ξενίζει.

Οι τελευταίες εβδομάδες ομολογουμένως ήταν δύσκολες για το ΚΙΝΑΛ. Τόσο για τα στελέχη του όσο και για τους ψηφοφόρους και φίλους του Κινήματος. Υπάρχει στ αλήθεια διχόνοια όπως αφήνουν να εννοείται κυβέρνηση και αντιπολίτευση ή ήταν μία δύσκολη κατάσταση που ξεπεράστηκε;

Είναι εξαιρετικά σημαντικό στα κόμματα να υπάρχει εσωκομματική δημοκρατία, να ακούγονται οι φωνές όλων, οι διαφορετικές απόψεις αλλά ταυτόχρονα να υπάρχουν και κανόνες που πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους και όλες. Ακούγονται οι απόψεις όλων, αλλά η πλειοψηφία αποφασίζει και η απόφαση την οποία λαμβάνει ακολουθείτε από όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, λειτουργούν τα όργανα των κομμάτων, οι κοινοβουλευτικές ομάδες, με σεβασμό στους κανόνες της δημοκρατίας.

Είναι σαφές ότι δημιουργήθηκε ένα πολιτικό ζήτημα τις τελευταίες εβδομάδες στο Κίνημα Αλλαγής και συγκεκριμένα κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις, το οποίο αντιμετωπίστηκε άμεσα από την ηγεσία και τους βουλευτές μας. Ούτε διχασμοί, ούτε αντιπαλότητες, ούτε υπόγειοι σχεδιασμοί και υπόγειες διαδρομές.

Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ακολούθησε συζητήθηκαν και ξεκαθαρίστηκαν τα όποια θέματα προέκυψαν, προσδιορίζοντας τη μελλοντική πορεία μας. Προχωρούμε με βάση τις αποφάσεις που έχουμε πάρει θεσμικά στα όργανα μας για μία αυτόνομη πορεία στον προοδευτικό, σοσιαλιστικό, δημοκρατικό χώρο. Τα ζητήματα είναι πολλά και η συγκυρία που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε δυναμικά, χωρίς αμφιταλαντεύσεις. Η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομούν ένα βολικό δίπολο αντιπαράθεσης χωρίς ουσία και εμείς το ανατρέπουμε με προτάσεις και δράσεις μέσα στην κοινωνία, μαζί με την κοινωνία. Και αυτό δεν τους αρέσει καθόλου.

Ως νέος άνθρωπος η Ζέφη Δημαδάμα που δραστηριοποιείται έντονα στην πολιτική ζωή της χώρας, που είναι το όραμά της για το κόμμα της και την Ελλάδα του αύριο;

Έχουμε περάσει πολλά και δύσκολα τα τελευταία χρόνια. Θέλω να πιστεύω ότι μέσα από τις δυσκολίες προκύπτουν ευκαιρίες, αρκεί να έχουμε και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη σχέδιο και γενναιότητα να προχωρήσουμε μπροστά με περισσότερους νέους και περισσότερες γυναίκες.

Και όταν λέω να προχωρήσουμε μπροστά εννοώ όλοι και όλες μαζί, χωρίς αποκλεισμούς, με λιγότερες ανισότητες, με ίδιες ευκαιρίες, με στόχο την ανάπτυξη που θα σέβεται το περιβάλλον, δεν θα αγνοεί την κλιματική αλλαγή, θα είναι μια δίκαιη ανάπτυξη με στόχο την οικονομική ευημερία.

Η πολιτική πρόταση του Κινήματος Αλλαγής και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο οποίο μετέχω ως Αντιπρόεδρος Γυναικών και μοναδική Ελληνίδα μπορεί να προάγει αυτούς τους στόχους.
Με θλίβει η καταστρατήγηση των θεσμών, η διαφθορά και η αναξιοκρατία, με πληγώνει η ακροδεξιά ρητορική, ο διχαστικός λόγος και η βια από όπου και αν προέρχεται…
Και ναι, παραμένω από αυτούς και αυτές που πιστεύουν ότι η πολιτική είναι για να προσφέρεις και όχι για να επωφεληθείς, για να συνεισφέρεις και να αποχωρίσεις νωρίς, για να μείνεις ερασιτέχνης και όχι επαγγελματίας στην πολιτική.

Πηγή: κυβέρνηση.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ