fbpx
Πέμπτη, 13 Μαΐου, 2021
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Αντώνης Ζερβός: «Ο Ξένιος Δίας γεννήθηκε στα μέρη μας»

Αντώνης Ζερβός: «Ο Ξένιος Δίας γεννήθηκε στα μέρη μας»

∆ήµαρχος σε µια άκρως τουριστική περιοχή, ο Αντώνης Ζερβός µιλάει αποκλειστικά στην «kedenews» για τις δυσκολίες που βιώνουν οι κάτοικοι στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης εξαιτίας της πανδηµίας, καθώς και για την προσπάθεια τη δική τους, αλλά και της δηµοτικής αρχής, να στηριχθεί η περιοχή και να βγει όσο το δυνατόν µε λιγότερες απώλειες από αυτή την περιπέτεια.

Συνέντευξη στη Μαύρα Σαραντοπούλου

Κύριε δήµαρχε, το lockdown για την αντιµετώπιση της διασποράς του κορονοϊού αφήνει πίσω αρνητικό πρόσηµο για την οικονοµία της χώρας µας. Επλήγη ο ∆ήµος Αγίου Νικολάου απ’ όλη αυτή την κατάσταση;

Ο ∆ήµος Αγίου Νικολάου προφανώς δεν θα µπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στην αλλαγή του τρόπου ζωής µας και στην οικονοµική δυσπραγία που ταλανίζει όλο τον πλανήτη. Ο επιχειρηµατικός κόσµος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση γιατί ο ∆ήµος Αγίου Νικολάου ουσιαστικά έχει τον τουρισµό ως µονοκαλλιέργεια. ∆εν είναι, όµως, µόνο οι επιχειρηµατίες που προβληµατίζονται, αλλά και µεγάλος αριθµός δηµοτών που εργάζονται στον επισιτιστικό και ξενοδοχειακό τοµέα. Ολόκληρες οικογένειες υποχρεώνονται να περάσουν την παρούσα περίοδο αυτή, αλλά και τη χειµερινή, µε επιδόµατα, που προφανώς δεν αρκούν. Έχουν µικρά παιδιά, µαθητές που προετοιµάζονται για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση, φοιτητές. Ο φετινός χειµώνας θα είναι πολλαπλά δύσκολος. Με δεδοµένο ότι και τα γεωργικά προϊόντα έχουν πολύ χαµηλές τιµές, το πρόβληµα είναι τεράστιο.

Το τουριστικό άνοιγµα έφερε σηµάδια αισιοδοξίας, αλλά και αρκετή ανησυχία για το πώς θα κυλήσει η σεζόν. Είστε αισιόδοξος; Με ποιο πρόσηµο καταγράφονται τα πρώτα στοιχεία;

Νοµίζω πως όλοι καταλαβαίνουµε ότι απ’ αυτόν τον «τυφώνα» δεν θα βγούµε χωρίς απώλειες, ούτε αν µπούµε σε ένα bunker περιµένοντας µέχρι να περάσει -και πότε;- η πανδηµία. Τα µέτρα που έχουν σχεδιαστεί θεωρώ ότι αποδίδουν εφ’ όσον εφαρµόζονται σωστά. Η Περιφέρεια Κρήτης, ο επιχειρηµατικός κόσµος αλλά και οι πολίτες του νησιού, µέχρι σήµερα, νοµίζω ότι έχουµε δείξει αρκετή αυτοαστυνόµευση, µε στόχο τις λιγότερες απώλειες, αλλά και τη µικρότερη ταλαιπωρία µόνιµων κατοίκων και επισκεπτών. Ο Ξένιος ∆ίας, που σύµφωνα µε την παράδοση γεννήθηκε στα µέρη µας, για µία ακόµα φορά δείχνει τη γενναιοδωρία του στους επισκέπτες µας!

Η αισιοδοξία είναι συγκρατηµένη, αλλά τα µέχρι σήµερα στοιχεία είναι ευνοϊκά. Στόχος είναι να αποδείξουµε ότι η Κρήτη, ο Άγιος Νικόλαος, είναι ασφαλής προορισµός, ώστε του χρόνου η σεζόν να ξεκινήσει οµαλά και η περίοδος αυτή να είναι µια κακή παρένθεση-ανάµνηση.

Σε συνεργασία µε τους τουριστικούς φορείς έχετε προβεί σε όλες τις αντίστοιχες κινήσεις ώστε ο ∆ήµος Αγίου Νικολάου να βγει νικητής απ’ όλο αυτόν τον αγώνα και ποιες είναι αυτές;

Η συνεργασία του ∆ήµου Αγίου Νικολάου είναι εξαιρετική. Μέσω της τουριστικής επιτροπής του δήµου, εδώ και πέντε χρόνια έχει διαµορφωθεί εξαιρετικό υλικό για τη σωστή και ολοκληρωµένη προώθηση του τουριστικού µας προϊόντος. Ειδικά έντυπα (outdoor activities µε πεζοπορικές και ποδηλατικές διαδροµές, θρησκευτικός τουρισµός µε τα αξιολογότερα βυζαντινά µνηµεία µας, πρωτότυποι χάρτες, προωθητικά videos, εξαιρετικό και πολύ σύγχρονο site (agiosnikolaos.com), φωτογραφικό υλικό που ανανεώνεται συνεχώς, καταχωρίσεις σε προωθητικά έντυπα (π.χ. «Blue» της Aegean Airlines κ.λπ.). Προφανώς, φέτος έχουµε στραφεί και προς την εσωτερική αγορά µέσω καταχωρίσεων. Η τελευταία µας ενέργεια αφορά στη συνεργασία µας µε την Marketing Greece (ΣΕΤΕ) για την πιθανή αναπροσαρµογή στόχων και συµπληρωµατικών ενεργειών προώθησης.

Ωστόσο, δεν είναι µόνο ο τουρισµός που χαρακτηρίζει αυτή την ευλογηµένη περιοχή της Κρήτης. Πλούσια και ενδιαφέρουσα η ενδοχώρα του δήµου και εξαιρετικά αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Μιλήστε µας για τους τοπικούς θησαυρούς σας.

Η αλήθεια είναι ότι η «αιχµή του δόρατος» της τουριστικής µας πολιτικής -και όχι µόνο της περιοχής µας, και της Κρήτης- ήταν το θαλάσσιο µέτωπό µας στη λογική «ήλιος, θάλασσα, αµµουδιές». Σ’ αυτό συνέβαλε και η διοικητική δοµή των ΟΤΑ µε τους παραλιακούς δήµους και τους δήµους της ενδοχώρας. Η αλλαγή της συγκρότησης των ΟΤΑ από τον Καποδίστρια και µετά άλλαξε τα πράγµατα. Η ύπαρξη ενδοχώρας έβαλε στους παραλιακούς δήµους νέα δεδοµένα, που ουσιαστικά στήριζαν το τουριστικό προϊόν µας, αφού το εξαιρετικό τοπίο µε τα πολλά και ενδιαφέροντα πολιτιστικά µας µνηµεία προσφέρουν νέες διεξόδους στους επισκέπτες µας.

Οι κοινωνίες των µικρών χωριών µας, ακόµα και στην τουριστικοποιηµένη Βόρεια Κρήτη, διατηρούν την αυθεντικότητα, την εξαιρετική κρητική κουζίνα και την κρητική φιλοξενία σε εξαιρετικά επίπεδα. Έτσι, τα αγροτικά µας προϊόντα, και κυρίως το εξαιρετικής ποιότητας παρθένο λάδι µας, το µέλι, τα αρωµατικά φυτά µας αλλά και τα κτηνοτροφικά προϊόντα µας (τυροκοµικά και κρέας), αποτελούν τα στοιχεία που κάνουν την κρητική διατροφή ξεχωριστή και περιζήτητη.

Η Σπιναλόγκα, η εκκλησία του Αγ. Νικολάου (7ος – 8ος αιώνας), η Παναγία η Κερά (14ος) στην Κριτσά, η Κεραγωνιώτισα στη Λατσίδα, η Μεγάλη Παναγία στην Νεάπολη, ο Άγιος Γεώργιος ο Βραχασώτης στο Βραχάσι, η Αρχαία Λατώ στην Κριτσά, η αρχαία Ολούς στην Ελούντα, το Καθαρό Όρος µε τα παλαιοντολογικά ευρήµατα στην Κριτσά, η Ρωµάνα Πορτέλα µε την Παναγία Κουµπελίνα στο Χουµεριάκο, είναι τα πιο επώνυµα από τα µνηµεία της περιοχής, εύκολα επισκέψιµα, αποτελώντας µοναδική εµπειρία, συνδυαζόµενα µε φυσιολατρικές ή γαστρονοµικές διαδροµές.

Οι νεράτες µυζηρόπιτες, τα σκιουφιχτά µακαρόνια, η ξινοµυζήθρα, οι χοχλιοί µε τον χόντρο, το κατσικάκι µε τα φασόλια ή το ραδίκιο, η στάκα µας, τα βραστά µας είναι µερικές από τις γευστικές λιχουδιές µας µαζί µε τα αµυγδαλωτά, τα ξεροτήγανα και τη σουµάδα µας, που θα µείνουν αξέχαστα σε όσους τα δοκιµάσουν. Αλλά πρέπει να τα δοκιµάσουν εδώ. Στον τόπο τους. Γιατί αλλιώς είναι να τρως µια τυποποιηµένη µυζηθρόπιτα σε διαµέρισµα ή σε κρητική ταβέρνα εκτός Κρήτης, και αλλιώς κάτω από τον πλάτανο στους Ποτάµους ή τον Πρίνο στο Καθαρό όρος της Κριτσάς.

Ως δηµοτική αρχή ποια ήταν τα µεγάλα ζητήµατα που κληθήκατε να αντιµετωπίσετε κατά την ανάληψη των καθηκόντων σας;

Το µεγάλο ζήτηµα, όχι µόνο τον ∆ήµο Αγίου Νικολάου, είναι η έλλειψη πόρων και η τεράστια αποστελέχωση, αφού την προηγούµενη δηµοτική περίοδο συνταξιοδοτήθηκε το 1/4 του προσωπικού του δήµου χωρίς να αναπληρωθεί. Τεράστιο θέµα, που επιτείνεται τώρα και από την πανδηµία, αφού και τα έσοδα των τουριστικών δήµων ουσιαστικά µηδενίζονται!!!

Τρία βασικά ζητήµατα πρέπει να αντιµετωπιστούν αυτή την περίοδο: η σχολική και προσχολική στέγη, οι υδρεύσεις-αποχετεύσεις των πα ραλιακών οικισµών και η ποιότητα ζωής, µε άξονα την αλλαγή των κυκλοφοριακών συνθηκών στον Άγιο Νικόλαο και στην Ελούντα. Επειδή η παρούσα δηµοτική αρχή αποτελεί συνέχεια της προηγούµενης, συνεχίζοντας το έργο που ξεκινήσαµε για τα τρία βασικά θέµατα, προβλέπονται τα παρακάτω:

α. Σχολική στέγη Ολοκλήρωση του νέου βρεφονηπιακού σταθµού 150 νηπίων και βρεφών µέχρι το 2022. Με το έργο αυτό (4 εκατ. €) αντιµετωπίζεται πλήρως το θέµα της εξυπηρέτησης όλων των ενδιαφεροµένων αλλά και µε προοπτική δεκαετίας.

Ενεργειακή αναβάθµιση, συντήρηση, επισκευή Γυµνασίου/Λυκείου Νεάπολης και ανακαίνιση ΕΠΑΛ Νεάπολης. Με τα έργα αυτά (2,75 εκατ. €) επιλύεται οριστικά το ζήτηµα της στέγης για τη ∆ευτεροβάθµια Εκπαίδευση στην ιστορική έδρα του δήµου, τη Νεάπολη. Μονώσεις, συντηρήσεις όλων των σχολείων του δήµου (4,5 εκατ. €).

β. Υδρεύσεις-αποχετεύσεις παραλιακής ζώνης. ∆ηµοπρατούνται αυτή την περίοδο έργα ύψους 11 εκατ. €. Κύριος στόχος όµως της παρούσας δηµοτικής περιόδου είναι η χρηµατοδότηση του δικτύου ύδρευσης από το φράγµα Αποσελέµη (ύψους 20 εκατ. €), µε το οποίο θα στηριχθεί η ναυαρχίδα του τουρισµού της Κρήτης, η Ελούντα, αλλά και η µεγάλη τουριστική επένδυση της Mirum Hellas, που έχει σχεδιαστεί για την περιοχή µας. γ. Προχωρούµε σε αναδιάταξη του δηµόσιου χώρου και περιορισµό της εκµετάλλευσης από καταστηµατάρχες µε παράλληλες αλλαγές της κυκλοφορίας ώστε να προκύπτει πολύ περισσότερος χώρος δια τους µόνιµους κατοίκους αλλά και τους πολλούς επισκέπτες µας.

Προγραµµατισµός επόµενου χρονικού διαστήµατος. Ποιο είναι το πλαίσιο δράσης της δηµοτικής αρχής σε επίπεδο υποδοµών και έργων;

Πρωταρχικός στόχος η υλοποίηση του έργου ύδρευσης προς Ελούντα, που ανέφερα πριν. Παράλληλα, η χρηµατοδότηση των έργων αποχέτευσης Σισίου και Μιλάτου και η δηµοπράτηση της αποχέτευσης Νεάπολης. Με τα έργα αυτά, σχεδόν το σύνολο των οικισµών του δήµου αλλά κυρίως των παραλιακών θα έχουν αποχετεύσεις, άρα καθαρές θάλασσες και καλή ποιότητα νερού για τη στήριξη της µονοκαλλιέργειάς µας, του τουρισµού. Παράλληλα, η σύνταξη µελετών δύο σχολικών συγκροτηµάτων στον Άγιο Νικόλαο και στο Σίσσι Βραχασίου και η ένταξή τους σε χρηµατοδοτικό πρόγραµµα. Στα κυκλοφοριακά, που αποτελούν και στοιχείο στήριξης του τουρισµού, θα υλοποιηθεί η παράκαµψη Σχίσµατος Ελούντας, που θα δώσει ανάσα στην πυκνοκατοικηµένη και άναρχα δοµηµένη περιοχή του κόλπου της Ελούντας.

Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω πως, παρόλο που δεν είναι -τυπικά- έργα υποδοµής, η µεγάλη προσπάθεια του ∆ήµου Αγίου Νικολάου για τη στήριξη του τουρισµού επικεντρώνεται στην ένταξη της νήσου Σπιναλόγκας -ενός επιβλητικού µνηµείου που συνδέεται µε απτό τρόπο µε γεγονότα, αλλά και ζωντανές παραδόσεις εξέχουσας οικουµενικής σηµασίας- στον κατάλογο Μνηµείων Παγκόσµιας Κληρονοµιάς της UNESCO. Επίσης, η στήριξη µεγάλων event cliff diving (ελεύθερη κατάδυση από τα βράχια της Λίµνης του Αγίου Νικολάου), θαλάσσιων αγώνων SUP, «Γιορτή τουρισµού» µε δράσεις για την ανάδειξη της κρητικής κουζίνας, των κρητικών προϊόντων και τη συµµετοχή βραβευµένων Ελλήνων και ξένων σεφ. Οι εκδηλώσεις αθλητισµού και πολιτισµού που έχουν θεσµοθετηθεί στον ∆ήµο Αγίου Νικολάου έχουν υπερτοπικό χαρακτήρα και προσελκύουν το ενδιαφέρον πολιτών απ’ όλη την Κρήτη, φορέων, αλλά και εκπροσώπων ΜΜΕ πανελλαδικά.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ