Χρήστος Βολικάκης: Οι Δήμοι και οι κοινότητες «αγκαλιάζουν» το ποδήλατο

Το ποδήλατο έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της πόλης. Το δίτροχο που παλιότερα είχε συνδεθεί στο συλλογικό ελληνικό ασυνείδητο αυστηρά με την παιδική ηλικία, έκανε την τελευταία δεκαετία μια δυναμική ενήλικη πλέον εμφάνιση στους δρόμους. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξαν οι αρνητικές συγκυρίες της παγκόσμιας πανδημίας, και η ανάγκη για διατήρηση κοινωνικών αποστάσεων.

Η 3η Ιουνίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια ημέρα Ποδηλάτου, σύμφωνα με την 72η γενική συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Με την ανακοίνωση, προσκαλούνται όλα τα κράτη μέλη και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να γιορτάσουν αλλά και να προωθήσουν την ιδέα αυτή.

Της Νατάσσας Βουδούρη

Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ποδηλασία πίστας Χρήστος Βολικάκης μίλησε στην kedenews, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου.

1. Από πότε γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου; Είχαν προγραμματιστεί εκδηλώσεις που ακυρώθηκαν λόγω κορονοϊού;

Η 3η Ιουνίου έχει κριθεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια ημέρα ποδηλάτου. Η απόφαση πάρθηκε 12 Απριλίου του 2018 σε μια γενική συνέλευση μετά από εκστρατεία με λάτρεις του ποδηλάτη και ηγέτη τον ακτιβιστή Πολωνό Dr Leszek Sibilski, ο οποίος κάποτε ήταν και μέλος της εθνικής ολυμπιακής επιτροπής Πολωνίας. Στην Ελλάδα κάθε χρόνο γίνονται εκδηλώσεις από λάτρεις του ποδηλάτου. Λόγω της επιδημίας εφέτος και μέχρι στιγμής δεν έγιναν. Ίσως στους επόμενους μήνες αν όλα πάνε καλά.

2. Το ποδήλατο έχει αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας. Ο Δήμος Αθηναίων έχει στόχο να επεκτείνει πεζοδρόμια στο κέντρο της πόλης. Πιστεύεις αυτό θα βοηθήσει τον κόσμο να μετακινήτειται πιο εύκολα με το ποδήλατο;

Οι προτάσεις που έγιναν από πολλούς φορείς αφύπνισαν και στην Ελλάδα Δήμους και κοινότητες. Οι δημιουργία ποδηλατοδρόμων πρέπει να γίνουν, έτσι θα βελτιωθεί το κυκλοφοριακό. Τα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν είναι απαραίτητα για την ποιότητα ζωής. Το ποδήλατο είναι απλό, προσιτό, αξιόπιστο και φιλικό προς το περιβάλλον. Η χρήση του πάνω από 2 αιώνες σαν μεταφορικό μέσον και όχι μόνο έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα.

3. Πως ξεκινήσεις να ασχολείσαι με το ποδήλατο; Έχεις κάποιον κορυφαίο ποδηλάτη ως πρότυπο σου;

Ξεκίνησα από τα 6 μου χρόνια. Είχα σαν ερέθισμα την ομάδα του ΓΣ ΒΟΛΟΥ που τότε ήταν αήττητη με προπονητή τον πατέρα μου. Έκτοτε το ποδήλατο έγινε όλος ο κόσμος μου και μέχρι σήμερα η αγάπη μου για το άθλημα έχει μείνει αναλλοίωτη. Κορυφαίος ποδηλάτης ο Chris Xoy παραμένει ζωντανός θρύλος.