Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν: «Δεν αδράνησε ο δήμος μας την περίοδο του κορονοϊού»

Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν: «Δεν αδράνησε ο δήμος μας την περίοδο του κορονοϊού»

Ο δήμαρχος Μύκης, Ριτβάν Ντελή Χουσεΐν, απαντώντας στις ερωτήσεις της «kedenews», μας εξηγεί ότι η Ορεινή Ξάνθη συνεχίζει να ζει, να ονειρεύεται και να κατακτά πέρα και έξω από τη δύσκολη περίοδο του κορονοϊού. Άλλωστε, όπως υπογραμμίζει, με ενότητα και αγάπη όλα ξεπερνιούνται.

Συνέντευξη δημάρχου Μύκης στη Χρύσα Κάτσενου

Πόσο πίσω έχει μείνει ο δήμος στον προγραμματισμό και στην υλοποίηση έργων λόγω κορονοϊού;

Ο κορονοϊός δημιούργησε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλο τον κόσμο. Επηρέασε την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και διαμόρφωσε αναλόγως τις προτεραιότητες όλων των διοικητικών αρχών και υπηρεσιών. Όπως είναι αυτονόητο, και ο δήμος μας από την πρώτη στιγμή εμφάνισης της πανδημίας έδωσε βάρος κυρίως στην αντιμετώπισή της. Λόγω των αδειών ειδικού σκοπού, εκ περιτροπής εργασίας και παρατεταμένης καραντίνας, μείναμε πίσω στην υλοποίηση μέρους του τεχνικού προγράμματος.

Χρειάστηκε πιστώσεις έργων να μεταφερθούν σε δαπάνες αντιμετώπισης του κορονοϊού (απολυμάνσεις, τρόφιμα, αντισηπτικά, μάσκες). Παρά ταύτα, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο δήμος έμεινε σε αδράνεια όσον αφορά την εκτέλεση λοιπών έργων και εκπλήρωση λοιπών υποχρεώσεων.

Παράλληλα, υποβλήθηκαν και εντάχθηκαν μεγάλα έργα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Υπολειτουργήσαμε αλλά καταφέραμε τόσο να εξυπηρετούμε τους συνδημότες μας όσο και να διασφαλίσουμε την υγεία τους, συνεργαζόμενοι με τον υφυπουργό και γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, τον ΕΟΔΥ, την περιφέρεια, την ΚΕΔΕ και άλλες υπηρεσίες.

Το Κέντρο Υγείας Εχίνου παρουσιάζει ελλείψεις στο θέμα του προσωπικού αλλά και της διαθεσιμότητας ασθενοφόρου. Σε τι ενέργειες έχετε προβεί για την κάλυψή τους;

Ιδιαίτερα χρήσιμη η συμβολή του Κέντρου Υγείας Εχίνου. Οφείλω να εκφράσω θερμές ευχαριστίες στον διευθυντή και στο λοιπό προσωπικό για τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλαν και συνεχίζουν να καταβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορoνοϊού. Ως προς την έλλειψη προσωπικού και ειδικοτήτων, έχουμε την πληροφόρηση ότι υπάρχει έλλειψη στις ειδικότητες της Γενικής Ιατρικής, για τις οποίες δεν έχουν προκηρυχθεί θέσεις, και επιπλέον απαιτείται η πρόσληψη ενός οδηγού ασθενοφόρου. Επίσης, διαπιστώνεται η ανάγκη ύπαρξης ενός μηχανήματος για την εξέταση υπέρηχου.

Έχουμε συνδράμει ώστε να διοριστούν παιδίατρος, οδοντίατρος και φυσικοθεραπευτής. Έχουμε υποβάλει πλήθος αιτημάτων προκειμένου να εξασφαλιστούν περαιτέρω πιστώσεις για την εύρυθμη λειτουργία του Κέντρου Υγείας Εχίνου και των Αγροτικών Ιατρείων που λειτουργούν επικουρικά στο Κ.Υ. Εκ μέρους του Δήμου Μύκης τοποθετήθηκε κοντέινερ για προληπτικό έλεγχο Covid στον αύλειο χώρο του Κέντρο Υγείας.

Τον τελευταίο καιρό ο Δήμος Μύκης έχει λάβει αρκετή αρνητική δημοσιότητα, ενώ πολλοί κάτοικοι την έχουν εκλάβει ως άδικη στοχοποίηση. Ποια είναι η θέση σας;

Πράγματι, ο Δήμος Μύκης κατά τη διάρκεια του κορονοϊού έτυχε κάποιες φορές να είναι ακόμα και πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων. Αυτό σχολιάστηκε και εκτιμήθηκε ποικιλοτρόπως από πολλούς και διάφορους. Σίγουρα επηρέασε αρνητικά και την ψυχολογία ορισμένων δημοτών μας. Κάποιοι, ίσως, προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν πολιτικά την όλη κατάσταση. Φυσικά και απορρίπτω κάθετα και απερίφραστα τα δήθεν σενάρια περί στοχοποίησης του δήμου μας.

Βρισκόμασταν σε καθημερινή και συνεχή επικοινωνία με τον αρμόδιο υπουργό κ. Ν. Χαρδαλιά και εκτιμούσαμε συνεχώς την κατάσταση. Αξίζει να σημειωθεί και το προσωπικό ενδιαφέρον του πρωθυπουργού μας κ. Μητσοτάκη. Διαφωνώ με τον όρο «αρνητική δημοσιότητα».

Σε ολόκληρο τον κόσμο κάποιες χώρες με δυνατά συστήματα υγείας και δομές, όπως Αγγλία και ΗΠΑ, πλήρωσαν πιο ακριβά την πανδημία από άλλες χώρες.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα που πρέπει να κερδίσετε κατά τη διάρκεια της θητείας σας; Ποιες οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος, όχι μόνο αυτή την περίοδο, αλλά γενικά;

Κέντρο όλων των προσπαθειών και των ενεργειών μας ο δημότης και η βελτίωση της ποιότητας ζωής του. Για τη δημοτική μας αρχή αποτελούν στοίχημα:
– Έργα σε κάθε χωριό για κάθε δημότη.
– Έργα που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής του δημότη μας.
– Έργα που θα κάνουν τον δήμο μας να μην έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιονδήποτε άλλον κεντρικό δήμο.
Ο δήμος μας αντιμετωπίζει έλλειψη προσωπικού και έλλειψη βασικών υποδομών (οδικά δίκτυα, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης καθώς και διαχείρισης απορριμμάτων).

Τι μήνυμα θα θέλατε να δώσετε στους κατοίκους του δήμου σας που πέρασαν και περνούν δύσκολες στιγμές;

Οι δυσκολίες είναι μέρος της ζωής του κάθε ανθρώπου και της κάθε κοινωνίας. Πολλές φορές η ανθρωπότητα έχει έλθει αντιμέτωπη με παρόμοιες, ίσως και πιο δύσκολες, καταστάσεις. Νομίζω πως η επιστήμη έχει προχωρήσει πάρα πολύ και είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα βρεθεί φάρμακο για τον ιό.

Το μήνυμά μου είναι να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι, να σέβεται ο ένας τον άλλον και όλοι από κοινού με τη δύναμη της ψυχής μας και τη βοήθεια της επιστήμης να αντιμετωπίζουμε κάθε δυσάρεστη κατάσταση.

(όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews*)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ