Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου, 2020
Αρχική ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ Γιάννης Σέγκος: «Ζητούμενο μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό»

Γιάννης Σέγκος: «Ζητούμενο μια κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική για τον τουρισμό»

Ο Δήμος Χερσονήσου θεωρείται από τους κατ’ εξοχήν τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, παρέχοντας στον επισκέπτη πληθώρα επιλογών διαμονής και ιδιαίτερα αναπτυγμένες μορφές εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού. Ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος μίλησε στην «kedenews» για τη συμπλήρωση ενός χρόνου στον δημαρχιακό θώκο, το τουριστικό προϊόν της περιοχής και την πανδημία, που επηρέασε σημαντικά τις αφίξεις.

Συνέντευξη του δημάρχου Χερσονήσου στον Μιχάλη Κουφαλιτάκη

Κάνοντας έναν μικρό απολογισμό για τη συμπλήρωση ενός χρόνου στο τιμόνι του δήμου, ποιες θετικές αλλαγές έχουν πραγματοποιηθεί στην τοπική κοινωνία, παρά τις δυσκολίες που επέφερε η πανδημία του κορονοϊού;

Το μοντέλο διοίκησης που εφαρμόζουμε από την πρώτη ημέρα που αναλάβαμε τα καθήκοντά μας ως νέα δημοτική αρχή είναι μια πολιτική στο επίκεντρο της οποίας βρίσκονται ο δημότης και οι καθημερινές του ανάγκες. Είμαστε αποφασισμένοι να αναλάβουμε ακόμα περισσότερες πρωτοβουλίες που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, αλλά και θα διευκολύνουν τη συμμετοχή τους στα κοινά. Στο πλαίσιο της ψηφιακής δημοκρατίας, για πρώτη φορά μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει ζωντανά τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και να αποκτήσει ιδία άποψη. Αφουγκραζόμαστε τον δημότη και αλλάζουμε -θέλουμε να πιστεύουμε- όλοι μαζί νοοτροπία.

Φέτος αντιμετωπίσαμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, καθώς δεν υπήρχε προηγούμενο στην κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία. Είμαστε ψύχραιμοι και μένουμε ασφαλείς τηρώντας ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα προστασίας από τον Covid-19. Ήμασταν από τους πρώτους δήμους που έλαβαν προληπτικά μέτρα.

Αποφύγαμε την εξάπλωση του ιού, οργανώσαμε τις κοινωνικές δομές και καταβάλαμε κάθε προσπάθεια για να στηρίξουμε τους δημότες μας και ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες. Καθημερινά σχεδιάζουμε τους τρόπους με τους οποίους θα ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα στις νέες ανάγκες που ανακύπτουν, όμως κανείς δεν τρέφει αυταπάτες ότι η επόμενη ημέρα θα είναι εύκολη. Πάντως, πιστεύω πραγματικά πως οι τοπικές κοινωνίες θα βγουν από αυτή την κρίση περισσότερο αλληλέγγυες και δυνατές.

Ο Δήμος Χερσονήσου είναι από τους πιο τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ενώ περίπου το 40% των διαθέσιμων κλινών του Νομού Ηρακλείου βρίσκεται στα διοικητικά σας όρια. Πώς έχουν κινηθεί έως τώρα οι αφίξεις τουριστών;

Ο Δήμος Χερσονήσου είναι διεθνώς καταξιωμένος προορισμός, συμβάλλει τα μέγιστα στην τουριστική βιομηχανία της χώρας, καθώς συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του τουριστικού δυναμικού της χώρας (πάνω από 80.000 κλίνες). Η τεράστια συνεισφορά του δήμου μας σε έναν από τους πιο παραγωγικούς τομείς της οικονομίας καθιστά δεδομένη την αναγκαιότητα διαφύλαξης του ευαίσθητου τουριστικού προϊόντος, ώστε να διασφαλιστεί η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής.

Ο Ιούλιος έκλεισε περίπου στο 35% σε σχέση το αντίστοιχο περσινό διάστημα, 5% πιο πάνω από τους αρχικούς υπολογισμούς, καθώς υπολογίζαμε σε ένα 30% στην καλύτερη περίπτωση. Υπήρχαν μεγάλες προσδοκίες για τον Αύγουστο, που ξεκίνησε πραγματικά πολύ δυναμικά, όμως στις 20 Αυγούστου είχαμε ανατροπή των δεδομένων, καθώς πληροφορηθήκαμε την απόφαση της TUI να ακυρώσει όλα τα πακέτα διακοπών προς την Κρήτη έως και τις 7 Σεπτεμβρίου.

Η απόφαση αυτή της TUI ήρθε έπειτα από ανακοίνωση της φινλανδικής κυβέρνησης ότι επαναφέρει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για αρκετές χώρες οι οποίες επί μήνες θεωρούνταν ασφαλείς προορισμοί, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Η θεαματική τουριστική ανάπτυξη των προηγούμενων δεκαετιών βοήθησε να εξελιχθούν τα Μάλια και η Χερσόνησος σε προορισμούς της νεολαίας. Φέτος σε ποιο πλαίσιο κινήθηκε η τουριστική προβολή;

Η τουριστική προβολή για το έτος που διανύουμε είναι αρκετά περιορισμένη λόγω των πρωτοφανών καταστάσεων που διαμόρφωσε η πανδημία. Επιθυμία όλων των εμπλεκομένων με το ευαίσθητο τουριστικό προϊόν ήταν ο προορισμός να κρατηθεί ανοιχτός και να αναστρέψουμε την κατάσταση, ώστε την επόμενη χρονιά να τεθούν οι βάσεις και να υπάρξει το χρονικό περιθώριο για την απαραίτητη αναπροσαρμογή πολλών που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε δεδομένα.

Από τη στιγμή που ο τουρισμός είναι στρατηγικός τομέας της οικονομίας της χώρας, υπάρχει ευθύνη κάθε ηγεσίας να μετουσιώσουμε την εμπειρία από τη διαχείριση της πανδημίας σε αναπτυξιακή παρακαταθήκη.

Πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση ώστε να έχουμε άμεσα ολοκληρωμένο σχέδιο για τη χάραξη τουριστικής στρατηγικής και τουριστικής προβολής του επόμενου έτους, ενώ ταυτόχρονα ζητούμενο είναι ένα αξιόπιστο πλαίσιο κοινής ευρωπαϊκής στρατηγικής για τον τουρισμό, ώστε να διασφαλιστεί η επανεκκίνηση του κλάδου. Μόνο μέσα από μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική και στρατηγική με αξιοποίηση ευρωπαϊκών κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων του τουρισμού και των μεταφορών θα επιτευχθεί ο στόχος της επιβίωσής τους και των εργαζομένων τους.

Πρόσφατα προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών από το ΤΑΙΠΕΔ. Σας βρίσκουν σύμφωνο η προτεινόμενη μικτή χρήση και η δημιουργία δύο ζωνών ανάπτυξης;

Το πάγιο αίτημα του Δήμου Χερσονήσου για την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες πήρε τον δρόμο της υλοποίησης, με τις υπογραφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη και του υφυπουργού Οικονομικών για τη Φορολογική Πολιτική και τη Δημόσια Περιουσία Απόστολο Βεσυρόπουλο, του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος που εγκρίνει το σχετικό ΕΣΧΑΔΑ (Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου).

Αναμένουμε ότι το ΤΑΙΠΕΔ θα προχωρήσει το συντομότερο τη διαδικασία αξιοποίησης βάσει του ΕΣΧΑΔΑ που εκπονήθηκε, τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε στην έκταση περίπου 345 στρεμμάτων που του έχουν παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτόν από τη συνολική έκταση των 740 στρεμμάτων. Βεβαίως και είμαστε σύμφωνοι με την αξιοποίηση του ακινήτου της πρώην αμερικανικής βάσης στις Γούρνες, καθώς θα αναπτυχθούν σημαντικές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Η αξιοποίηση της πρώην αμερικανικής βάσης θα μπορούσε να δώσει λύση στο χρόνιο πρόβλημα και πάγιο αίτημα των κατοίκων για αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και των σχολικών υποδομών στην περιοχή;

Ο Δήμος Χερσονήσου έχει αιτηθεί για την παραχώρηση από την ΕΤΑΔ έκτασης περίπου 70 στρεμμάτων (αφορά σε τέσσερα γήπεδα στο νοτιοδυτικό τμήμα της όλης έκτασης) εντός της πρώην αμερικανικής βάσης Γουρνών, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της τοπικής ανάπτυξης παράλληλα με την υλοποίηση του ΕΣΧΑΔΑ, που προωθεί αυτό το διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε θα υλοποιηθεί η απόφαση παραχώρησης της συγκεκριμένης αυτής έκτασης στον δήμο, προκειμένου να προχωρήσουμε με τη σειρά μας σε χρονοβόρες διαδικασίες μελετών και υλοποίησης εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών εγκαταστάσεων που είναι απαραίτητες για την περιοχή και θα αναβαθμίζουν το προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.

Ποιος είναι ο πιο φιλόδοξος στόχος που θα θέλατε να ολοκληρώσετε μέχρι το τέλος της παρούσας δημοτικής θητείας;

Το όραμά μου για τη βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών και επισκεπτών του δήμου μας είναι η αναβάθμιση – προστασία του παραλιακού μετώπου, ο σχεδιασμός μιας ολοκληρωμένης διαχείρισης και χρήσης της παράκτιας ζώνης, λαμβάνοντας υπόψη την εύθραυστη λειτουργία των παράκτιων συστημάτων, τις διάφορες ανθρωπογενείς δραστηριότητες και τις αλληλεπιδράσεις με τα φυσικά συστήματα. Μόνον έτσι θα μπορέσουμε να συζητάμε για βιώσιμη και αειφόρο διαχείριση με αποκατάσταση των ακτών στην όσο γίνεται πιο φυσική λειτουργία τους και την αρμονική συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση.

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ