Στράτος Σαραούδας: «Υποχρέωσή μας η πρόνοια για τα ΑμεΑ»

Σαραούδας

Σε πολλά επίπεδα πρωτοπορεί ο Δήμος Μεταμόρφωσης. Άτομα με ειδικές ανάγκες και ικανότητες ζουν αρμονικά στην περιοχή, ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια από τους αρμόδιους για να είναι η πόλη καθαρή και περιποιημένη. Ο δήμαρχος Μεταμόρφωσης, Στράτος Σαραούδας μιλάει στην «kedenews» για τις διανοίξεις δρόμων που βρίσκονται σε εξέλιξη με σκοπό την εύκολη μεταφορά των πολιτών, αλλά και τα προγράμματα του δήμου για τις ευπαθείς ομάδες, τους νέους και τα αδέσποτα.

Συνέντευξη στην Κατερίνα Θανάση

Ολοκληρώθηκε η διάνοιξη της συμβολής των οδών Αριστοτέλους και Ηρακλείου. Ποια είναι τα οφέλη που χαρίζει το έργο στους δημότες;

Οι διανοίξεις προβληματικών δρόμων, όπου συχνά καταγράφονται τροχαία ατυχήματα και ταλαιπωρούνται οι πολίτες, αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων της Μεταμόρφωσης και, επομένως, μια βασική προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή.

Άλλωστε, κάθε δημοτική αρχή εκλέγεται από τους πολίτες και οφείλει να λειτουργεί για τους πολίτες και τον τόπο.

Στόχος μας, λοιπόν, είναι να προχωρήσουμε -και προχωρούμε- τις απαραίτητες διαδικασίες και τις αποζημιώσεις των εμπλεκομένων και να πετύχουμε να έχουμε μια διάνοιξη κάθε μήνα. Με τις συγκεκριμένες διανοίξεις ενισχύουμε την ασφάλεια, διευκολύνουμε την προσβασιμότητα και, φυσικά, συμβάλλουμε στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Όσο για τη διάνοιξη της συμβολής των οδών Αριστοτέλους και Ηρακλείου, είναι μόνο η αρχή. Σύντομα προχωρούμε, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία, στη διάνοιξη της Κλεισθένους, ενώ έπεται και συνέχεια. Παράλληλα, βρίσκεται σε ανοικτή δημόσια διαβούλευση μια συγκοινωνιακή μελέτη, η οποία όταν ολοκληρωθεί -με τη συνδρομή των πολιτών- αναμένεται να λύσει πολλά προβλήματα.

Η δημοτική βιβλιοθήκη είναι έτοιμη. Υπάρχουν και άλλες πολιτιστικές ενέργειες που θα πραγματοποιηθούν μέσα στο 2020;

Η δημοτική βιβλιοθήκη υπήρχε, αλλά μεταφέρθηκε σε έναν πολύ πιο αναβαθμισμένο και σύγχρονο χώρο. Πλέον, έχουμε τη δυνατότητα να την ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο με τη δημιουργία παιδικής γωνιάς και χώρου πληροφορικής. Η βιβλιοθήκη είναι σημαντική για τη Μεταμόρφωση, κι αυτό φάνηκε καθαρά από την αθρόα συμμετοχή του κόσμου κατά τα πρόσφατα εγκαίνιά της.
Αναφορικά με άλλες πολιτιστικές ενέργειες και δράσεις, είναι τόσες που δεν θα μπορούσαν να περιοριστούν σε μια συνέντευξη. Θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, ενημερωτικές εκδηλώσεις, θεατρικά και διαδραστικά εργαστήρια, χορωδίες και πολλά άλλα.

Ένα καίριο πρόβλημα σε πολλούς δήμους της Αθήνας είναι η μεταφορά των ΑμεΑ. Μπορεί ο δήμος σας να εξασφαλίσει υψηλό επίπεδο διαβίωσης στα άτομα αυτά;

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης προωθεί πρόγραμμα επισκευής των πεζοδρομίων και κατασκευής νέων, όπου σχεδιάζεται να ληφθεί μέριμνα για τις ράμπες ΑμεΑ. Παράλληλα, μέσα από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» τοποθετούνται ράμπες ΑμεΑ σε όλα τα σχολεία. Η πρόνοια για τα άτομα με ειδικές ικανότητες ή αναπηρία, εκτός από δείγμα πολιτισμού, είναι και υποχρέωσή μας.
Προς αυτή την κατεύθυνση, η Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μεταμόρφωσης έχει στενή συνεργασία με τη Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία για την παροχή στήριξης, συμβουλευτικών υπηρεσιών και λύσεων σε προβλήματα πολιτών με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, καθώς και των οικογενειών τους.

Ακούγεται ότι υπάρχει πρόοδος στο κομμάτι της καθαριότητας. Ποιες είναι οι κύριες δράσεις σας έως και σήμερα;

Πρώτη μας κίνηση είναι η πλήρης μηχανογράφηση και μηχανοργάνωση του συγκεκριμένου τομέα, κάτι το οποίο διευκολύνει τους εργαζομένους και βελτιώνει τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

Από την πρώτη ημέρα επισκευάστηκε και λειτουργεί το όχημα-πλυντήριο των κάδων των απορριμμάτων, ενώ ο τομέας της καθαριότητας απέκτησε πρόσφατα και νέο προσωπικό με την 3Κ. Πραγματοποιήθηκαν έγκαιρα και με επιτυχία όλα τα κλαδέματα του φθινοπώρου και προχωράει ο καθαρισμός των ανοιχτών οικοπέδων. Άρχισαν, επίσης, ο καλλωπισμός και οι δενδροφυτεύσεις παρτεριών.

Ωστόσο, δεν μένουμε εδώ. Ο Δήμος Μεταμόρφωσης προμηθεύεται νέα μηχανήματα-οχήματα, μέσω ιδίων πόρων και ένταξης σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης.
Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε με επιτυχία, στα πρότυπα του Δήμου Αθηναίων, η πρωτοβουλία «Καθαρές γειτονιές», όπου μία Κυριακή κάθε μήνα συνεργεία του καθαρισμού αναλαμβάνουν να καθαρίσουν έναν κεντρικό δρόμο, να κλαδέψουν όλα τα δέντρα και να καλλωπίσουν το πράσινο, σε συνεργασία με τους κατοίκους. Μάλιστα, τα προϊόντα ξυλείας μοιράζονται στους πολίτες.

Ένα ακόμα σοβαρό θέμα που απασχολεί αρκετούς δήμους είναι αυτό των αδέσποτων ζώων. Με ποιους τρόπους έχει μεριμνήσει ο δήμος για τα ζώα που βρίσκονται στον δρόμο;

Ο Δήμος Μεταμόρφωσης διαθέτει αυτή τη στιγμή πρόγραμμα περισυλλογής, περίθαλψης, στείρωσης και αποπαρασίτωσης των αδέσποτων ζώων. Παράλληλα, υπάρχει πρόγραμμα σίτισης και φιλοξενίας των αδύναμων και ασθενών ζώων, ενώ εξετάζουμε και τις δυνατότητες για δομές φιλοξενίας τους.

*Όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «kedenews»