Νικόλαος Γεωργάκος: «Προορισμός ασφάλειας και ελευθερίας η Πρέβεζα»

O δήμαρχος Πρέβεζας κ. Νίκος Γεωργάκος και ο εντεταλμένος σύμβουλος τουρισμού και πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού κ. Λεωνίδας Αργυρός παραχώρησαν συνέντευξη στην «kedenews», όπου μίλησαν για τους στόχους που έχει θέσει η δημοτική αρχή σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, μετά το πλήγμα από την πανδημία του κορονοϊού. Μάλιστα, ο δήμαρχος μιλάει για την καμπάνια που λανσαρίστηκε με κεντρικό σύνθημα «Πρέβεζα 2020, η ασφάλεια της ελευθερίας!».

Συνέντευξη στον Μίλτο Σακελλάρη

Κύριε δήμαρχε, πρώτη χρονιά ως νεοεκλεγείς δήμαρχος, με 60,37% ως επικεφαλής του συνδυασμού «Δήμος της καρδιάς μας!», και σας έτυχε η πανδημία του Covid-19. Ποιες οι απώλειες και οι συνέπειες στα σχέδια της δημοτικής αρχής για τον τουρισμό;

Είναι αλήθεια ότι για όλους μας αυτή η πρωτόγνωρη κατάσταση της πανδημίας του Covid-19 -και ιδιαίτερα κατόπιν του επιβεβλημένου lockdown από την κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την άμεση και ουσιαστική συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πάντα με επίκεντρο την ατομική ευθύνη που έδειξαν οι Έλληνες πολίτες και βγήκαμε ασφαλείς και νικητές- έφερε τα πάνω κάτω στους όποιους σχεδιασμούς μας. Θυμάμαι, έβλεπα τους αμήχανους ως προς το μέγεθος της κατάστασης και ανήσυχους ως προς το μέλλον της τουριστικής περιόδου συναδέλφους μου να κάνουν δηλώσεις και εκκλήσεις από κοσμικά νησιά και παγκοσμίου φήμης τουριστικούς προορισμούς, και εμάς, που είχαμε σχεδιάσει να κάνουμε μια δυναμική πρώτη αρχή με στρατηγική για το branding της Πρέβεζας, να νιώθουμε, στην πίεση και στην αβεβαιότητα της κατάστασης, εξίσου αμήχανα και άβολα.

Η πρώτη περίοδος της καραντίνας και το άγνωστο της εξέλιξης μας οδήγησαν να ακυρώσουμε όλο το πρόγραμμα προβολής και μάρκετινγκ που είχε σχεδιαστεί με τους συνεργάτες μου, όπως άλλωστε έπραξαν σχεδόν όλοι οι ευρωπαϊκοί τουριστικοί δήμοι.

Η διαφορά με την Πρέβεζα είναι ότι δεν αποτελεί έναν «βιομηχανικό» τουριστικό προορισμό, όπως λέμε, παρ’ όλες τις μοναδικές της φυσικές ομορφιές και τα διεθνούς κύρους ιστορικά της μνημεία, καθώς και τον πλούσιο πολιτισμό της, αλλά μια περιοχή ποιοτικής μεν αλλά οικογενειακής και ήπιας τουριστικής ανάπτυξης. Σίγουρα, όμως, τα σχέδια και ο προγραμματισμός άλλαξαν και προσαρμόζονται στις σημερινές ανάγκες μιας άμεσης και στοχευμένης προσέγγισης τουριστών.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έχετε πάρει για την άμεση αντιμετώπιση της κρίσης στα τουριστικά πλάνα; Έχετε αναπτύξει κάποια στρατηγική;

Η στρατηγική μας γεννήθηκε όταν, πάνω στον προβληματισμό μας με τους συνεργάτες μου για το πώς θα κινηθούμε, αντιληφθήκαμε ότι ίσως το μέχρι σήμερα ντεζαβαντάζ μας ανάλογα με τις δυναμικές μας της ήπιας και οικογενειακής τουριστικής ανάπτυξης αποτελεί πλέον στην εποχή της πανδημίας το μεγαλύτερο και ίσως μη ανταγωνίσιμο αβαντάζ! Αυτό αναπτύσσεται χάρη στην ασφαλέστερη σήμερα και ατελείωτη παραλία ενιαίας αμμουδιάς 25 χιλιομέτρων -τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη- που διαθέτουμε, με δυνατότητα ασφαλούς φιλοξενίας δίχως ειδικά μέτρα, αφού, με απλούς υπολογισμούς, και 50.000 λουόμενοι να σπεύσουν, σε επίπεδο αμμουδιάς αντιστοιχούν 10 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο.

Σε συνδυασμό με όλες τις άλλες πανέμορφες παραλίες μας, καθώς και του μη βιομηχανικού μαζικού αλλά οικογενειακού τουριστικού σκηνικού, περίπου 15.000 κλινών κάθε τύπου στον δήμο μας, με υψηλό επαγγελματισμό και ποιότητα παροχών, το οποίο απλώνεται γεωγραφικά σε όλη την παραλιακή, πεδινή, ορεινή και αστική ζώνη του «νησιού της Ηπείρου», όπως πλέον αποκαλείται η Πρέβεζα, η κατάσταση μοιάζει ιδεατή ως προς την ασφάλεια και την ελευθερία.

Όλα αυτά τα στοιχεία από μόνα τους δημιουργούν ένα ασφαλές, δίχως συνωστισμούς τουριστικό περιβάλλον και προπαντός μη αλλοιώνοντας την απαραίτητη αίσθηση της ελευθερίας, που είναι συνώνυμο των διακοπών, μαζί με την έντονη αίσθηση της ασφάλειας, αλλά και την πρωταρχική προϋπόθεση του προσιτού. Προσιτού προορισμού ως προς την οδική προσέγγιση και ως προς τις τιμές, σε συνδυασμό με την καλή ποιότητα και τον υψηλό επαγγελματισμό των επιχειρηματιών και εργαζομένων στον κλάδο.

Όλα τα ανωτέρω οδήγησαν στην καμπάνια με κεντρικό σύνθημα «Πρέβεζα 2020, η ασφάλεια της ελευθερίας!», «Preveza 2020, be safe, be free!». Η καμπάνια, όπως λανσαρίστηκε στα τηλεοπτικά αφιερώματα προβολής της Πρέβεζας, αφορά το κεντρικό concept του μοναδικού συνδυασμού ασφάλειας και ελευθερίας που μπορεί να προσφέρει στους επισκέπτες ο Δήμος Πρέβεζας.

Πρώτη θέση ως ασφαλέστερη παραλία

Αποτέλεσμα της καμπάνιας αυτής (την οποία σχεδίασε ο επικοινωνιολόγος και Ειδικός Σύμβουλος Επικοινωνίας & Στρατηγικού Σχεδιασμού του Δήμου Πρέβεζας κ. Δημήτριος Γερογιάννης), ήταν η επιλογή και η ένταξη της Πρέβεζας και της μοναδικής ατελείωτης παραλίας της, από την EUROPEAN BEST DESTINATION EBD, στη λίστα με τις ασφαλέστερες παραλίες και περιοχές για διακοπές για την τουριστική περίοδο COVID19.

Η Πρέβεζα κατόπιν της επεξεργασίας όλων των στοιχείων από την EBD στις Βρυξέλλες βρέθηκε στην 1η θέση ως ασφαλέστερη παραλία και στην 5η θέση ως ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για τον τουρισμό τα επόμενα έτη;

Αρχικά είναι, με ενέργειες που θα κάνουμε ως δήμος αξιοποιώντας κάθε είδους προβολή και προωθητική δράση, καθώς και τα social media σε εθνικό και διεθνές επίπεδο μέσα από ένα νέο πρόγραμμα, αλλά και με θεσμικές συνέργειες με τα υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και με επίσημους φορείς όπως ο ΕΟΤ, η Ε.Ε. και μεγάλοι tour operators, να δημιουργήσουμε ένα ξεκάθαρο και δυναμικό τουριστικό brand διακοπών για κάθε εποχή, αξιοποιώντας κάθε μας δυναμική με τον βέλτιστο τρόπο. Στο σημείο αυτό να πούμε ότι βρισκόμαστε σε στενή και συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και δη με τον περιφερειάρχη κ. Αλέκο Καχριμάνη.

Η Πρέβεζα, της μοναδικής Αρχαίας Νικόπολης και της παγκοσμίου φήμης Ναυμαχίας του Ακτίου, της αρχαίας Κασσώπης, των κάστρων μοναδικής ομορφιάς, του ιστορικού Ζαλόγγου, του Βήματος του Αποστόλου Παύλου (που κάνουμε συνέργειες με την Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως να το αναδείξουμε, με αίτημα στο υπουργείο Γεωργίας, που κατέχει την έκταση), του περιβαλλοντολογικού παραδείσου του Εθνικού Πάρκου του Αμβρακικού Κόλπου, των μοναδικών πανέμορφων παραλιών και δη της μεγαλύτερης και ασφαλέστερης πλέον λόγω της εποχής της πανδημίας και, τέλος, των εξαιρετικών τοπικών προϊόντων κάθε είδους (αλιευτικά, γαρίδα γάμπαρη, αβγοτάραχο, αγροτικά και γαλακτοκομικά), πρέπει να αποκτήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον τουρισμό.

Ο συνδυασμός της προσιτής πρόσβασης με τρεισήμισι ώρες οδήγησης είτε από την Αθήνα είτε από τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Θεσσαλία με το όλο και πιο αναπτυσσόμενο, ασφαλές αεροδρόμιό μας στο Άκτιο, αλλά και τις σύγχρονες υπηρεσίες φιλοξενίας σκαφών αναψυχής, μας δίνει ακόμα περισσότερα πλεονεκτήματα ανάπτυξης.

Στόχος μας είναι η στρατηγική ανάπτυξη σταδιακά ανά έτος και εποχική περίοδο οργάνωση και προβολή του brand της Πρέβεζας, η οποία εισέρχεται πλέον δυναμικά και με άποψη στα σαλόνια του παγκόσμιου τουριστικού ενδιαφέροντος.

Κύριε Αργυρέ, ποιοι είναι οι άξονες που μπορούν να τρέξουν από φέτος;

Η μαγευτική ακτογραμμή του Δήμου Πρέβεζας αποτελεί ταυτόχρονα ένα από τα διαμάντια της ελληνικής φύσης και ένα από τα καλύτερα κρυμμένα μυστικά της. Αυτό ακριβώς το μυστικό ευελπιστούμε να κάνουμε γνωστό ανά την Ελλάδα, αλλά και σε ολόκληρη την υφήλιο. Παραλίες εκπληκτικού κάλλους όπως το Μονολίθι -η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία της Ευρώπης με μήκος πάνω από 25 χιλιόμετρα, η οποία επιπλέον στολίζεται από ένα αισθητικό δάσος παροιμιώδους ομορφιάς-, η παραλία της Λυγιάς με τα σμαραγδένια νερά της, το Αλωνάκι με το έντονο γαλάζιο, καθώς και η Κυανή Ακτή, η περιτριγυρισμένη από ένα δάσος ευκαλύπτων πλαζ που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού της πόλης, είναι μερικές μόνο από τις παραλίες που σίγουρα θα σαγηνεύσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

Ο τουρίστας έχει να διαλέξει ανάμεσα σε πλήθος ενασχολήσεων, από την αναζωογονητική βουτιά στα πεντακάθαρα νερά και την απόλαυση ενός καλού καφέ σε ένα από τα πολλά, άριστης εξυπηρέτησης και προσιτά σε τιμές beach bars, μέχρι τις αθλητικές δραστηριότητες και χόμπι, όπως οι καταδύσεις, το υποβρύχιο ψάρεμα, το θαλάσσιο σκι, το kitesurf και το windsurf.

Οι φημισμένες παραλιακές ταβέρνες της περιοχής θα αναλάβουν, κατόπιν, να του γνωρίσουν μια πληθώρα από απαράμιλλες τοπικές σπεσιαλιτέ. Φέτος, στην πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας του Covid-19, η Πρέβεζα, όσο ελάχιστοι άλλοι προορισμοί στον κόσμο, μπορεί να προσφέρει στον επισκέπτη της μια ασύγκριτη αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης.

Διαθέτοντας αυτή την απέραντη ακτογραμμή, μη έχοντας τα μειονεκτήματα του ανεξέλεγκτου μαζικού τουρισμού, και με ελάχιστα κρούσματα του ιού, είναι έτοιμη να υποδεχθεί τον τουρίστα, παρέχοντας ασφάλεια, ηρεμία, ελευθερία κινήσεων καθώς και θερμή και προσιτή φιλοξενία από τους εξαιρετικούς επαγγελματίες της περιοχής. Ο περιηγητικός τουρισμός και ο συναφής τουρισμός περιπέτειας αποτελούν τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες μορφές τουρισμού την τελευταία εικοσαετία και η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ακάθεκτη.

Ο σύγχρονος άνθρωπος, πιεσμένος από τις απαιτήσεις της καθημερινής ρουτίνας και αποκομμένος από την ευεργετική αγκαλιά της φύσης, νιώθει την ανάγκη να ξεφύγει από τον ασφυκτικό κλοιό του τσιμεντένιου αστικού περιβάλλοντος. Τα μονοπάτια της υπαίθρου έχουν να μας προσφέρουν έναν ανεξάντλητο πλούτο ευεργετικών επιδράσεων. Η ανανέωση της επαφής με τη φύση βελτιώνει ριζικά τη ψυχική μας διάθεση, ενισχύει την αίσθηση πως αποτελούμε αναπόσπαστο μέρος αυτού του κόσμου, αποτελεί μια εξαιρετική μορφή σωματικής άσκησης και είναι η πλέον περιβαλλοντικά υπεύθυνη ταξιδιωτική δραστηριότητα.

Ο Δήμος Πρέβεζας προσφέρει στον επισκέπτη πληθώρα επιλογών οικολογικού και περιηγητικού τουρισμού. Το πανέμορφο φυσικό τοπίο χαρακτηρίζεται από την εκπληκτική ποικιλομορφία του. Ο φυσιολάτρης μπορεί να διαλέξει μια από τις πολλές διαδρομές στον Κόλπο του Αμβρακικού, έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Βαλκανικής Χερσονήσου, ή να προτιμήσει τα ενταγμένα στη Συνθήκη Natura δάση του Μονολιθίου και του Λεκατσά.

Οι πολυάριθμες ορεινές διαδρομές είναι ιδανικές για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και για αυτούς που θέλουν να δοκιμαστούν σε δύσκολες ορειβατικές αναζητήσεις. Φυσικά, η απέραντη ακτογραμμή, ακόμη και στις περιόδους υψηλού τουριστικού φόρτου, δίνει τη δυνατότητα μοναχικών περιηγήσεων σε ένα από τα ωραιότερα παραθαλάσσια τοπία του κόσμου.

Το φυσικό περιβάλλον της Πρέβεζας έρχεται σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή της πανδημίας να «κουμπώσει» απόλυτα με τις επιθυμίες και τις ανάγκες των περιηγητών. Ο επισκέπτης μπορεί να χαθεί μέσα στη φύση, να γεμίσει την ψυχή του με γαλήνη και να νιώθει απόλυτα ασφαλής!

*όπως δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα kedenews