Στο Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου φιλοξενούνται οι 70 μετανάστες που εντοπίστηκαν στο ιστιοφόρο

Στο Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου φιλοξενούνται οι 70 μετανάστες που εντοπίστηκαν στο ιστιοφόρο

Στο Κλειστό Κολυμβητήριο Ακρωτηρίου φιλοξενούνται από χθες το βράδυ 06/09/2020, 70 μετανάστες μεταξύ των οποίων 11 παιδιά και βρέφη, που εντοπίστηκαν σε σκάφος ανοιχτά της Παλαιόχωρας.

Με άμεσα αντανακλαστικά, ο Δήμος Χανίων και ιδιαίτερα η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών σε συνεννόηση με το Πολυτεχνείο Κρήτης, στο οποίο ανήκει ο χώρος, και το Λιμεναρχείο Χανίων προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διαμόρφωση του χώρου φιλοξενίας των μεταναστών.

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, σε δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ ευχαρίστησε για την άμεση κινητοποίηση όλων όσων συνεργάζονται, προκειμένου να παρασχεθεί προσωρινό κατάλυμα, σίτιση και περίθαλψη στους μετανάστες.

Ο Δήμος Χανίων έλαβε αμέσως όλα τα μέτρα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν οι άνθρωποι σε συνθήκες που προβλέπονται, μετά από πολυήμερη ταλαιπωρία εν πλω. Αμέσως υπήρξε επικοινωνία με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και την αρμόδια Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να τηρηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Ο Δήμος Χανίων με τις Υπηρεσίες του, εδώ και μήνες είχε ήδη εκπονήσει τον απαραίτητο προληπτικό σχεδιασμό, στην βάση του οποίου μέσα σε λίγες ώρες με μια συντονισμένη επιχείρηση καταφέραμε να προετοιμάσουμε τις συνθήκες για να υποδεχθούμε αυτούς τους ανθρώπους.

Αυτό έγινε χάρη στην πολύ μεγάλη προσπάθεια και συντονισμό των αρμόδιων Aντιδημάρχων, της Αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένης Ζερβουδάκη και του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Νικηφοράκη αλλά και στην υπερπροσπάθεια των εργαζομένων του Δήμου Χανίωνοι οποίοι κινητοποιήθηκαν άμεσα και μέσα σε λίγες ώρες καταφέραμε να διαμορφώσουμε τον χώρο, έτσι ώστε να μπορέσουμε να παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους στέγη, τροφή, είδη πρώτης υγιεινής και τα βασικά, που θα χρειαστούν για να προχωρήσουν οι υπόλοιπες διαδικασίες, μέχρι το πέρας των 14 ημερών, όπου και θα φύγουν από τα Χανιά.

Ευχαριστίες οφείλονται επίσης στον Ερυθρό Σταυρό, στο Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο, και σε όλο το προσωπικό του Λιμενικού και της Αστυνομίας.

Τέλος, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω σε όλους αυτούς που αντιδρούν και σε όλους αυτούς που εκφράζουν μια ρητορική μίσους και μισαλλοδοξίας, ότι ο Δήμος Χανίων, όποτε χρειαστεί θα είναι παρών και αλληλέγγυος σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο νομικό και ανθρωπιστικό για να μπορέσει να εξασφαλίσει ανθρώπινες συνθήκες διαμονής αλλά και να εξασφαλίσει ότι η παραμονή τους στα Χανιά δεν θα είναι επ’ αόριστον”καταλήγει στη δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων.

Η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Ελένη Ζερβουδάκη, τόνισε πως: “Είχαμε προετοιμάσει ήδη τον μηχανισμό για ένα τέτοιο ενδεχόμενο και έτσι μέσα σε λίγες ώρες καταφέραμε να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα, προκειμένου αυτοί οι άνθρωποι να βρουν ασφάλεια, μια στέγη, λίγο φαγητό και νερό και συνθήκες υγιεινής για να μπορέσουν να διαβιώσουν τις επόμενες μέρες”.

Από την πλευρά του, ο Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Νικηφοράκης υπογράμμισε: “Αμέσως μόλις ενημερωθήκαμε, ενεργοποιήθηκαν άμεσα όλοι οι μηχανισμοί του Δήμου, τα Τεχνικά Συνεργεία, το Τμήμα Καθαριότητας, το Τμήμα Ηλεκτροφωτισμού και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, όπου μέσα σε λίγες ώρες διαμορφώσαμε ένα χώρο που θα φιλοξενήσει τους μετανάστες” ενώ συμπλήρωσε πως ο χώρος θα καθαρίζεται και θα απολυμαίνεται καθημερινά από τον Δήμο Χανίων.

Τέλος, τις επόμενες μέρες αναμένεται να ολοκληρωθεί η ταυτοποίηση στοιχείων των μεταναστών που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, ενώ σήμερα το πρωί υποβλήθηκαν σε διαγνωστικούς ελέγχους από την Κινητή Μονάδα Υγείας του Ε.Ο.Δ.Υ. για COVID-19.

Περισσότερα σε Ειδήσεις