Το πρώτο σταθερό κοινωνικό πλυντήριο της Ελλάδας δημιουργείται στα Χανιά

Το πρώτο σταθερό κοινωνικό πλυντήριο της Ελλάδας δημιουργείται στα Χανιά, σύμφωνα με την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής για όσους ανθρώπους έχουν ανάγκη

Η νέα σταθερή δομή κοινωνικού πλυντηρίου παρουσιάστηκε σήμερα από τον δήμαρχο Παναγιώτη Σημανδηράκη και την αντιδήμαρχο κοινωνικής πολιτικής του δήμου Ελένη Ζερβουδάκη. Στην παρουσίαση παρόντες ήταν και εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία της δημοτικής Αρχής, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να ενισχυθεί το δίκτυο των κοινωνικών δομών της πόλης.

Το δημοτικό κοινωνικό πλυντήριο στεγάζεται στο κέντρο της πόλης, σε ένα σύγχρονο χώρο ειδικά μελετημένο για τις υπηρεσίες του δήμου, και η δημιουργία του έγινε πράξη με χρηματοδότηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, την συνδρομή επιχειρηματιών της πόλης, αλλά και με ίδιους πόρους του δήμου.

Θα υπάρχουν συνολικά τέσσερα πλυντήρια και τέσσερα στεγνωτήρια ενώ την εποπτεία θα έχει το τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής και η διαχείριση και διοίκηση θα γίνεται από τους κοινωνικούς λειτουργούς της πρόνοιας, ενώ θα τηρείται αρχείο με τα στοιχεία των ωφελουμένων.

Δικαιούχοι θα είναι οι άστεγοι, οι Ρομά που δεν έχουν ρεύμα στους καταυλισμούς, οι ωφελούμενοι των κοινωνικών προγραμμάτων του Δήμου Χανίων και όλες οι ευάλωτες ομάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε ρεύμα και νερό, ή αν αυτό τους έχει κοπεί, χωρίς διάκριση σε φύλο ή φυλή.

Το κοινωνικό πλυντήριο θα προσφέρει πλύσιμο, στέγνωμα ρούχων, αλλά και ζεστό μπάνιο, με ξεχωριστά λουτρά για άνδρες, γυναίκες και ΑΜΕΑ, θα υπάρχει επίσης ιματιοθήκη, ενώ θα μπορούν να χρησιμοποιούν και υπολογιστή για πρόσβαση στο ίντερνετ.

Ενίσχυση των υποδομών για τις ευάλωτες ομάδες

Την ενίσχυση των υποδομών που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού προανήγγειλε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης επισημαίνοντας ότι, «η λειτουργία του δημοτικού πλυντηρίου δείχνει ότι ο κάθε δήμος μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί πράγματα δημιουργώντας ένα πλαίσιο με το οποίο γίνεται καλύτερη η ζωή όσων έχουν ανάγκες».

Ο κ. Σημανδηράκης έκανε γνωστό ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρουσιαστεί ένα συνολικό σχέδιο για την δημιουργία μιας μεγάλης δομής που θα καλύπτει το ζήτημα των αστέγων και άλλων υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας του δήμου.

Για τη στελέχωση του Κοινωνικού Πλυντηρίου του δήμου Χανίων αξιοποιήθηκε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ και έγιναν προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ενώ επικουρικά θα απασχολούνται εκ περιτροπής εργαζόμενοι του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Την Δευτέρα 1η Μαρτίου θα ανακοινωθούν οι διαδικασίες για την χρήση της δομής από τους δικαιούχους ωφελούμενους.

Περισσότερα σε Ειδήσεις