Μετόχι Ησυχάκη: Νέο κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων

Μετόχι Ησυχάκη: Ένα εμβληματικό κτήριο, με ιστορία που ξεκινά από την εποχή της Ενετοκρατίας, συνεχίζεται κατά την Τουρκοκρατία και φτάνει μέχρι τη Γερμανική κατοχή, αναμένεται να αποκτήσει ξανά ζωή, μέσα από την αποκατάσταση και αξιοποίηση του ως κέντρο πολιτιστικών και εκπαιδευτικών δράσεων.

Το Μετόχι Ησυχάκη στον Αλικιανό είναι ένα από τα λίγα κτήρια πανελλαδικά που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αξιοποίησης εμβληματικών κτηρίων. Ο δήμος Πλατανιά έχοντας κινήσει τις δικαδικασίες ένταξης δύο χρόνια πριν, κατάφερε να είναι σήμερα ένας από τους πενήντα δήμους που εκμεταλλεύτηκαν τις δυνατότητες του προγράμματος.

Ήδη ανακοίνωσε τη διενέργεια ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την εκπόνηση της μελέτης του έργου, προϋπολογισμού 409 χιλιάδων ευρώ. Η αποκατάσταση του χώρου θα γίνει με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους και από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι διαδικασίες για τη διενέργεια του διαγωνισμού και οι τεχνικές προδιαγραφές του έργου πέρασαν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου η οποία όρισε και τα μέλη της επιτροπής διενέργειας του διαγωνισμού. Το έργο φέρει τον τίτλο «Αποκατάσταση Μετοχίου Ησυχάκη με νέες χρήσεις πολιτισμού- εκπαίδευσης – ψυχαγωγίας».

Το Μετόχι Ησυχάκη δωρίστηκε από τους κληρονόμους του στο δήμο Πλατανιά ο οποίος και επιδιώκει τη δημιουργία ενός κέντρου πολιτιστικών δράσεων.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλανδράκη «το κτήριο μετά την αποκατάσταση του η οποία θα γίνει σύμφωνα με την αρχιτεκτονική του, θα αποτελέσει έναν πολυχώρο στο οποίο θα φιλοξενούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις αλλά και δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Εμείς σαν δήμος θα επιδιώξουμε συνεργασία και με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του τόπου μας».

Το Μετόχι Ησυχάκη υπήρχε από την περίοδο των Ενετών, όταν και κατασκευάσθηκε η ανατολική πλευρά του κτηρίου και το νότιο τμήμα του. Εκείνη την εποχή το χωριό Αλικιανός όπου και βρισκόταν το Μετόχι, ήταν φέουδο των Ενετών. Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας ανήκε στην οικογένεια των Αληδάκηδων, οι οποίοι και το πούλησαν στη συνέχεια στην οικογένεια Βαμβακά κι εκείνοι στην οικογένεια Ησυχάκη.

Κατά την επανάσταση του 1897, ο επικεφαλής του ελληνικού εκστρατευτικού σώματος Τιμολέοντας Βάσσος εγκατέστησε εκεί το στρατηγείο του προκειμένου από εκεί να κάνει επιθέσεις εναντίον των Τούρκων. Στην περίοδο της κατοχής έγινε χώρος συγκέντρωσης γυναικόπαιδων ενώ χρησιμοποιήθηκε και ως στρατώνας.

Λίγο μετά λειτούργησε και ως ορφανοτροφείο Χανίων με μικρή επέκταση του κτηριακού συγκροτήματος προς τα δυτικά και μια προσθήκη στα ανατολικά καθώς και ως χώρος αγροτικών ασχολιών. Σήμερα στο κτίσμα που βρίσκεται ανατολικά της εσωτερικής αυλής, διακρίνονται ακόμα τα μηχανήματα του ελαιουργείου που λειτούργησε εκεί κατά το παρελθόν.

Πηγή: neakriti.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις