Νέες στρατηγικές προτεραιότητες για το λιμάνι της Κισσάμου

Νέες στρατηγικές προτεραιότητες για το λιμάνι της Κισσάμου - Κοινή δέσμευση Επιμελητηρίου Χανίων, Λιμενικού Ταμείου και Δήμου για στρατηγική συνεργασία και ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης και ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, Δημήτρης Βιριράκης, επισκέφτηκαν τον Δήμαρχο Κισσάμου, Γιώργο Μυλωνάκη, υλοποιώντας από το λιμάνι της Κισσάμου το πρώτο βήμα της κοινής τους δέσμευσης για στρατηγική συνεργασία με στόχο την πολυδιάστατη ανάπτυξη των λιμενικών υποδομών των Χανίων.

Σήμερα, 25 Ιουνίου, στο λιμάνι της Κισσάμου πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και της δημοτικής αρχής της Κισσάμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο της πόλης.

Ο νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων, κος Βιριράκης, με την υποστήριξη του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων, κου Ροκάκη, ανέπτυξε στους εκπροσώπους της πόλης της Κισσάμου τη στρατηγική ευκαιρία που διανοίγεται για το λιμάνι της Κισσάμου από την πρόσφατη νομοθεσία 4663/2020, η οποία διασφαλίζει την απλούστευση και επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών για την αδειοδότηση των υδατοδρομίων στην Ελλάδα.

Ήδη σε 83 θαλάσσιες περιοχές της χώρας προωθούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης για την ανάπτυξη ενός διευρυμένου και βιώσιμου δικτύου υδατοδρομίων με αποτέλεσμα να εμπλουτιστεί το Ελληνικό τουριστικό προϊόν σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία μετά την εκδήλωση της πανδημίας Covid-19.

Στην διερευνητική πρόταση του κου Βιριράκη, ο Δήμαρχος Κισσάμου εξέφρασε το θερμό ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής για την προώθηση των διαδικασιών που προβλέπει η νέα νομοθεσία με σκοπό την αξιολόγηση της δυνατότητας χωροθέτησης του πρώτου υδατοδρομίου των Χανίων στην Κίσσαμο. Μάλιστα, ο κος Μυλωνάκης, δήλωσε ότι άμεσα θα ενημερώσει και το δημοτικό συμβούλιο της Κισσάμου για τη συγκεκριμένη στρατηγική ευκαιρία, η οποία εκτίμησε ότι θα εξασφαλίσει την καλύτερη διασύνδεση της Δυτικής Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα και με άλλους απομακρυσμένους προορισμούς.

Ο κος Ροκάκης από την πλευρά του Επιμελητηρίου Χανίων τόνισε ότι η συγκεκριμένη πρόταση για το υδατοδρόμιο της Κισσάμου διανοίγει σημαντικές προοπτικές στην ποιοτική τουριστική ανάπτυξη των Χανίων, καθώς πλέον θα ενισχυθεί αποτελεσματικά η δυνατότητα των επισκεπτών υψηλού εισοδήματος να συνδυάσουν ευέλικτα τις διακοπές τους με αξιοθέατα της υπόλοιπης Ελλάδας, όπως η Σαντορίνη ή η Αρχαία Ολυμπία, αναζωπυρώνοντας παράλληλα και το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη δυτική Κρήτη.

Στη συνέχεια, ο κος Βιριράκης, διερεύνησε το ενδιαφέρον της δημοτικής αρχής της Κισσάμου για την ολοκληρωμένη αναβάθμιση του λιμανιού της πόλης σε επίπεδο υποδομών και υπηρεσιών, όπως αυτές θα μπορούσαν να αποτυπωθούν από την προώθηση ειδικής προμελέτης την οποία θα διεξάγει το Λιμενικό Ταμείο Χανίων.

Image removed.

Από την πλευρά του ο κος Ροκάκης υποστήριξε ότι η υπό διερεύνηση επένδυση θα μπορούσε να αξιοποιήσει αποτελεσματικά την ελκυστική γεωγραφική θέση του λιμανιού της Κισσάμου στη Μεσόγειο, καθιστώντας το ελκυστικό στο μέλλον ελκυστικό σε ναυτιλιακές εταιρίες που θα επιδιώξουν να διασυνδέσουν εμορικά και τουριστικά την Κρήτη ακόμα και με γειτονικές χώρες από την Αφρική ή την Ιταλία. Ο Δήμαρχος της Κισσάμου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου για την διερευνητική του πρόταση και του απάντησε ότι επίσης την αποδέχεται με ενθουσιασμό καθώς εξυπηρετεί με τον καλύτερο τρόπο το στραηγικό αναπτυξιακό συμφέρον των συμπολιτών του.

Ο Δήμαρχος Κισσάμου από την πλευρά του έθεσε στον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χανίων και του Επιμελητηρίου Χανίων την προτεραιότητα της αυτοδιοικητικής αρχής για την αποκατάσταση της παλιάς προβλήτας του τελωνείου της πόλης ώστε να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής τουριστικών κυρίως δρομολογίων από μικρά πλοία. Ο κος Ροκάκης συμφώνησε με τον κο Μυλωνάκη ότι η συγκεκριμένη αποκατάσταση θα μπορούσε να τονώσει σημαντικά την εμπορική και τουριστική κίνηση μέσα στην πόλη της Κισσάμου. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Χανίων δεσμεύτηκε να εξετάσει το αίτημα και την αρμοδιότητα του να εμπλακεί στην υλοποίησή του.

Τέλος, οι εκπρόσωποι της Δημοτική Αρχής έθεσαν στον επικεφαλής του Λιμενικού Ταμείου Χανίων αρκετά επιμέρους αιτήματα που αφορούν περιφερειακές λιμενικές υποδομές της περιοχής οι οποίες απαιτούν στοχευμένες δράσεις υποστήριξης.

Περισσότερα σε Ειδήσεις