Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας στη Κάντανο

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο) Πολιτικής Προστασίας στο Πολιτιστικό Κέντρο στην Κάντανο

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν εκπρόσωποι του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Χανίων, της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Χανίων, του 1ου Πυροσβεστικού Σταθμού Χανίων, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κισσάμου, του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Καντάνου, του Αστυνομικού Τμήματος Καντάνου, ο Πρόεδρος της Ομάδας Πολιτικής Προστασίας Σελίνου, εκπρόσωπος της ΔΕΥΑ Σελίνου, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι και Πρόεδροι Κοινοτήτων του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καντάνου Σελίνου, ήταν οι αρμοδιότητες που έχει ο κάθε φορέας σχετικά με την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών εξ αιτίας των δασικών πυρκαγιών και σεισμών , όπως αυτές προβλέπονται στα σχέδια της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με την κωδική ονομασία “ΙΟΛΑΟΣ” και “ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ”, τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο.

Συζητήθηκαν μεταξύ άλλων:

• Η μεταστάθμευση Πυροσβεστικού οχήματος πλησίον της Παλαιόχωρας κατά την αντιπυρική περίοδο.

• Η συντήρηση του πυροφυλακίου στην θέση "Κατσιγιανόλακκος" και η δυνατότητα επάνδρωσης του.

• Ο επανέλεγχος και η αποκατάσταση δυσλειτουργιών των υδροστομίων από την τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

• Ο καθαρισμός του αγροτικού και δασικού οδικού δικτύου το οποίο εξυπηρετεί την δασοπυρόσβεση.

• Η εφαρμογή διαδικασιών που προβλέπει η νέα υπ’ αρ. 19/2020 Πυροσβεστική Διάταξη, που αφορά στη διαδικασία επιβολής διοικητικών προστίμων για παραβάσεις των διατάξεων της νομοθεσίας της πυροπροστασίας (ΦΕΚ 2233/Β΄/11-06-2020) και η ανάγκη να υπάρξει ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών.

• Επιβεβαιώθηκε ο καθοριστικός ρόλος των Τοπικών Προέδρων στην πρόληψη, ετοιμότητα και καταστολή των δασικών πυρκαγιών ως μεγάλης σπουδαιότητας.

• Να ζητείται η συνδρομή και ενεργοποίηση των χειριστών των μηχανοκίνητων συγκροτημάτων του Προγράμματος Δακοκτονίας, σε περίπτωση εκδήλωσης δασικής πυρκαγιάς, υπό την καθοδήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας.

• Και τέλος επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι αναγκαία η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, αλλά και των πολιτών, για την πρόληψη και για την άμεση κατάσβεση των πυρκαγιών.

Image removed.

Δήμος Καντάνου-Σελίνου

Περισσότερα σε Ειδήσεις