Άσκηση στη Γαύδο για πιθανό κρούσμα κορονοϊού

άσκηση

Ευρεία άσκηση προσομοίωσης και ετοιμότητας για τη διαχείριση πιθανού κρούσματος κορονοϊού COVID-19 θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Γαύδο.

Όπως ανακοίνωσε η 7η Υγειονομική Περιφέρεια, η άσκηση θα διεξαχθεί παρουσία του Προέδρου του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, Νίκου Παπαευσταθίου και της Διοικήτριας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης, Λένας Μπορμπουδάκη.

Στόχος, η αξιολόγηση της επιχειρησιακής λειτουργικότητας, της αποτελεσματικότητας των διαδικασιών αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και της εφαρμογής των οδηγιών και κανόνων διακομιδής, υποδοχής και αντιμετώπισης θετικού περιστατικού κορωνοϊού COVID-19, στο Περιφερειακό Ιατρείο Γαύδου.

Η άσκηση διοργανώνεται από την 7η ΥΠΕ Κρήτης, σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και την πολύτιμη συμβολή του Λιμενικού Σώματος, του Δήμου Γαύδου και του Κ.Υ. Κανδάνου, στο πλαίσιο της ετοιμότητας των δομών υγείας για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, ειδικά σε περιοχές όπου η ασφαλής αντιμετώπιση περιστατικών απαιτεί την κινητοποίηση ενός ευρύτερου μηχανισμού.

Το σενάριο της άσκησης
Το σενάριο της άσκησης περιλαμβάνει, την αντιμετώπιση θετικού κρούσματος που βρίσκεται σε διακοπές στο νησί και παρουσιάζει συμπτώματα βήχα, πυρετό και απώλεια όσφρησης.
Η παραθερίστρια επισκέπτεται το ΠΙ Γαύδου, αναφέρει τα συμπτώματα της στον γιατρό, ο οποίος μετά και την κλινική της εξέταση εκτιμά ότι η ασθενής εμπίπτει στον ορισμό του ύποπτου κρούσματος και λαμβάνει επίχρισμα για εξέταση μοριακού έλεγχου.
Η ασθενής μεταφέρεται περιπατητική σε χώρο απομόνωσης που έχει δημιουργηθεί με τη συνεργασία του Δήμου Γαύδου, σε κοντινή απόσταση από το ιατρείο, ενώ το δείγμα μεταφέρεται με τα κατάλληλα μέσα στο ΓΝ Χανίων, από όπου προωθείται για έλεγχο στο εργαστήριο αναφοράς.
Ο γιατρός του Περιφερειακού Ιατρείου (ΠΙ) ενημερώνει τον ΕΟΔΥ και το ΚΕΠΥ.
Δεδομένης της επιδείνωσης των συμπτωμάτων της ασθενούς και σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, κρίνεται αναγκαία η άμεση μεταφορά της μέσω ΕΚΑΒ για νοσηλεία στην κλινική Covid-19 του νοσοκομείου που θα υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ, ενώ παράλληλα ενημερώνονται το ΕΚΑΒ, ο Διευθυντής του Κέντρου Υγείας Κανδάνου, η Διοικήτρια της 7η ΥΠΕ Κρήτης και το Λιμενικό Σώμα για τη διακομιδή του περιστατικού.
Η ασθενής, συνοδευόμενη από τον γιατρό, μεταφέρεται με όχημα του Δήμου στο λιμάνι της Γαύδου.
Πλήρωμα του λιμενικού σκάφους μεταφέρει τη συνοδευόμενη από το γιατρό ασθενή στο λιμάνι της Αγίας Γαλήνης, όπου παραλαμβάνεται από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, με προορισμό το νοσοκομείο που έχει υποδείξει το ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τίμησαν τη μνήμη των Ηρώων καταδρομέων, Ηλία Τούλη και Νικολάου Καβροχωριανού στο Μαλεβίζι

Πηγή: ert.gr