Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων αναβάλλονται στα Ανώγεια λόγω κορονοϊού

Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων αναβάλλονται στα Ανώγεια λόγω κορονοϊού

Σαν ντόμινο έρχονται οι ακυρώσεις των εκδηλώσεων του καλοκαιριού και στα Ανώγεια, που σεβόμενα τα μέτρα προφύλαξης του πληθυσμού λόγω του κορονοΪού βλέπουν γιορτές που έχουν γίνει θεσμός τον Ιούλιο και τον Αύγουστο να μετατίθενται για το 2021!

Οι εκδηλώσεις ακολουθούν την μοίρα των γάμων που αναβλήθηκαν σχεδόν στο σύνολο τους καθώς το φετινό θα είναι το πρώτο καλοκαίρι εδώ και δεκαετίες χωρίς παραδοσιακό γάμο εξωτερικά σε κάποιο δρόμο ή πλατεία των Ανωγείων. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο πραγματοποιήθηκε μόνο ένας γάμος, και μόλις ένας έχει προγραμματιστεί για τον Ιούλιο, αμφότεροι με αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Την αρχή στην αναβολή των εκδηλώσεων έκανε η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ “Χαιμαλίνα” που ακυρώθηκε οριστικά. Στην ανακοίνωση τους μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι: “Με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους φίλους, τους επισκέπτες, τους καλλιτέχνες, όλους όσοι συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του φεστιβάλ, αλλά και στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, πήραμε την απόφαση να ακυρώσουμε το φετινό τριήμερο…”

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας την ίδια τύχη θα έχουν και τα φετινά Υακίνθεια που δε θα πραγματοποιηθούν λόγω του κορονοϊού, όπως είχε ακυρωθεί και η γιορτή της Μάνας που περιλαμβάνεται στο φεστιβάλ τον προηγούμενο Μάιο. Ο Λουδοβίκος των Ανωγείων και η οργανωτική ομάδα των Υακινθείων θα επανέλθουν το καλοκαίρι του 2021!

Επίσης αναβάλλονται για φέτος και όλες οι ανοιχτές ημέρες επίσκεψης του κοινού στο Αστεροσκοπείο του Σκίνακα που γινόταν κάθε χρόνο για 5 Κυριακές από τον Ιούλιο μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου. Όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες ο διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής Βασίλης Χαρμανδάρης σε συνάντηση του με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη, λόγοι προστασίας του πληθυσμού οδήγησαν στην απόφαση να μη γίνει καμία Κυριακή του 2020 ανοιχτή ημέρα κοινού στο Αστεροσκοπείο.

Την ίδια τύχη αναμένεται να έχουν και οι περισσότερες εκδηλώσεις του Δήμου Ανωγείων, του Πολιτιστικού συλλόγου και άλλων φορέων που θα υποστούν σημαντικές περικοπές. Πρόθεση του δήμου Ανωγείων είναι να γίνει προσπάθεια για μια σημαντική εκδήλωση με όλα τα μέτρα προστασίας, την 13η Αυγούστου 2020 ώστε να τιμηθεί το Ολοκαύτωμα των Ανωγείων από τους Γερμανούς, όπως του αρμόζει.

Με αυστηρά μέτρα προστασίας, αναμένονται και τα πανηγύρια στις εκκλησίες του βουνού, μια μακρά παράδοση των Ανωγείων. Ήδη το πανηγύρι του Αγίου Πνεύματος στα Δανούζα από τους Χαιρέτηδες, και του Αι Γιώργη του Εθελοντή από τους Σκουλάδες, έγιναν χωρίς τραπέζι και συνωστισμό κόσμου κάτι που θα συμβεί με τα περισσότερα. Θα γίνονται λειτουργίες και ίσως τραπέζι αλλά με σαφώς λιγότερο κόσμο και αρκετές αποστάσεις.

Η εκδήλωση για τα τοπωνύμια της Κρήτης που θα γίνει στα Ανώγεια τον Οκτώβριο από τον Δήμο και το κέντρο Λαογραφίας μένει προς το παρόν ως έχει και θα επανεξεταστεί η πιθανότητα αναβολής του ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατήσουν το φθινόπωρο.

Πηγή: www.anogi.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις