fbpx
Κυριακή, 11 Απριλίου, 2021
Αρχική ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ Η Περιφέρεια Κρήτης αναζητά «ψηφιακούς νομάδες»

Η Περιφέρεια Κρήτης αναζητά «ψηφιακούς νομάδες»

Η Περιφέρεια Κρήτης προσαρμόζεται στα δεδομένα μιας νέας πραγματικότητας λόγω της πανδημίας και προσκαλεί στο νησί «ψηφιακούς νομάδες» που θέλουν να παντρέψουν τον τουρισμό καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου με την εργασία από απόσταση

Της Λυδίας Μπέντρος

Η Περιφέρεια Κρήτης δημιούργησε το πρώτο site – σε επίπεδο Περιφέρειας στην Ελλάδα – για την  αναζήτηση «ψηφιακών νομάδων», ανθρώπων δηλαδή που αναζητούν και τελικά επιλέγουν να εργαστούν εξ αποστάσεως και σε άλλο κράτος, από αυτό που αποτελεί την έδρα της εργασίας τους ενώ κίνητρο αυτής της αναζήτησης αποτέλεσε ο νέος νόμος περί «Κινήτρων Προσέλκυσης Φορολογικών Κατοικιών».

Όπως εξηγεί στο kedenews.gr o Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης Κώτσογλου Κυριάκος, η ιδέα για την πρόσκληση «ψηφιακών νομάδων» στην Κρήτη μέσω της ιστοσελίδας www.workfromcrete.gr, προέκυψε από την επιδίωξη της Περιφέρειας Κρήτης να εκμεταλλευτεί όχι μόνο το μοντέλο «ήλιος – θάλασσα» αλλά να παραμείνει αειφόρα όλο το χρόνο.

Κυριάκος Κώτσογλου
Ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κρήτης, Κώτσογλου Κυριάκος

Φορολογική έκπτωση 50% στους «ψηφιακούς νομάδες» για τα πρώτα 7 χρόνια

«Η πανδημία φέρνει σε πολύ μεγάλο βαθμό στο προσκήνιο τον “απομακρυσμένο χρήστη” και την τηλεργασία. Κανείς λοιπόν κατά την διάρκεια της τηλεργασίας δεν σου απαγορεύει να πας αν θες να δουλέψεις από οπουδήποτε. Έτσι, μαζί με αυτό έρχεται να κουμπώσει ο νόμος “Κίνητρα για την προσέλκυση φορολογικών κατοικιών”.

Ο νόμος αυτός πλέον δίνει κίνητρο στους ανθρώπους που θα θελήσουν να έρθουν στην χώρα μας για να εργασθούν απομακρυσμένα, να έχουν – μεταφέροντας το φορολογικό τους προφίλ στην Ελλάδα – έκπτωση κατά 50% για τα 7 πρώτα χρόνια.

ψηφιακοί νομάδες στην Περιφέρεια Κρήτης
Η Σπιναλόγκα από ψηλά

Με αυτή τη λογική έρχεται η αδιαμφισβήτητη ικανότητα της Κρήτης να φιλοξενήσει κόσμο, ο οποίος μπορεί να εργαστεί απομακρυσμένα. Σκεφτήκαμε λοιπόν αφού έχουμε ένα τόσο ωραίο κλίμα, και υπάρχει πια και ένας νόμος, εκεί που υπάρχει καλό ίντερνετ και ο ψηφιακός νομάς έχει την δυνατότητα να κάνει την δουλειά του, να τον προσκαλέσουμε με αυτή την ιστοσελίδα. Εμείς παίρνουμε λοιπόν, τον νόμο και τον κάνουμε στόχευση για την Περιφέρεια μας», καταλήγει ο κ. Κώτσογλου.

Η Κρήτη ως ιδανικός προορισμός για εργασία όλο το χρόνο

Ο κ. Κώτσογλου εξηγεί στο kedenews.gr πως «ο “ψηφιακός νομάς” δεν είναι ένας άνθρωπος που πάει να κάνει διακοπές κάπου επειδή του αρέσει μόνο η περιοχή, αλλά είναι ένας άνθρωπος που θα πάει κάπου για το διττό λόγο: «θα πάω εκεί γιατί, θέλω να είμαι καλά, να ζω σε αρμονία με την φύση αλλά και θέλω ψηφιακό υπόβαθρο για να μπορέσω να κάνω την δουλειά μου».

Έτσι, συμπληρώνει πως με αυτή τη λογική αυτός θα πρέπει να είναι ο βασικός στόχος μιας Περιφέρειας. Ειδικότερα, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μια Περιφέρεια η οποία έχει υπερανεπτυγμένο το μοντέλο ήλιος και θάλασσα εάν θέλει να είναι αειφόρα τότε θα πρέπει να σκεφτεί “με ποιο τρόπο θα προσελκύσω επισκέπτες;”.

τηλεργασία στην Κρήτη

Εάν παραμείνω στο μοντέλο ήλιος και θάλασσα θα έχω ένα νησί το οποίο στην ακτογραμμή του θα σφίζει από ζωή αλλά από εκεί και πέρα η ανάπτυξη θα αφορά την εργοδότηση. Ειδάλλως, αφήνει όλη την ενδοχώρα, τον ορεινό όγκο, την χλωρίδα και την πανίδα κτλ. ανεκμετάλλευτα. Άρα κάθε χώρος που σέβεται τον εαυτό του δεν περιορίζεται μόνο σε αυτό που του έδωσε η φύση, δηλαδή μια ωραία ακτογραμμή αλλά θα πρέπει να δει και πως αλλιώς θα συμπληρώσει το τουριστικό του προϊόν.

Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι αυτό που εμείς στον τουρισμό λέμε “b-leisure”, (business- leisure), δηλαδή εργασία και τουρισμός μαζί. Αυτό θα έπρεπε πάντα να βρίσκεται στο στόχαστρο των ανθρώπων, αλλά μέχρι τώρα τον είχαμε συνδυάσει μόνο με τον συνεδριακό τουρισμό».

Χανιά, Παλιό Λιμάνι
Παλιό Λιμάνι, Χανιά

«Σχεδιάζουμε την Κρήτη της επόμενης δεκαετίας»

«Η προσδοκία μας τώρα είναι να μπορέσουμε να προσκαλέσουμε ανθρώπους, στους οποίους θα μπορούμε να εξασφαλίσουμε και μια ζωή. Σε αυτή τη περίπτωση προσδοκούμε αυτοί οι άνθρωποι να γίνουν πρεσβευτές καλής γνώμης για το υπόλοιπο του κόσμου.

Μέχρι στιγμής υπάρχει αρκετός κόσμος που ρωτάει και ενδιαφέρεται για τα κίνητρα και τα οφέλη εργασίας από απόσταση στη Κρήτη ενώ υπάρχουν και άνθρωποι στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Έρευνας που εργάζονται ήδη ως «ψηφιακοί νομάδες».

Τέλος, ο κ. Κώτσογλου καταλήγει πως πλέον σχεδιάζεται η Κρήτη μιας νέας, επόμενης δεκαετίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ