Την κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζητά ο δήμαρχος Χερσονήσου

Να κηρυχθεί ο Δήμος Χερσονήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε ο δήμαρχος Γιάννης Σέγκος ενώ δημοσιοποιήθηκε η διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης

Αίτημα για να κηρυχθεί ο Δήμος Χερσονήσου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κατέθεσε σήμερα στον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, ο Δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Στη διάρκεια συνάντησης που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκου Συριγωνάκη και του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χερσονήσου Γιώργου Χειρακάκη, κατατέθηκε το σχετικό αίτημα.

Στη διάρκεια της συνάντησης μαζί με το αίτημα, ο Δήμαρχος περιέγραψε στον Περιφερειάρχη τις καταστροφές που έχουν επέλθει από την πρόσφατη σφοδρή κακοκαιρία και την πρωτόγνωρη χαλαζόπτωση που έπληξε περιοχές του Δήμου Χερσονήσου, καθώς και τις συνέπειες που οδήγησαν στην ανάγκη να διατυπωθεί το σχετικό αίτημα.

Παράλληλα, ο δήμος γνωστοποίησε την διαδικασία χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των πληγέντων δημοτών μας από φυσικές καταστροφές.Αναλυτικά:

Α. Χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών σε όσους περιέρχονται σε κατάσταση ανάγκης συνεπεία φυσικών καταστροφών.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00€) στο κάθε νοικοκυριό του οποίου η κύρια κατοικία έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές και περιέρχεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου (παρέχεται ηλεκτρονικά στον παρακάτω σύνδεσμο , καθώς και στα Γραφεία Πρωτοκόλλου και στα ΚΕΠ του  Δήμου Χερσονήσου. Υπενθυμίζουμε ότι είναι ενδεδειγμένο οι αιτήσεις και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στο e-mail[email protected] λόγω της προσωρινής αναστολής λειτουργίας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας από την πανδημία του κορωνοϊού όλων των υπηρεσιών του Δήμου με φυσική παρουσία των δημοτών-συναλλασσόμενων. Μόνο σε εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις οι δημότες εξυπηρετούνται αυτοπροσώπως, κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού).

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας).

2. Εγκρίνεται επιπλέον της παρ.1 του παρόντος άρθρου, η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού εξακοσίων ευρώ (600,00 €) στις παρακάτω κατηγορίες πληγέντων από φυσικές καταστροφές:

α) Πολύτεκνοι, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών:

- Πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης του οικείου Δήμου.

β) Άτομα με Αναπηρίες που λαμβάνουν προνοιακό επίδομα από τα εφαρμοζόμενα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με την προσκόμιση επιπλέον των παραπάνω δικαιολογητικών :

βα) απόφασης έγκρισης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ ήββ) Βεβαίωσης χορήγησης επιδόματος αναπηρίας από τον ΟΠΕΚΑ.

3. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από την Επιτροπή εξέτασης των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης τόσο όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος πρώτων βιοτικών αναγκών, η οποία συμπληρώνει το έντυπο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ» και το υποβάλλει αρμοδίως στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου.

Β. Χορήγηση επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης με τη μορφή επιδόματος ποσού μέχρι έξι χιλιάδων ευρώ (6.000,00 €) κατ΄ ανώτατο όριο, στους πληγέντες φυσικών καταστροφών για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών των κύριων κατοικιών που επλήγησαν ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του δικαιούχου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Έντυπο Ε1) τελευταίου φορολογικού έτους (για την επιβεβαίωση της κύριας ιδιόκτητης, μισθωμένης ή παραχωρημένης κατοικίας και τον αριθμό των εξαρτώμενων ή/και φιλοξενούμενων μελών του δικαιούχου).

γ) Τελευταίας υποβληθείσας Δήλωσης Στοιχείων Ακινήτων (Έντυπο Ε9) συνοδευόμενης από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται ότι δεν υπάρχει μεταβολή, σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας.

δ) Βεβαίωσης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στις περιπτώσεις πυρκαγιάς.

2. Σε περίπτωση που οι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης είναι περισσότεροι του ενός, λόγω συγκατοίκησης κ.λπ., η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε έναν εξ αυτών, μετά από εξουσιοδότηση που θα του παρέχουν οι υπόλοιποι.

3. Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο προσδιορίζεται από την Επιτροπή εξέτασης των αιτημάτων για την ένταξη ή μη των οικογενειών ή των μεμονωμένων ατόμων στο πρόγραμμα ενίσχυσης όσον αφορά στη χορήγηση του επιδόματος για την αντιμετώπιση απλών επισκευαστικών εργασιών ή/και την αντικατάσταση οικοσκευής τους, η οποία συμπληρώνει το έντυπο «ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΚΡΙΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ» και το υποβάλλει αρμοδίως στο Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου.  

Γ. Χορήγηση επιδόματος στα άτομα που υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω.

1. Εγκρίνεται η εφάπαξ χορήγηση επιδόματος ποσού τεσσάρων χιλιάδων και πεντακοσίων ευρώ (4.500,00 €) στα άτομα που, λόγω τραυματισμού τους, εξαιτίας φυσικών καταστροφών υπέστησαν μόνιμη σωματική βλάβη, με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω μετά την υποβολή των κάτωθι δικαιολογητικών:

α) Αίτησης του ενδιαφερομένου ή εξουσιοδοτημένου προσώπου.

β) Γνωμάτευσης - Βεβαίωσης Διευθυντή Κλινικής Νοσοκομείου Ε.Σ.Υ., στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών ή η αιτούσα υπέστη μόνιμη σωματική βλάβη, η οποία προκλήθηκε εξαιτίας φυσικής καταστροφής.

γ) Γνωμάτευσης ΚΕ.Π.Α. (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας) σε ισχύ, για το είδος της πάθησης, το ποσοστό αναπηρίας και τη διάρκειά της.

2. Αρμόδιο για τη συγκέντρωση και την αξιολόγηση των προαναφερόμενων δικαιολογητικών είναι το Γραφείο Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Χερσονήσου. (Ελευθερίας 50, Λιμ. Χερσονήσου, τηλ. επικ: 28973 40045).

Δ.  Διαδικασία Υλοποίησης - Έλεγχος

1.       Οι υποψήφιοι δικαιούχοι, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτηση στον οικείο Δήμο σε χρονικό διάστημα ενός (1) μήνα, από την ημερομηνία εκδήλωσης της φυσικής καταστροφής.

2.       Οι Δήμοι υποχρεούνται να υποβάλλουν στη Διεύθυνση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής/Τμήμα Επιχορηγήσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών το προβλεπόμενο, από την παρ. 1Α του άρθρου 2 της 5808/02-03-2018 κοινή υπουργική

1.       απόφαση (ΦΕΚ 772 Β΄), αίτημα επιχορήγησης και εντός του προβλεπόμενου από την ως άνω διάταξη χρονικού διαστήματος.

2.  Η Δ/νση Οικονομικής και Αναπτυξιακής Πολιτικής του Υπουργείου Εσωτερικών δύναται να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους, κατόπιν αναζήτησης και παραλαβής των δικαιολογητικών των δικαιούχων από τους Δήμους.

3.   Η σχετική δαπάνη που θα προκληθεί κατά περίπτωση από τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, θα βαρύνει τους οικείους προϋπολογισμούς των Δήμων, οι οποίοι θα ενισχύονται από πιστώσεις που εγγράφονται για τον σκοπό αυτό, στον προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Εσωτερικών, Ειδικός Φορέας 1007-201-0000000

Ε.Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων είναι η Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020. Παρακαλούνται οι δημότες να αναζητούν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις στα παρακάτω link.

Περισσότερα σε Ειδήσεις