Ρουσσοχώρια: Οι κάτοικοι σταμάτησαν τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

Ρουσσοχώρια: Οι κάτοικοι σταμάτησαν τα έργα στο αεροδρόμιο Καστελίου

«Με το έτσι θέλω μας πήρατε τα χωράφια μας. Γιατί δεν μας πληρώνετε»; αναγραφόταν σε ένα από τα πανό (κεντρική φωτογραφία)

Σε νέες κινητοποιήσεις προχώρησαν σήμερα τα μέλη του συλλόγου αντιμετώπισης και αποκατάστασης των επιπτώσεων από την κατασκευή και την μετέπειτα λειτουργία του αεροδρομίου Καστελίου στους κατοίκους και στο περιβάλλον της Περιοχής και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ρουσσοχωρίων, διεκδικώντας την καταβολή των αποζημιώσεων για τις απαλλοτριώσεις των περιουσιών τους για την κατασκευή του νέου αεροδρομίου.

 

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης έγινε 2ωρος αποκλεισμός του εργοταξίου κατασκευής του έργου και διακοπή των εργασιών του νέου δρόμου που θα συνδέει το αεροδρόμιο με τον νότιο οδικό άξονα ενώ στην κινητοποίηση παραβρέθηκε ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Μανώλης Φραγκάκης και άλλα μέλη της Δημοτικής Αρχής.

Στόχος της διαμαρτυρίας των κατοίκων που αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της 20ης Ιουνίου είναι να σταλεί όπως αναφέρουν μήνυμα στην κυβέρνηση προκειμένου να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα που έχουν ήδη προκύψει από την κατασκευή του αεροδρομίου και των συνδετήριων δρόμων, με αποκορύφωμα το πρόβλημα της αδυναμίας καταβολής των αποζημιώσεων των ιδιοκτητών που κατέχουν κληροτεμάχια (κλήροι προσφύγων Μικρασιατών), που είναι πλέον των 1000 περιπτώσεων.

Όπως δήλωσε, στο Ράδιο Κρήτη και το ekriti.gr o εκπρόσωπος του συλλόγου κ. Ζαχαρίας Σεκερτζής, οι αρμόδιοι ήταν ενήμεροι για την ιδιαιτερότητα της περιοχής από τότε που ξεκίνησαν οι διαδικασίες απαλλοτρίωσης.

Η πολιτεία, συνέχισε, δεν φρόντισε να το λύσει παρά τις κραυγές αγωνίας των κατοίκων.

Image removed.

“Οι ιδιοκτησίες αυτές έχουν ήδη απαλλοτριωθεί και έχουν δοθεί από το Κράτος στην εργολήπτρια  εταιρεία ΤΕΡΝΑ, η οποία έχει ήδη ισοπεδώσει το τοπίο. Το πρόβλημα αποζημιώσεων των κληροτεμαχίων προέκυψε γιατί υφίσταται ο Αναγκαστικός Νόμος 431/1968 όπου απαγορεύει την κατάτμηση αλλά και την καταπάτηση τους. Μέχρι σήμερα τα κληροτεμάχια αυτά έχουν κατατμηθεί άτυπα πολλές φορές (σήμερα τα νέμεται η τέταρτη γενιά)” λένε οι κάτοικοι ενώ το ζήτημα έχει φέρει στη Βουλή με ερώτησή του και ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου.

 

Image removed.

 

Πηγή: www.ekriti.gr

Περισσότερα σε Ειδήσεις